insanbul

Çocukla Evde Kaliteli Zaman Geçirmek

Çocukla Evde Kaliteli Zaman Geçirmek

Anne babaların çocuklarının yaş, gelişim ve istekleri doğrultusunda onların duygusal, bedensel ya da zihinsel gelişimini desteklemek adına oyunlar oynaması, etkinlikler yapması, bedenen ya da ruhen yanında olması kaliteli zaman geçirmek olarak adlandırılmaktadır. 

Anne babalar çalışma hayatı, iş stresi, yorgunluk, ev işleri ve bu gibi çeşitli dış etkenler nedeni ile kimi zaman çocuklarına yeteri kadar vakit ayıramamaktadır. Anne babalar bunu bilinçli bir şekilde yapmasa da, bu durum çocukların zihinsel ve bedensel gelişiminin etkilenmesine neden olmaktadır. Çocuklar oyun oynamak, eğlenmek ve etkinlik yapmak gibi vakitlerde anne babalarının yanında olmalarını beklemektedir. Birçok uzman çocukların gelişiminde onlara ayrılmış olan sürenin uzunluğunun değil, kalitesinin önemli olduğunu vurgulamakta ve ailelerin bu konu üzerinde yoğunlaşması gerektiğini belirtmektedir. Çocukla evde kaliteli zaman geçirmek için özel bir zaman dilimi belirlemenize gerek yoktur. Bu konuda önemli olan asıl nokta çocuğunuza ayırmış olduğunuz zaman aralığında sadece onunla ilgileniyor olmanız ve keyif almanızdır. Aile arasında yapılan tüm etkinlikler çocukları motive etmek amaçlı keyifli hale getirilebilmelidir. Market alışverişi yaparken, sofra hazırlarken ya da oyuncakları toparlarken o anı doyasıya yaşayabilir ve çocuklarınızın bunu bir oyun haline getirmesini sağlayabilirsiniz. Fakat verimli, düzenli ve tutarlı kaliteli zaman geçirmek için günde en az yarım saat tüm aile bireylerinin uygun olduğu zaman dilimleri belirlenmeli, bu sayede aile içi iletişim güçlendirilmelidir. Çocukların ailelerinden isteyebileceği en büyük hediye, onlara ayırabilecekleri özel zamanlardır.

Evdeki Sorumlulukları Oyuna Çevirin

Anne babalar çalışsın ya da çalışmasın hayat şartları ve sorumlulukları nedeni ile kimi zaman çocukları ile yeteri kadar vakit geçirmeyi ihmal etmektedir. Bu durum tüm ebeveynlerin rahatsızlık duymasına neden olsa da aslında evde iş yaparken bile çocukla evde kaliteli zaman geçirmek mümkündür. Ev içindeki sorumluluklarınızı yerine getirirken çocuklarınızı da bu duruma dahil etmeniz, o sırada onlar ile sohbet etmeniz, bir gülümsemeniz ve göz teması kurarak onu sevdiğinizi belli etmeniz çocuğunuz ile geçirdiğiniz zamanın kalitesini arttıracaktır. Ayrıca bu durumu alışkanlık haline getirmeniz, içinizdeki huzursuzluğun ve vicdan azabının azalmasını da sağlayacaktır. Oyuncakları toplarken çocuklarınızdan yardım istemeniz, sofrayı kurarken bardakları getirmesini istemeniz, çamaşır asarken mandal vermesini söylemeniz geçirdiğiniz zamanın kalitesini arttırmanın yanı sıra çocuklarınızın sorumluluk duygusu da kazanmasını sağlayacaktır. 

Evde Kaliteli Zaman Geçirmek Çocuklara Ne Katar ?

Kaliteli zaman geçirmenin önemi birçok aile tarafından biliniyor olsa da, yine de evde kaliteli zaman geçirmek çocuklara ne katar? gibi soruların net cevaplarını arıyor olabilirsiniz. İnsan zihninin en açık ve öğrenmeye en elverişli olduğu zaman dilimi sıfır dört yaş arasıdır. Bu nedenle özellikle bu süre zarfında aileler çocukları ile geçirdikleri zaman diliminin kalitesini arttırmaya özen göstermelidir. Çocuklarının ilgi duyduğu her şey çocukla evde kaliteli zaman geçirmek adına büyük bir değerdir. Kitap okumak, puzzle yapmak, boyama yapmak, resim yapmak ve bunları yaparken sizin çocuğunuzun yanında bulunmanız çocukların duygusal ve beyin gelişimi üzerinde olumlu etkiler yaratmaktadır. Ailesi ile kaliteli zaman geçiren çocukların ileri dönemlerde daha nitelikli ve öğrenmeye daha açık olduğu bilinmektedir. Aile ile evde kaliteli zaman geçirmek, çocuklara şu gibi katkılar sağlamaktadır. 

  • Aile bireyleri ile evde kaliteli zaman geçiren çocukların benlik kavramı daha güçlü oluşmaktadır. 
  • Aile bireylerinin birlikte zaman geçirirken bu süreyi daha verimli hale getirmesi, çocukların aileleri ile daha güçlü bağlar kurmasını ve kendilerine daha güvenli bireyler olmasını sağlamaktadır. 
  • Evde kaliteli zaman geçirmek çocukların merkezi siniz sisteminin , duygusal ve beyin gelişimini olumlu yönde etkilemektedir.

Çocuk Bakıcısı
Türkiye'nin Bakıcı Platformu
Türkiye genelinde 3 Milyon bakıcı portföyü ve ve 10.000'den fazla bakıcı iş ilanı.