insanbul

Çocuk Oto Koltuğunun Önemi

Çocuk Oto Koltuğunun Önemi

Çocuk oto koltuğunun kullanım amacı, trafik kazalarında yaralanmaların veya ölümlerin azaltılması amacıyla birçok tedbir alınmakla birlikte çeşitli kurallar yer almaktadır.

Bu kurallar; emniyet kemeri takmak, trafik ışıklarına uymak, araba kullanırken telefon kullanmamak, yemek yememek vs. olmakla birlikte, bir diğer önemli olan kural ise ebeveynlerin çocuklarının güvenliği için çocuk oto koltuğu taktırmaları zorunluluğudur. 

Çocuk Oto Koltuğuna Neden İhtiyaç Duyulur?

Araçla yolculuk sırasında yapılan hız ne kadar düşük olursa olsun, bir çarpma meydana geldiği sırada yolcuların fırlayıp aracın iç yüzeylerine çarpması veya aracın dışına çıkması, güvenlik önlemi yoksa engellenmesi mümkün olmayan bir durumdur. Çocuk oto koltuğu kullanılması halinde ise çocuk çarpma şiddetinden korunur ve yaralanma ya da dışarı fırlama ihtimali çoğu zaman sıfıra iner diyebiliriz.

Hangi Yaş Aralıkları Çocuk Oto Koltuğu Kullanımına Uygundur?

Her çocuğun kendine özgü bir oto koltuğa sahip olma hakkı olsa da ne yazık ki ebeveynlerin gerek maddi imkansızlıkları gerekse kendilerine daha çok güvenmeleri sonucunda, çocuk hakkı olan oto koltuğuna sahip olamıyor. Fakat kurallar gereğince yeni doğan bebek ve 135 cm boy 36 kilo arasındaki tüm çocuklar araç içi seyahatleri sırasında çocuk oto koltuğu kullanmak zorundadırlar. Hangi sebep olursa olsun insan canının önemi bir başkadır. Bu durum asla hafife alınmamalıdır. Söz konusu çocuklar iken gelecek nesil için çok daha fazla dikkat edilmesi gerekilir.

Çocuk Oto Koltuğu Zorunlu mudur? Cezası Nedir?

Çocuk oto koltuğu kullanmamanın en büyük cezası çocuk kaybıdır. Bundan daha büyük bir ceza olunmasa da ne yazık ki ülkemizde bu durumun çok fazla cezası bulunmamakla birlikte üstelik 132 tl gibi çok cüzi bir miktarda tutulmaktadır. Ayrıca yaşı 12'den küçük çocukların ön koltukta oturmasının cezası ise 108 TL’dir. Bu cezalar arttırılmalı, çocuk hayatı bu kadar ucuz olmamalıdır. Gerekirse imkanlar dahilinde çocuklu ve araba sahibi olan tüm aile fertlerine düzenli aylık veya yıllık kontroller gerçekleştirilmelidir. Bu kontroller sonunda çocuk oto koltuğu bulunmayan bireylerin arabalarının veya ehliyetlerinin ellerinden alınması sağlanarak, ailelerde büyük bir stres mekanizması yaratılarak belki de bir yaşama daha dokunulur.

Çocuk oto koltuğu diye geçilmemeli, çocuğun emniyet kemeriyle de korunulduğu düşünülmemeli ve ailelere gerekli cezaların en ağır şekilde verilmesi gerekmektedir. Fakat bu noktada sırf ceza vermek için ceza verilmez. Kamu spotlarıyla ve devlet desteğiyle ailelerin çocuk oto koltuğu kullanımına teşvik etmesi de önem teşkil eder. Çünkü çocuk ölümlerinin yaşandığı birçok trafik kazasında, araçlarda çocuk oto koltuğu olmadığı araştırmalar sonucunda görülmüştür.

Çocuk Oto Koltuğu Alırken Yapılacak Seçimde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çocuk oto koltuğu seçiminde ailelere çok büyük sorumluluk düşer. Önemli olan noktalardan biri boy ve kilodur. Diğer önemli noktalar ise çocuk oto koltuğu alınmadan önce mutlaka çocuklara koltuğun denetilmesi, kemer ayarlarının uygunluğuna bakılması ve çocuğun rahat olmasıdır. Trafik kazalarının %20’sinin yan taraftan olduğu düşünüldüğünde, çocuk oto koltuklarında yan koruma sistemleri de önemlidir. Çocuk oto koltuğunda sırt kısmını arkaya yasladığında ve korumaların, yan taraftan bakıldığında çocuğun sadece burun tarafı görünecek düzende, çocuğun yüzünün dörtte üçünü mutlaka kapatması gerekir. 

Ayrıca İdeal çocuk oto koltuklarının arka sırt kısmında kaza sırasında oluşan sarsıntıların şiddet miktarını azaltmak için strafor malzemesini kullanılır. Ucuz olan çocuk oto koltuklarında ise, strafor yerine sünger bulunur. Sünger, çocuğun başını koruyamadığından dolayı kaza anında çarpma, daha şiddetli bir şekilde oluşur. Bu yüzden araçlarda strafor kullanılması ebeveynlerin tercihlerinde dikkat etmesi gereken en önemli durumlardandır. Bunların dışında, çocukların konforunu üst düzeyde tutmak için üretilen farklı oto koltuk aksesuarları da mevcuttur. Koltuk modelleri içerisinde sinekli modeller, boyun koruyucu aksesuarlar ve destek minderi gibi ekipmanlar, yolculuk sırasında çocuğunuzun daha konforlu, daha mutlu daha huzurlu ve daha güvenli bir yolculuk süreci geçirmesini sağlayacaktır.

