insanbul

Çocuklara Uyku Eğitimi Vermenin Faydaları

Çocuklara Uyku Eğitimi Vermenin Faydaları

Küçük çocukların ve bebeklerin, kaliteli ve iyi bir uyku becerisi kazanması adına kendi başına uykuya dalmasını sağlamak amacı ile verilen eğitim uyku eğitimi olarak adlandırılmaktadır. Bu eğitim sayesinde çocuklar gündüz kendileri uykuya dalabilmeyi ve geceleri ise deliksiz uyku sürdürebilmeyi öğrenmektedir.

Çocuklara uyku eğitimi vermek amacı ile kullanılan birçok yöntem bulunmaktadır. Her çocuk bu süreci farklı bir şekilde karşılayacağı için aileler kendileri ve çocukları için en uygun yöntemi belirleyerek, bu doğrultuda eğitimi sürdürmelidir. Eğitimin fayda ve kalıcılığını arttırmak için anne babaların yaklaşımının sabırlı ve tutarlı olması büyük bir önem taşımaktadır. Uyku eğitimi vermenin doğru metotlar kullanıldığı takdirde çocuklara olumsuz etkiler yaratmadığı bilinmektedir. Çocuklara uyku eğitimi vermenin faydaları arasında en önemli görülen kazanım ise uyku veriminin artmasının büyümeye, beslenmeye, fiziksel, zihinsel ve duygusal gelişime katkı sağlamasıdır. Uyku kalitesi ve verimliliği artan çocuklar, gün içinde daha neşeli, hareketli ve öğrenmeye açık olacaktır. Bu durum aile arasındaki ilişkilerin dahi kuvvetlenmesine katkı sağlamaktadır.

Çocuklara Uyku Eğitimi Ne Zaman Verilmelidir? 

Bebeklik döneminde kazanılan doğru uyku alışkanlıkları, çocukların genel gelişiminin en önemli parçasını oluşturmaktadır. Çocuklara uyku eğitimi verileceği sırada kullanılabilecek sayısız yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemin uygulanması çocuktan çocuğa değişebileceği gibi, eğitimin süresi de çocuktan çocuğa değişkenlik göstermektedir. Uyku  eğitimi hakkında gerekli araştırmaları yapan anne babaların merak konularından bir diğeriyse, çocuklara uyku eğitimi ne zaman verilmelidir ? sorusunun cevabıdır.

Uyku eğitimine başlama zamanının belirlenmesinde baz alınacak en önemli nokta bebekten gelen sinyaller, aile bireylerinin bu eğitimde tutarlı davranmaya hazır olması ve evde istenilen atmosferin hazırlanmasıdır. Çocuklarda uyku eğitimine başlamadan önce gece beslenmelerinin azalması beklenmelidir. Gece beslenmelerinin azalması ve bitmiş olması uyku eğitimin daha verimli tamamlanmasını sağlayacaktır. Bu doğrultuda bebekler doğduktan sonraki ilk altı aylık dönem tamamlandığında uyku eğitimi vermek daha uygun olacaktır. Çocuklarda uyku eğitimi süreci, her çocukta farklı ilerlediği için sürecin tamamlanma zamanı da farklılık göstermektedir. Bu süreç boyunca ailelerin tutarlı, sabırlı ve sakin davranması gerekmektedir. Aile bireylerinin her birinin aynı şekilde eğitime destek vermesi, sürecin daha kısa sürede ve daha verimli bir şekilde tamamlanmasını sağlayacaktır.

Uyku Eğitimi İpuçları

Anne babaların çocuklarına uyku eğitimi vereceği sırada ihtiyaç duyduğu yöntem hangisi olursa olsun, bazı ipuçlarına ihtiyacı olacaktır. Çünkü tüm bu yöntemlerde ailelerin sergilediği davranışlar ve bu davranışların tutarlı olması büyük bir önem taşımaktadır. Uyku eğitimi ipuçları arasında ilk sıralarda doğru bir uyku rutini oluşturmak yer almaktadır. Aileler çocuklarını uykuya götürmeden önce onların uykuya hazırlamasını hedefleyen bir rutin oluşturmalı ve uykuyu hatırlamasını sağlamalıdır.
  • Doğru yöntemi belirlemek. Bu en önemli eğitim ipuçlarından bir diğeridir. Çocuğunuzun tavırları, uyku düzeni ve hareketleri doğrultusunda çocuğunuza en uygun uyku eğitimini belirlemeli ve bu doğrultuda tutarlı bir şekilde hareket etmelisiniz.
  • Çocukların uyku eğitimine hazır olması ve eğitime bu şekilde başlanıyor olması çok daha verimli sonuçlar elde edilmesini sağlayacaktır. Çocuklarınızın her gün aynı saat aralıklarında uyuyor ve uyanıyor olması uyku eğitimi sırasında daha kolay yol almanızı sağlayacaktır.

Uyku eğitimi ipuçları arasında oldukça önemli olan bir diğer husus ise aile bireylerinin bu süreçte aynı tutum ve davranışları sergiliyor olmasıdır. Çocuklar bu dönemde huysuzluk, ağlama, bağırma ve uyku reddi gibi davranış bozuklukları sergileyebilmektedir. Aileler bu durumu sabır ve kontrollü bir şekilde yönlendirdiklerinde, uyku eğitimini en verimli şekilde tamamlayacaklardır.

Çocuk Bakıcısı
Türkiye'nin Bakıcı Platformu
Türkiye genelinde 3 Milyon bakıcı portföyü ve ve 10.000'den fazla bakıcı iş ilanı.