insanbul

Anne Sütünü Arttıran Gıdalar

Anne Sütünü Arttıran Gıdalar

Anne adayları gebe olduğunu öğrendiği andan itibaren tüm odak noktası bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi olur. bebeklerin anne karnında en sağlıklı şekilde gelişmesi ve büyümesi anne baba adaylarının en önemli hedefleridir. Doğumdan sonra bebeklerin sağlıklı ve hızlı bir şekilde gelişmesini sağlayan en önemli etkenlerden biri anne sütü ile beslenmesidir.

Anne sütü bebeklerin ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlayan ilk besin olmakla birlikte anne ve bebek arasında oluşacak duygusal bağında kuvvetlenmesini sağlamaktadır. Bebeklerin gelişimi sırasında anne sütünün ilk altı aylık dönemdeki önemi birçok uzman tarafından vurgulanmaktadır. Birçok uzman anne sütünün iki yaşa kadar önerilmesini tavsiye etmektedir.

Anne adaylarının en büyük kaygısı, doğumdan sonraki süreçte sütlerinin yeteri kadar ya da hiç gelmeme ihtimalidir. Normal şartlardan doğumdan sonraki ilk saatlerde ya da maksimum birkaç gün içinde anne sütünün gelmesi gerekmektedir. Bazı durumlarda anne sütü doğumdan sonra hemen de gelebilmektedir.
Anne sütünün gelme durumunun değişmesinde etkili olan en temel noktalar, annenin doğum şekli, bebeğin normal zamanından erken gelmesi gibi kriterlerdir. Fakat, bazı besinlerin beslenme düzeninde daha sık kullanılması ve bu gıdalara öncelik veriliyor olması, anne adaylarının sütünün daha hızlı gelmesini sağlayabilmektedir. Ayrıca süt artımını sağlayan bu gıdalar, anne sütünün daha besleyici ve verimli olmasına da yardımcı olmaktadır. Doğumdan sonra anne adaylarının sütünün artmasını sağlayan besinleri şu şekilde sıralamak mümkündür.

Tahin

Yüksek kalsiyum içeriğine sahip olan tahin, östrojen hormonu bezeri özelliklere sahiptir ve bu sayede anne sütünün artmasını sağlamaktadır Anne adaylarının süt miktarının artması için günde iki kaşık tahin yemesi önerilmektedir. Ayrıca tahinin demir bakımından da son derece zengin bir besin olan pekmezle tüketilmesi çok daha sağlıklı olacaktır.

Kuru Baklagiller

Kuru baklagiller içeriğinde barındırdıkları fitoösrojenler sayesinde anne sütünün artmasına büyük bir katkı sağlamaktadır. Nohut, bezelye, fasulye ya da yeşil mercimek gibi neredeyse tüm kuru baklagiller anne adaylarına süt artırımı konusunda fayda vermektedir. Fakat bu besinlerin yüksek oranda faz yapma ihtimali bulunduğu için anne ve bebeklerin gaz durumu göz önüne alınarak hareket edilmelidir. Aksi bir durum olmadığı taktirde, sür artımı sağlamak adına kuru baklagillerin haftada iki ya da üç kez tüketilmesi önerilmektedir.

Kuru Meyveler

Kalsiyum içeriği bakımından oldukça zengin besinler olan kuru meyveler, bu özellikleri ile anne sütünün artmasını sağlamaktadır. Gün içinde bir iki porsiyon kuru meyve tüketilmesi hem anne adaylarının süt miktarının artmasını hem de kabızlıktan korunmasını sağlamaktadır. Ayrıca kuru kayısı, hurma, kuru incir gibi kuru meyvelerin ara öğün olarak da kullanılabilme şansı bulunmaktadır.

Çemen

Çemen, steroidal yapıda bileşikler içermesi sayesinde anne sütü yapımını destekleyen hormonların üretilme hızını arttırmaktadır.Çemen baharat olarak yemeklerde ya da bitki çaylarının içine katarak tüketilmek şansına sahiptir.

Rezene

Rezene tohumu içinde galaktagog yani süt miktarının artmasını sağlayan bir madde bulunmaktadır. Galaktagog maddesi, süt salınmasını sağlamak ile görevli prolaktin hormonunun salgılanmasına büyük bir katkı sağlamaktadır. Anne adayları rezeneyi çay olarak günde üç adet tüketebilmektedir.

Su

Anne sütünün artmasını destekleyen en önemli besinlerden biri kesinlikle sudur. Çünkü anne sütünün yüzde doksanlık kısmını su oluşturmaktadır. Susuz kalmış bir vücutta süt üretimi de ciddi olarak azalma göstermektedir. Anne adaylarının emzirme döneminde normal ihtiyacının en az bir litre daha fazlası su içmesi önerilmektedir. Anne adaylarının süt üretimini arttırma konusundaki en büyük yardımcılarının su olduğunu unutmaması ve su tüketimine özen göstermesi oldukça hassas bir durumdur. Anne adayları günlük su ihtiyacını öğrenmek için kilosunu otuz ile çarparak ideal su tüketim oranını öğrenebilmektedir.

