insanbul

Çocuk Bakıcısı Seçerken Ailelerin Dikkat Etmesi Gerekenler

Çocuk Bakıcısı Seçerken Ailelerin Dikkat Etmesi Gerekenler

Anne babalar en değerli hazineleri olan minik yavrularını, kimi zaman büyük bir aile büyüğünün olmaması, aile büyüklerinden uzak olunması ya da aile büyüklerinin yeterince verimli olacağının düşünülmemesi nedeni ile çocukları için bakıcı bulmak zorunda kalmaktadır. 

Özellikle çalışan anneler kendileri için büyük bir üzüntüye sebep olan bu durumu, en verimli şekilde değerlendirmek istemektedir. Bu nedenle çocuklarına kendileri gibi bakabilecek onu kendi çocuğu gibi görüp tüm sorunları ile ilgilenebilecek bir yardımcı ile çalışmak istemektedir. Çocuk bakıcısı seçmek son derece zor ve sorumluluk gerektiren bir durumdur. Aileler bu konuda büyük zorlukla ile karşılaşabilmekte ve kendi içlerinde çatışmaya düşebilmektedir. Yapılan seçimler her zaman olumlu bir şekilde sonlanmasa da, bu kişilerin boşluğa düşmesine neden olmamalıdır. Çocuk bakıcısı seçerken ailelerin dikkat etmesi gerekenler arasında yer alan en önemli nokta, aileler ve çocuklar için ortaya çıkabilecek sorunları en aza indirmek adına profesyonel ve güvenli  bir kanaldan destek alınmasıdır. İşkur özel istihdam büroları bu konuda ailelere büyük kolaylıklar sağlamakta ve aile talepleri doğrultusunda en uygun çocuk bakıcısını bulmalarını sağlamak adına hizmet vermektedir.

Çocuk Bakıcıları Güven verici ve Sıcak Kanlı Olmalıdır 

Aileler çocuk bakıcısı seçimi sırasında ilk olarak karşısındaki kişiden güven almak ve onlara güvenmek istemektedir. Çünkü çocukların yalnız kalmış ve kendini bırakılmış hissetmemesi adına çocuklar ile ilgilenecek kişilerin, aile ile aynı kültür yapısına, algıya ve düşünce yapısına sahip olması büyük önem taşımaktadır. Ailelerin bakıcıyı benimsemesi ve ona güvenmesi kadar çocuklarında bu kişiler ile bağ kurabiliyor olması da son derece önemlidir. Bu nedenle doğru kişiyi bulmak çocukların genel, sosyal, fiziksel ve duygusal gelişimi açısından da büyük önem arz etmektedir. 

Sevgi Temeli Asla Unutulmamalı

Sevgi kişilerin sağlam bir temel oluşturabilmesi adına katkı sağlayacak en önemli yapı taşlarından biridir. Çocukları seven bir bakıcı bulmanız, çocuğunuzun sevgi ve şefkat içeren ortamda büyümesini sağlayacaktır. Çünkü çocuklarınız kimi zaman sizden çok çocuk bakıcısı ile vakit geçirecektir. Bu nedenle çocuk bakıcısı seçerken dikkat edilmesi gerekenler arasında en önemli kriter olarak görünen güven temasından sonra, bakıcının çocuğunuzu sevip sevmediğini de göz önüne almalı ve seçimlerinizi bu doğrultuda yapmalısınız. 

Bakıcının Sık Sık Değiştirilmemesi

Çocuk gelişiminde alınması gereken temel bakımı annenin vermesi en sağlıklı olan durum olsa da, aileler çeşitli nedenlerden dolayı bazen bu olguyu bozmak zorunda kalmaktadır. Bakıcı seçimi sırasında dikkat edilmesi gerekenler, göz önüne alınarak yapılan seçimlerin sabit olması çocukların psikolojik dalgalanma yaşamaması adına büyük bir önem taşımaktadır. Özellikle ilk iki yıl içinde sık sık bakıcı değiştirmeniz, çocuğunuzun güvensizlik ve bağlanma problemleri yaşamasına neden olabilir. Bu süre zarfında çocukların ihtiyacı olan devamlılığı olan ve sıcak bir ilişkidir. Aileler bakıcı olarak seçecekleri kişilerde devamlılık ve süreklilik gibi kriterleri kesinlikle sorgulamayı ihmal etmemelidir. 

Kriter Belirlemek ve Arayışı Bu Doğrultuda Yapabilmek

Aileler en değerli hazineleri olan çocukları için bakıcı arayışı içine girdiklerinde, en doğru sonuca ulaşabilmek için kesinlikle önceden aradıkları kriterleri belirlemelidir. Anne babaların görüşme sırasında değerlendirme yaparken kullanabilecekleri bir listeye sahip olmaları, görüşmenin daha verimli sonuçlanmasını sağlayacaktır. Her ailenin çocuk bakıcısı seçimi sırasında aradığı kriterler farklıdır ve her aile karşısındakinden en net sonucu almak istemektedir. Sizlerde çocuk bakıcısı seçmeden önce sigara kullanmama, eğitim durumu, çocuklara olan sevgi, sabır derecesi, kişilerin yaşı, aile yapısı, sağlık durumu, çocuk bakıcılığı yapmayı sürekli şekilde yapmayı engelleyecek sağlık sorunu olup olmadığı, güler yüzlü olması, dürüst olması, temiz olması, düzenli olması, aynı anda birkaç işle ilgilenebiliyor olması, çabuk ve dakik olması gibi kriterlerinizi belirleyerek, görüşmeler sırasında bu kriterlerden yardım alabilirsiniz. 

 

Çocuk Bakıcısı
Türkiye'nin Bakıcı Platformu
Türkiye genelinde 3 Milyon bakıcı portföyü ve ve 10.000'den fazla bakıcı iş ilanı.