insanbul

Blog Yazılarımız

Array

Yenidoğan Bebeğin Doyduğunu Nasıl Anlarız?

Dünyaya gözlerini açmış olan minik bebekleri için heyecan, mutluluk ve endişe gibi duyguların hepsini bir arada yaşayan aileler, diğer bir yandan da bebeklerinin beslenmesi ile ilgili büyük bir kaygıya düşmektedir.

Array

Koranavirüs Hamilelikte Bebeğe Bulaşır Mı?

Korana virüs hamilelikte bebeğe bulaşır mı? sorusunun cevabı, pandemi döneminde anne olmaya hazırlanan birçok insan tarafından merak edilmektedir. 

Array

Yenidoğan Bebeklerin Kakası Neden Yeşil Olur?

Yenidoğan bebeklerin kakası neden yeşil olur? sorusu birçok anne babanın en büyük merak konuları arasında yer almaktadır. İlk defa bebek sahibi olan tüm anne babalar, bebekleri hakkında çeşitli birçok endişeye kapılmaktadır.

Array

Yenidoğan Bebeklerde Emzik Kullanımı

Yenidoğan bebeklerde emzik kullanımı, minik yavrularını kucağına almış olan birçok anne tarafından merak edilmekte olan bir konudur. Yenidoğan bebeklerde emzik kullanımı tamamen ebeveynlere ve görüşlerine kalmış olan bir durum olarak nitelendirilebilmektedir. 

Array

Bebeklerde Uyku Düzeni

Bebeklerde uyku düzeni oldukça önemli ve özen gösterilmesi gereken bir durumdur. Bebeklerin sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gelişebilmesi için en önemli gereksinimlerden biri olan uyku, bebekler ve anneler arasında büyük bir probleme dönüşebilmektedir. 

Array

Göğüs Ucu Yarasına Ne İyi Gelir

Göğüs ucu insan vücudunun en hassas noktalarından biridir. Bu hassasiyet özellikle emziren kadınları oldukça zorlayabiliyor. Göğüs ucu yaraları neden oluşur? Göğüs ucu yaralarına ne iyi gelir? Emzirmenin ilk günlerinde bu duruma alışkın olmayan meme uçlarında oluşan yaralar sizi emzirmekten soğutmasın. Bu yazı emziren tüm anneler için geliyor.

Array

Hamilelikte Kan Uyuşmazlığı

Hamilelikte kadınlar en duygulu, en keyifli ve en stresli günlerini yaşıyorlar. Bebeğin ilk kalp atışını duyduktan sonra doğumuna kadar olan zaman zarfında pek çok konuda iyi ve detaylı bilgi edinmek büyük önem taşıyor. Kan uyuşmazlığı ise bilgi sahibi olunması gereken önemli ve popüler başlıklardan biri. Kan uyuşmazlığı hakkında daha hamileliğin ilk günlerinde detaylı bilgi sahibi olmak demek, bebeğin sağlığını riske atmamak demek. Hamilelikte kan uyuşmazlığı nedir? Kan uyuşmazlığı neden olur? Kan uyuşmazlığı bebeği etkiler mi? Kan uyuşmazlığı nasıl tedavi edilir? İşte cevaplar!

Array

Lohusa Depresyonu

Dikkat: Lohusa çıkabilir! İşte Lohusa Depresyonu Hakkında Merak Ettikleriniz!

Array

Doğumu Kolaylaştıran Egzersizler

Hayatta doğal olan yöntemleri seçmek her zaman için en doğrusu. Doğumu da normal yapabilmek anne ve bebek için en sağlıklı tercih oluyor. Uzmanlar tıbbi bir zorunluluk olmadığı süreci normal doğumu öneriyor. Peki, normal doğuma giden yolda bedeni hazırlamak için neler yapılabilir? İşte doğumu kolaylaştıran egzersizler!

Array

Epizyosuz (dikişsiz) Normal Doğum

Normal doğum yapmak isteyen ama epizyodan çekinen kadınlar dikkat: Epizyosuz yani dikişsiz normal doğum yapmak mümkün. Normal doğumdan epizyotomi yöntemi nedeniyle vazgeçmeyin; talebinizi doktorunuza mutlaka iletin! Epizyotomi nedir? Epizyosuz normal doğum için neler yapılmalı? Dikişsiz normal doğumu etkileyen faktörler nelerdir? Bu yazı ile yolunuz dikişsiz normal doğuma çıkarabilir! Unutmayın, “Ben, doğumda epizyo istemiyorum” demek sizin hakkınız ve kişisel tercihinizdir.

