insanbul

Çocuğa Tuvalet Eğitimi Vermenin Püf Noktaları

Çocuğa Tuvalet Eğitimi Vermenin Püf Noktaları

Tuvalet eğitimine başlamak erken çocukluk döneminin en önemli dönüm noktaları arasında yer almaktadır. Bu sürecin başlaması ile birlikte hem çocuklar büyük bir ağırlıktan kurtulacak hemde anne babalar, manevi ve maddi olarak rahatlayacaktır. 

Çocuğa tuvalet eğitimi vermenin püf noktaları oldukça fazla olsa da,  en önemli nokta çocuğun ve aile bireylerinin bu sürece başlamaya hazır olmasıdır. Eğitim sürecine yanlış bir zamanda başlanması, çocuğun ve aile bireylerinin bu duruma hazırlıksız olması daha ciddi sorunların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Özellikle annelerin ya da çocukların bakımını üstlenen diğer ebeveynlerin en büyük kabuslarından biri olan bu sürece, ne zaman başlanması gerektiği tam bir karmaşa olabilmektedir. 

Tuvalet eğitimine başlamak için uygun olan zaman dilimi yirmi dört ay ve otuz altı aylar arasıdır. Bu dönemde çocuklar kas gelişimlerini ve fizyolojik gelişimlerini tamamlamış olurlar. Ayrıca bu dönemde çocuklar kendilerini daha rahat ifade etmeyi ve duygularını karşılarındakilere anlatmayı öğrenirler. Çocukların gelişim düzeyi de göz önüne alınarak belirlenmesi gereken bu zamanlamanın doğru aralıkta olması, ileride yaşanabilecek ruhsal sorunların engellenmesini sağlayacaktır. 

Tuvalet eğitimi sırasında her çocuk bu sürece farklı tepki vermektedir. Kimi çocuk kaka kontrolünü daha erken yapabilirken kimi çocuk çiş kontrolünü daha erken yapabilmektedir. Gündüz tuvalete gitme alışkanlığı gece tuvalete kalkma alışkanlığından önce kazanılmaktadır. Ayrıca tuvalet alışkanlığını kazanma süreci de her çocukta değişkenlik göstermektedir. 

Tuvalet Eğitimine Başlamadan Dikkat Edilmesi Gerekenler 

Tuvalet eğitimine başlamadan dikkat edilmesi gerekenler arasında ilk sıralarda, bebeklerin bezlerini ne kadar süre kuru bıraktığı ve hangi saatler arasında kaka yaptığını gözlemlemek bulunmaktadır. Bu dönemde çocukların tuvalete karşı ilgisini arttırmak ve tuvalet korkularını önlemek için kitap, oyuncak ya da tuvalet şarkılarından yardım alınmalıdır. Kreşe ya da okula giden çocukların eğitmenleri ile de konuşulmalı ve okuldaki tuvalet yaklaşımları hakkında fikir alışverişi yapılmalıdır. Çocuğunuzun sizinle birlikte tuvalette bulunmasına ve ortamı gözlemlemesine izin vermelidir. Tuvalet eğitimine başlamadan önce bu alanı çocuklara uygun şekilde hazırlamalı ve her tuvalete girişinde çocuklara övgü sözcükleri söylenmelidir. 

Tuvalet Eğitimi Sırasında Anne Babaya Düşen Görevler  

Tuvalet eğitimi çocuklar için zorlu ve yeni alışılacak bir dönem olmasının yanı sıra, anne ve babalar içinde sabır ve tutarlılık gerektiren bir durumdur. Tuvalet eğitimin başarılı olması çocuğun eğitime hazır olması ile doğru orantılı olsa da, bu süreçte anne ve babanın omzuna da büyük bir yük binmektedir. Bu süreçte anne babaya düşen birçok görev ve sorumluluk bulunmaktadır.

Tuvalet eğitimi sırasında anne babaya düşen görevler ;

  • Kendileri adına zorlu ve yeni bir sürece girmiş olan çocuklara bu dönemde sık sık çişin geldi mi? demek yerine, çocuklar ara ara sormadan tuvalete götürülmeli ve bu sayede alışkanlık kazanması sağlanmalıdır. 
  • Bu süreçte çocuk bezden kesildiğinde, bir daha  beze geri dönüş yapılmamalıdır. 
  • -Tuvaleti geldiğini belirten çocuklar, tuvaleti bitene kadar orada beklenmeli ve yalnız kalıp strese girmesi engellenmelidir. 
  • Bu süreçte çocuklara kolayca çıkartabileceği kıyafetler giydirilmeli ve kıyafeti çıkartamaması nedeni ile oluşan kaçırma sorunları engellenmelidir.
  • Altına kaçıran çocuklara kızmamalı ve tuvaletini zamanında yapan çocuklar aşırı övgü kelimeleri kullanılmamalıdır. 
  • Çocuklar tuvaletlerini yaptıkları sırada ebeveynleri, çocukların kendilerinden soğumasına ve tiksinmesine neden olacak kötü kelimeler kullanmamalıdır. Bu durum sürecin zorlaşmasına, uzamasına ve kimi zaman daha kötüye girmesine neden olabilmektedir. 
  • Son olarak ise tuvalet eğitimi sürecinin her çocukta farklı ilerlediği ve farklı sürelerde tamamlandığı unutulmamalıdır. 

Çocuk Bakıcısı
Türkiye'nin Bakıcı Platformu
Türkiye genelinde 3 Milyon bakıcı portföyü ve ve 10.000'den fazla bakıcı iş ilanı.