Yulaf Ezmesi

Yulaf ezmesi anne sütü artırımı amacı ile kullanılan besinler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Yulaf ezmelerinin içinde bulunmakta olan betaglukan ve östrojen anne sütünün salgılanmasını sağlayan hormonları destekleyerek, anne sütünün doğrudan artmasını sağlamaktadır. Ayrıca bağışıklık sistemininde güçlenmesini sağlayan betaglukan, anne ve bebeğe genel sağlık durumu bakımından da destek sunmaktadır. Anne adayları yulaf ezmesini yoğurt ya da süt ile tüketebileceği gibi, su ile pişirerek meyveler ile karıştırabilir ve omlet içine de karıştırarak tüketebilir.

Badem, Ceviz ve Fındık

Badem, ceviz ya da fındık gibi kuru yemişler, yağlı olması sayesinde mutlaka anne adaylarının beslenme listesinde bulunması gereken besinler arasındadır. Bu gibi yağlı kuru yemişler insan vücudu tarafından üretilmeyen ve mutlaka dışarıdan alınması gereken besin gruplarındandır. Ceviz, badem ya da fındık gibi kuru yemişler içinde bulunmakta olan çeşitli aminoasitler, süt üretimi için gerekli olan seratoninleri içermektedir ve ayrıca bu besin gruplarının sahip olduğu yağlar anne adaylarının süt kalitesinin artmasına büyük oranda katkı sağlamaktadır. Bu kuru yemişlerin anne sütünün kalitesini arttırması ve yağlanmasını sağlaması için günde bir avuç içi kadar tüketilmesi ve hemen üzerine bir bardak su içilmesi önerilmektedir.

Isırgan Otu

Isırgan otu içinde A, B6, C, K, B12, B1 gibi proteinler ve çinko, magnezyum, silisyum gibi zengin mineraller bulunmaktadır. Anne sütünün arttırılması için en gerekli mineral ve vitaminlerden olan bu besleyici elementler ısırgan otu sayesinde kolaylıkla sağlanmaktadır. Doğumdan sonra süt üretimini arttırmak isteyen kişilerin gün içine iki kez ısırgan otu içeren çaylar tüketmesi oldukça hızlı bir şekilde verim almalarını sağlayacaktır.

Çörek Otu

Çörek otu içinde bulunmakta olan steroidal yapılı bileşikler, anne sütü oluşumunu destekleyen hormon sentezini arttırarak, sütün çoğalmasını sağlamaktadır. Anne adaylarına, süt üretimi konusunda büyük fayda sağlayan çörek otu, farklı şekillerde tüketilebilmektedir. Çörek otu yoğurda karıştırılarak tüketilebileceği gibi, yemeklere karıştırarak da rahatlıkla tüketilebilmektedir. Ayrıca çörek otunun ezilmiş halde tüketilmesi, sindirim açısından kişilere daha büyük kolaylık sunacaktır.

Yeşil Yapraklı Besinler

Emzirme döneminde anne adaylarının enerji ihtiyacı ciddi oranda artmaktadır. Isırgan, ıspanak, dereotu, maydanoz, karalahana, semizotu, roka ya da marul gibi yeşil yapraklı tüm sebzelerde bol miktarda mineral ve vitamin bulunmaktadır. Anneye ihtiyaç duyduğu kaloriyi vermekte olan bu besinler, aynı zamanda anne sütünün veriminin artmasını sağlamaktadır. İçinde fitoösrojen maddesi bulunan ve süt üretim hormonunun artmasını sağlayan bu besinleri anne adayları, öğünlerinde sıklıkla kullanamaya özen göstermelidir.

Dut Kurusu

Kuru dutun birçok faydası bulunmaktadır fakat, yeni anneleri ilgilendirmekte olan en önemli faydası süt salınımın artmasını sağlamasıdır. İçinde bulunan faydalı vitamin ve mineraller sayesinde süt üretim hormonlarının hızlanmasını sağlayan kuru dut, şu şekilde tüketilmelidir. İki buçuk bardak kaynamakta olan suyun içine yedi kaşık kadar beyaz kuru dut ilave edilmeli ve on dakika boyunca kaynaması sağlanmalıdır. Hazırlanan karışımın sonunda ortaya bir bardak kuru dut suyu çıkmaktadır. Sütteki anneler, elde ettikleri suyu bir kerede ya da gün içine yayarak tüketebilmektedir. Bebeklerin küçük olması durumunda sütün daha yavaş emileceği göz önüne alınarak, anne adaylarının dut kurusu suyunu gün içine yayarak tüketmesi daha mantıklı olacaktır. Son olarak dut kurusu suyu her gün taze olarak kaynatılmalı ve süt artış hızına göre aralık vererek kullanılmalıdır.

@onlinehamile
Türkiye'nin Bakıcı Platformu
Türkiye genelinde 3 Milyon bakıcı portföyü ve ve 10.000'den fazla bakıcı iş ilanı.