Array

Doğumdan Sonra Saç Dökülmesi

Hamilelik, doğum ve doğum sonrası kadınların fizyolojik olarak birçok değişimi aynı anda yaşadığı zorlu bir süreç. Değişen hormonların ve hızlı kilo alıp vermenin yanı sıra bu süreçte karşılaşılan problemlerden biri de saç dökülmesi olabiliyor. Doğum sonrası saç dökülmesinin nedenleri nelerdir? Saç dökülmesini durdurmak için neler yapılır? Doğumdan sonra saç dökülmesi ile ilgili detayları yazımızda derledik.

Array

Doğumda Suni Sancı Neden Verilir?

Doğum yapmak “sancılı” bir süreç! Hatta öyle ki hayatta bizleri zorlayan pek çok konu ve süreç için “doğum sanıcısı gibi” benzetmesi yapılıyor. Peki, doğum böylesine zorluyken bazı kadınlara neden suni sancı veriliyor? Suni sancı nedir? Hangi durumlarda suni sancı uygulanmamalıdır? İşte merak edilen cevaplar!

Array

Spinal ile Epidural Anestezi Farkı

Bilimin tuttuğu ışıkla her gün yeni bir nokta aydınlanıyor ve insan hayatı daha sağlıklı ve konforlu bir noktaya erişiyor. Bu konfor da “doğum”la başlıyor. Uygulanan bölgesel anestezi yöntemleri sayesinde anneler doğum sırasında acı çekmiyor. Spinal anestezi nedir? Epidural anestezinin spinal anesteziden farkı nedir? İşte bölgesel anestezi yöntemleri hakkında merak edilenler…

Array

Yenidoğan sarılığı nedir? Nasıl anlaşılır?

Annelerin çoğu aynı zamanda birer kaygı makinesidir. Bebeğini kucağına aldığı andan itibaren, onu koruma kaygısıyla önce tüm kötü senaryoları bir bir aklına getirir, sonra da bunlar için tedbirleri sıralar. İşte, o senaryolardan biri de “yenidoğan sarılığı”dır. Üstelik bu filmin senaryosu yaşanmış hikayelerden yazılıyor. Her sağlık sorunu gibi ciddiye alınması gerekse de dünyaya gelen bebeklerin yüzde 60’ında genellikle ilk 10 gün içinde ortaya çıkan yenidoğan sarılığı zamanında müdahale ile bertaraf edilebiliyor. Yenidoğan sarılığı nedir? Nasıl anlaşılır? Yenidoğan sarılığı neden olur?

Array

Ten Tene Temasın Anne ve Bebek için Faydaları

Temas, sevgiyi göstermenin en etkili yollarından biri. Bu yalnızca bir bebek için geçerli değil; ailenize, eşinize, dostunuza, hayvanlara şefkatle temas etmek hayatla aranızdaki bağları çok daha kuvvetli kılıyor. Ten tene temas ise bebeğin doğduğu andan itibaren kendini güvende hissetmesini, sevildiğini anlamasını sağlıyor. Ten tene temas uygulandığında annenin ısısı bebeğe geçiyor, bebek annenin kalp atışlarını duyuyor, ilk bağ kuruluyor. İşte bireyin özgüven yaratımı tam o anda başlıyor. Ten tene temas nedir? Ten tene temasın bebekler için avantajları nelerdir? Babayla ten tene temasın faydaları var mıdır? Aklınızdaki soruları yazımızın okuyarak yanıtlayabilirsiniz.