Piyasada farklı markalar olduğu için beklentilerinizin ve aradığınız niteliklerin ne olduğuna iyi karar vermelisiniz. Araba sahibiyseniz fakat idare etsin diyorsanız, bir çocuk koltuğu arıyorsanız, bu noktada fazla özellik aramanıza gerek yoktur. Fakat, ikinci bir çocuk daha düşünebiliriz diyorsanız kaliteli bir marka almanızı tavsiye ederiz. Büyük tekerlekli arabalar, bebeğinizi daha az sarsar. Çocuk koltuğunu çift yönlü bir kullanıma müsait niteliklere sahip seçmek, çocuğun uyku esnasında daha konforlu olmasını sağlayacaktır. Bu noktada tek eli kullanarak açma ve kapamaya izin vermesi de ebeveynlerin herhangi birinin koltuğu taşımasına olanak tanıyacaktır. Hafif bir araba olmalı ama aynı zamanda iç kısmı bebeği rahatsız etmeyecek yumuşaklıkta olmalı. Özellikle sırt kısmını inceleyin alırken, bebeğinizin sırtı acımasın.

Çocuğunuzu Seviyorsanız Çocuk Oto Koltuğu Şarttır!

Oto koltukların önemini yazımızda anlattık. Tüm çocuğu olan araba kullanıcılarının kullanması gereken bir araç. Çocuğunuzun güvenliği açısından oldukça önemlidir. Uzmanların yaptığı araştırmalara göre Oto koltuk kullanan şahıslar trafik kazalarından çocuklarını ufak hasarlarla geçirebiliyorlar fakat maalesef ki oto koktuk kullanmayan şahısların çocuklarının sonu çok vahim olabiliyor. Bu noktada sadece ölümle değil sakatlıklar da oluşabiliyor. Bu nedenle, araba sahibi ailelerin çocuğunun, öncelikle canı daha sonra sağlığı için en gerekli ekipmanların başında çocuk oto koltuğu geliyor.

Bilinen en büyük yanlışlardan birisi de çocuk koltuklarının sağ ya da sol tarafa monte edilmesidir. Bunun yerine en güvenli nokta orta noktadır. Yapılan araştırmalar ortada oturan bebeklerin herhangi bir kaza anında zarar görme olasılığının %46 oranında azaldığını kanıtlamıştır. Montajın ardından koltuğun 2 santimetreden daha fazla hareket etmemesi gerekmektedir. Ayrıca dönebilen koltuklar da herhangi bir kaza anında çocuğun arabada sıkışmasının önüne geçerek öncelikli bir güvenlik sağlayacaktır.
Türkiye’de gerçekleşen trafik kazalarında hayatını kaybedenlerin yaklaşık %40'ı bebekler ve çocuklar. Fakat buna rağmen Türkiye’de kullanım oranı bugün bile oldukça düşük, %10 bile değildir. Her bütçeye uygun koltuklar mevcut.

Yazımızda oto koltuğun öneminden, alırken nelere dikkat etmemiz gerektiğinden bahsettik. Oto çocuklarımız için hayati derecede önemlidir. Mutlaka araçlarımızda bulunması gerekir. Yapılan araştırmalarda oto koltuk kaza faktörünü en aza indirebilmektedir. Ülkemizde kullanılması zorunludur fakat uyulmayan kurallarımızdan birisidir. Hiçbir masraf çocuklarımızın canından kıymetli değildir. Çocuğunun değerini bilen herkesin kullanması gerekir. Bu kadar önemli bir eşyanın ülkemizde çok az kullanılması çocuğumuza verdiğimiz değerin göstergesidir. Yazımızda çocuk oto koltuğunun ne kadar önemli olduğunu aktardık. İsteğimiz trafik kazalarında çocuklarımızın daha az hasar almasıdır. Bunun için ebeveynlerin yapması gereken şey sadece çocuk oto koltuğu almasıdır. Bu kadar basit bir şeyden dolayı çocuğunuz hasar görmesin.

Ülkemizde çok az kullanılan bu eşyanın daha sık denetlenmesi gerekmektedir. Avrupa ülkelerinde kullanmayan insanlar caydırıcı cezalar ödenirken bizim ülkemizde bu cezalar uygulanmıyor bile. Dileğimiz caydırıcı cezaların gelmesi ve herkesin maalesef zorunlu bir şekilde bu koltuğu kullanmasıdır. Halkımız bu konuda duyarlı olmalı gerekirse kamu spotlarıyla seminerler ile aileler bilgilendirilmelidir. Her bütçeye uygun olan bu koltuk mutlaka alınmalıdır. Hiçbir ücret çocuğunuzdan kıymetli değildir!

Çocuk Bakıcısı
Türkiye'nin Bakıcı Platformu
Türkiye genelinde 3 Milyon bakıcı portföyü ve ve 10.000'den fazla bakıcı iş ilanı.