insanbul

Yaşlı Bakıcısı Nedir? Ne İş Yapar?

Yaşlı Bakıcısı Nedir? Ne İş Yapar?

Yaşlı bakıcısı nedir sorusu sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Yaşlı bakıcısı yaşlı insanların özel bakım ve gereksinimlerini karşılayan çalışanlardır. 

Zaman içinde kademeli olarak seyreden unutkanlık, görme yetersizliği, bilişsel, duygusal ve günlük aktivitelerini artık tek başına yapmakta zorluk çekmesi ile ortaya çıkan yaşlılık durumunda, aile bireyleri haricinde bu konuda destek verecek kişilere ihtiyaç duyulur. Bu bakımı üstlenecek kişinin mesleki açıdan eğitimli olması gerekmektedir. Yaşlı hastanın duygusal, fiziksel, zihinsel ve sosyal aktivitelerinde yardımcı olmak ayrıca onlara uygun şekilde bakılmasını sağlamaktır. 

Yaşlılara bakmak hassas bir konudur ve beraberinde büyük sorumluluk getirir. Uygun bakıma ve özel ilgiye ihtiyaç duyarlar. Deneyimli bakıcılar, hastalarının bakım planlarını nasıl uygulayacaklarını ve neler yapılması gerektiğini tıp uzmanlarıyla görüşerek belirler. Uzman bir bakıcı istihdam etmenin en büyük faydalarından biri, yaşlı hastanın kendi evinin rahatlığında, arkadaşları ve ailesi ile kalabilmesidir. Yaşlılar için eğitimli bir bakıcı, hastanın güçlü ve zayıf yönlerini tespit edip bakım planı hazırlanmalıdır. Bu plan ile hastaya her gün kaç saat bakım gerektirdiğini belirlemekte yardımcı olacaktır. 

Yaşlı bakıcısı hangi özelliklere sahip olmalı;

  • Temiz olmalı; yaşlı insanların, gerek bulunduğu ortamları gerekse fiziksel olarak yapmakta zorlandığı günlük aktivitelerin başında temizlik gelmektedir. Bakıcılık işini üslenen kişinin de kendi temizliğine önem vermelidir. Bu konuda hassas olanlar baktıkları kişilere de aynı derecede bakmaya özen gösterecektir.
  • Düzenli olmak; yaşlı insanlar ancak temiz ve düzenli olan ortamlarda daha sağlıklı ve rahat hareket edebilir.
  • Sabır gösterme; bakıcıların en çok zorlandığı konu, yaşlı insanların bilinçsizce yaptığı çocuksu hareketleri, aşırı alıngan davranışlarını doğal karşılayıp sabır göstermektir.
  • Pratik ve hızlı olmak; beklenmedik anlarda beklenmedik olaylar vuku bulduğunda soğukkanlı olması, hızlıca çözüm üretip uygulayabilmesi olası daha kötü durumların önüne geçecektir.
  • Dürüst olma; bakıcının güvenilir ve dürüst olması, bakıma muhtaç olan yaşlıların yaşam kalitesini olumlu şekilde etkilenecektir.
  • İşini severek yapması; bakıcı işini severek yapmalıdır, Aksi takdirde gereken önemi ve bakımı göremeyen yaşlılarda psikolojik sıkıntıların ortaya çıktığı belirlenmiştir. 
  • Bakıcı kendi özel hayatında da düzenli olmalı; özel hayatında düzenli olan bakıcılar işlerini aksatmadan zamanında görev ve sorumluluklarını yerine getirebilir. Düzensiz yaşam özensiz bakıma neden olacaktır.
  • Sigara kullanmaması; sigara kullanmak,  bakmakla yükümlü oldukları kişileri rahatsız edeceği gibi onların solunum problemlerini de tetikleyecektir.
  • Gerekli eğitim ve donanıma sahip olunması; beklenmedik durumlarda – düşme, yaralanma – ilk yardımı yapabilecek eğitime sahip olunmalı.

 

Yapılan araştırmalar da, bakıcılık yapan personelin %50’si bakım konusunda zorluk yaşadığını tespit edilmiştir. Yoğun emek gerektiren bir sorumlulukları olduğu için birçok bakıcı fiziksel ve ruhsal gerilimler yaşamakta ve bundan ötürü işlerini yapmakta zorlanması.

 

Düzenli bakım ve kontrol altında tutulması gereken yaşlılar; 

  • Genelde ev de tek ve kendisine bakmaktan yoksun olmaları,
  • Kronik hastalıklardan ötürü kontrol altında olanlar, 
  • Yatağa bağımlı yaşayanlar, 
  • Ameliyat sonrası nekahet evresinde bulunan hastalar, 
  • Günlük bakım gerektiren yara ve enjeksiyon tedavisi olanlar 
  • Çok sık hastalanan yaşlılar.

    

Yaşlı bakımında sağlık sorunlarına profesyonelce çözüm üretilmesi için bir bakım planı oluşturulmalıdır. Bu plan sağlık ekibi, aile bireyleri ve hizmeti veren kişinin de katılmasıyla oluşturulmalıdır. 

 

 

Yaşlı Bakıcısı
Türkiye'nin Bakıcı Platformu
Türkiye genelinde 3 Milyon bakıcı portföyü ve ve 10.000'den fazla bakıcı iş ilanı.