Array

Bebeklerde Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Bebeklerdeki dışkılama problemi ebeveynler, özellikle de anneler için korkulu bir rüyaya dönüşebiliyor. Esasen ishal daha büyük bir sorunmuş gibi düşünülse de kabızlık da bebeğe oldukça sıkıntı veren dışkılama problemlerinden biri. Kabızlığın sebepleri nelerdir? Bebeklerde kabızlığa ne iyi gelir? Emziren annelerin kabızlığa karşı beslenmelerinde nelere dikkat etmeleri gerekir? İşte bebeklerde kabızlık ile ilgili detaylar…

Array

Doğum Çantası Ne zaman Hazırlanmalı ve Doğum Çantasında Olması Gerekenler

Bebeğinizin odası hazırlandı, patikleri örüldü, zıbınları sıralandı… Bebeğiniz için her şey hazır mı dersiniz? Peki ya doğum çantası hazır mı? Bebeğinizin doğar doğmaz rahat olması ve doğum için en önemli aşamalardan biri doğum çantası hazırlamak. Doğum çantası ne zaman hazırlanmalı? Doğum çantasında olması gerekenler neler? Yazımızı dikkatlice okursanız, siz de doğum çantasını çok daha pratik bir şekilde hazırlayabilirsiniz. İşte doğum çantası hazırlamanın ipuçları!

Array

Hamilelikte çatlaklar nasıl önlenir?

Hamilelik dönemi kadınların fizyolojik pek çok değişim geçirdiği bir dönem. Karın bölgesinde ve memelerde oluşan çatlaklar psikolojik olarak da olumsuz etkiler bırakabiliyor. Bu süreci psikolojinizde çatlaklar oluşmadan geçirmenin yolu ise hamilelik çatlaklarını önlemek! Hamilelik çatlakları nasıl önlenir? Oluşan çatlaklar daha sonra giderilebilir mi? Kafanızın rahat olduğu bir hamilelik yaşamak için önlem almaya şimdi, bu yazıyla başlayabilirsiniz.

Array

Sütüm bebeğime yetiyor mu?

Bir annenin emzirmeye başladığı ilk günlerden itibaren en çok düşündüğü konu sütünün bebeğinin doyması, beslenmesi ve gelişmesi için yeterli olup olmadığıdır. Özellikle emzirmenin ilk 10 gününün bebeklerin bağışıklık sistemi üzerindeki olumlu etkisini hatırladığımızda sütün yetmesi ve kesilmemesi için doğru beslenmek oldukça büyük önem taşıyor. Anne sütünün bebeği doyurup beslemesi içinse yapılması gerekenleri sizin için yazımızda derledik.

Array

Bebeklerde gaz sancısına ne iyi gelir?

Kucakta sallamak, sırtını ovalamak, karnına masaj yapmak… Bazen bunların hiçbiri çare olmayabilir. Özellikle bebeklerin yaşadığı en büyük sıkıntılardan biri gaz sancısıdır, tabi yeni annelerin de… Peki, zamanla bebeklerin de annelerin de üstesinden daha kolay gelebildiği gaz sancısı neden olur? Bebeklerde gaz sancısına ne iyi gelir? Gaz sancısı belirtileri nelerdir? Bu soruların cevaplarıyla bebeğinizin gazını almaya siz de hazır olabilirsiniz.

Array

Sezaryen Doğumda Hangi Anestezi Tercih Edilmelidir ?

Dokuz aylık bir süreyi kapsayan doğum serüveni, oldukça zor fakat bir o kadar da heyecanlı bir süreçtir. Bayanların hayatları tamamında yaşayabilecekleri en şiddetli ve kuvvetli ağrılardan biri, doğum ağrısı olarak nitelendirilmektedir.

Array

Normal Doğum Aşamaları

Birçok ailenin en önemli isteklerinin başında çocuk sahibi olmak bulunmaktadır. Son derece heyecan verici ve zorlu bir süreç olan bu durum aynı zamanda anne ve baba adaylarının dikkat etmesi gereken önemli bir dönemdir. Anne adayları hamile kaldığını öğrendikten sonra, çocuklarının ne zaman ve nasıl dünyaya geleceklerini merak etmektedir. Birçok uzman genel anlamda normal doğumu tavsiye ediyor olsa da, bu durum ne yazık ki bazen bu doğrultuda ilerleyemiyor ve sezaryen doğum anne ve bebek için hayat kurtarıcı bir müdahale olarak görülüyor.

Array

Anne Sütünü Arttıran Gıdalar

Anne adayları gebe olduğunu öğrendiği andan itibaren tüm odak noktası bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi olur. bebeklerin anne karnında en sağlıklı şekilde gelişmesi ve büyümesi anne baba adaylarının en önemli hedefleridir. Doğumdan sonra bebeklerin sağlıklı ve hızlı bir şekilde gelişmesini sağlayan en önemli etkenlerden biri anne sütü ile beslenmesidir.

Array

Doğumda Okunacak Ayetler ve Dualar

Doğumda okunacak ayetler ve dualar, doğum anının yaklaşması ve gebelik döneminin sona ulaşmaya başlaması ile birlikte anne adayları tarafından merak edilen konular arasında ilk sıralarda yerini almaktadır. Bu süreçte manevi yatırımlarda yapmak isteyen anne adayları, doğum sürecinin sorunsuz ve kolay bir şekilde tamamlanması için çeşitli dua ve surelerden destek almak istemektedir. 

Array

Gebelikte Kuru İncirin Faydaları

Gebelikte kuru incirin faydaları anne adayları tarafından sıklıkla merak edilen ve araştırılan konular arasında yer almaktadır. İncir, Güneybatı Asya ve Doğu Akdeniz bölgesindeki ağaçlarda yetişmekte olan bir meyvedir. Ağustos ayının başında olgunlaşmaya başlayan ve reyonlarda yerini almaya başlayan incir, tadıyla da damakları şenlendirmeyi başarmaktadır. Taze incir sezonu kısa bir sürece sahip olsa da, mevsiminde kurulan incirler tüm aylarda rahatlıkla tüketilebilmektedir. A, C ve B vitamini başta olmak üzere, demir, magnezyum, potasyum ve sodyum bakımından son derece zengin ve besleyici bir meyve olan incir, sağlıklı beslenme denildiğine ilk sıralarda yer almaktadır.

Array

Gebelikte Kuru Kayısının Faydaları

Gebelik döneminde anne adaylarının yaşadığı en önemli sorunlardan biri kabızlıktır. Kabızlık problemi, gebelik döneminde hormonları hızla değişmekte olan anne adaylarının çok daha farklı sıkıntılar ile karşı karşıya kalmasına neden olmaktadır. Gebelik dönemine anne adaylarının vücudunda, daha önce hiç karşılaşmadıkları ve görmedikleri birçok değişim hızlıca gerçekleşmeye başlamaktadır. Vücut yaşadığı değişimlere bağlı olarak çeşitli tepkiler vermektedir ve bunların en önemli olanlarından biri kabızlık problemidir.

Array

Gebelikte Folik Asidin Önemi

Gebelikte folik asidin önemi tüm anne adayları tarafından merak edilen konu başlıklarından biridir. Sadece gebelik döneminde değil gebe kalmayı planlayan tüm kadınlar için kullanılması gerekmekte olan folik asit, vücut için gerekli fazla kanın elde edilmesini sağlamaktadır. Gebelik döneminde özellikle ilk üç aylık dönemde anne adaylarının gün içinde 400 mcg folik asit tüketmesi önerilmektedir. Hamilelik düşüldüğü andan ilk trimester döneminin sonuna kadar kullanılması gereken folik asit miktarı, uzmanların uygun gördüğü bazı durumlarda değişkenlik gösterebilmektedir.

Array

Anne Karnında Ay Ay Bebek Gelişimi 

Anne adayları hamile olduklarını öğrendiği ilk andan itibaren, bebekleri için endişelenmeye ve onların gelişimini merak etmeye başlamaktadır. Bebeklerin nasıl gelişim gösterdiği, hangi ayda hareket etmeye başlayacağı, cinsiyetinin ne zaman belli olacağı, boyunun ne kadar uzadığı ya da kaç gram aldığı anne babaların en büyük merak konularındandır. Bebekler çeşitli nedenlere bağlı olarak erken ya da geç dönemlerde dünyaya gelebilmektedir. Fakat doğum süreçleri ve gelişim evreleri ne olursa olsun, tüm bebekler aynı gelişim süreçlerinden geçmekte ve dokuz aylık bu süreci tamamlamaktadır. Bu bağlamda anne karnında ay ay bebek gelişimi süreçlerini şu şekilde sıralamak mümkündür. 

Array

Bebeklerde Kalça Çıkıklığı

Bebeklerde kalça çıkıklığı, bölgedeki eklemlerin yapıları ile ilgili bir sağlık sorunu olarak tanımlanmaktadır. Küçük çocuklarda ve bebeklerde kalça ekleminin doğru bir şekilde gelişememesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Femur adı ile de bilinen uyluk kemiğinin, kalça ile birleşme alanı top şeklindedir. Bu alan ise kalça kemiğinde daire bir noktaya oturarak, eklem oluşturmaktadır. Bu eklem yapısı gereği soket ve top eklem olarak da bilinmektedir.

Array

Topuk Kanı

Bebeklerde yenidoğan dönemi, doğum anından sonraki ilk dört haftayı kapsamaktadır. Bu dönemde yenidoğan bebeklerin sağlığının tam olduğundan emin olmak adına bebeklere çeşitli test ve taramalar yapılır. Bu testlerden bir tanesi topuk kanı taramasıdır.

Array

Yenidoğan Bebeklerin İlk Banyosu Ne Zaman Olmalı?

Aylarca dünyaya gelmesini beklediğiniz minik bebeğiniz dünyaya gözlerini açtığında, anne babalar içinde yeni bir dönemin başlangıcına geçilmektedir. Anne babaların bu bağlamda çok panik yaşamakta ve birçok soruya cevap aramaktadır. Yenidoğan bebeklerin ilk banyosu ne zaman olmalı? sorusu da bu arayışlar arasında ilk sıralarda yer almaktadır.

Array

Yenidoğan Bebek Göbek Bakımı

Bebeklerini sağlıklı bir şekilde kucağına alan her anne baba, daha önce hiç hissetmediği bir sorumluluk duygusu altına girmektedir. Dünyaya gözlerini açan minik yavrularına her şeyin en iyisini verebilmek ve onlara en iyi şekilde bakmak isteyen aileler, birçok soruya en doğru cevabı bulmak için çeşitli araştırmalar yapmaktadır.

Array

Gebelikte Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?

Hamilelik serüvenine başlayan birçok anne adayının en büyük sorunlarından biri mide bulantısıdır. Bu nedenle birçok anne adayı gebelikte mide bulantısına ne iyi gelir? sorusuna cevap aramaya çalışmaktadır. Nedeni kesin olarak bilinmeyen ve hamilelik döneminde değişen hormon seviyelerine bağlı olarak değişkenlik gösteren mide bulantısı sorunu, anne adaylarının özellikle ilk üç aylık dönemde yaşam kalitesinin düşmesine neden olmaktadır.

Array

Bebeğime Uyku Eğitimi Nasıl Verebilirim?

Bebeklerin vücudunda salgılanan büyüme hormonunun maksimum dereceye ulaşmış olduğu en verimli an dilimi uyku zamanlarıdır.

Array

Bebekler Ne Zaman Diş Çıkarır?

Bebekler dünyaya geldikten sonra ilk olarak ağızları ile etrafında bulunan nesneleri keşfetmeye başlarlar. Genellikle üç aydan sonra her bulduklarını ağızlarına götürmekte ve çevresinde bulunan nesneleri tanımak istemektedir. 

Array

Bebeklerde Zeka Gelişimi İçin Neler Yapılmalı

Anne baba olma yolunda ilerleyen tüm bireyler kendileri için en değerli canlı olan yavruları için her şeyin en iyisini istemekte ve bu konu üzerinde birçok araştırma yapmaktadır. Bebeklerin zeka gelişimi nasıl olur? 

Array

Ek Gıdaya Geçişte Annelere Hayat Kurtaran Tavsiyeler

Bebekler doğumdan sonraki ilk altı aylık dönemde ana besin kaynağı olarak sadece anne sütüne ihtiyaç duymaktadır. Bu süreç iki yaşına kadar uzatılabilmekte fakat, altı aydan sonra ek gıda serüvenine geçilmektedir. 

Array

Yenidoğan Bebek Bakımı

Yeni doğan bebek bakımı hakkında bilinmesi gereken tüm detayları, Bebek Bakıcısı hizmeti veren Bebek ve çocuk gelişimi uzmanlarımız tarafından derledik. İyi okumalar.

Türkiye'nin Bakıcı Platformu
Türkiye genelinde 3 Milyon bakıcı portföyü ve ve 10.000'den fazla bakıcı iş ilanı.