insanbul

Çocuklarda 3 Yaş Sendromu

Çocuklarda 3 Yaş Sendromu

Bebeklik döneminden sonra anne babaları en çok zorlayan dönemlerden biri iki yaş ve üç yaş geçiş dönemleridir. Çocukların benliklerini bulmaya başladıkları, kendilerini tanıdıkları ve çevrelerini keşfettikleri bu dönemler anne babalar için tam bir sınava dönüşmektedir.

Özel bir geçiş dönemi olarak bilinen bu dönem 3 yaş sendromu olarak adlandırılmaktadır. Çocukların kendilerini bulmaya çalıştıkları bu geçiş döneminde ailelerinde son derece hassas olması ve büyümeye çalışan minik yavrularına özel ilgi ve büyük sabır göstermesi gerekmektedir. 

Çocuklarda 3 yaş sendromu, çocukların artık kendilerini koca bir topluluk içinde çocuk değil de birey olarak görmeye başlamaları sayesinde ortaya çıkmaktadır. Çocuklar bu süre zarfında kendi kararlarını kendileri vermek ister, sosyalleşmek ve topluluk içinde söz sahibi olmak ister, yani kısacası bağımsızlığını ilan ederek kendi fikirlerinin dikkate alınmasını bekler. 3 yaş sendromu olarak adlandırılan bu dönemde çocukların kırıcı, özensiz ve isyankar davranmasının normal olduğu unutulmadan hareket edilmeli ve bu davranışların değişkenlik göstermesinin normal olduğu bilinmelidir. Anne babalar ve diğer aile üyeleri bu kritik dönemi en hafif şekilde atlatmak adına çocukları ile doğru iletişim kurmaya özen göstermeli ve gerekirse bir uzmandan yardım almayı düşünmelidir. 

3 Yaş Sendromu Belirtileri Nelerdir ?

Kendini rahatça ifade edebilen, kendi ihtiyaçlarını kendi karşılayabilen, kendine daha fazla güvenen ve sosyalleşme ihtiyacı hisseden çocukların girmiş olduğu sıkıntılı bir süreç olan 3 yaş sendromu, çocukların büyüdüklerini anlamaları ile birlikte ortaya çıkmaktadır. Daha fazla iletişim içinde olmak isteyen ve bu iletişim içinde artık yönlendirilen değil yön veren olmak isteyen çocuklar, kendilerine yeni bir benlik kazandırmaya çalışmaktadır. Bu süreç aileler için son derece zorlu olsa da, geçici bir dönem olduğunu farkında olarak sakin ve sabırlı bir şekilde çocuklarına uyum sağlamaları gerekmektedir. Çocukların kişilik gelişiminin yanı sıra, zihin gelişimi içinde son derece önemli olan 3 yaş sendromu bazı belirtiler ile kendini göstermektedir. En sık rastlanan 3 yaş sendromu belirtileri şu şekilde sıralanmaktadır.

  • Çevresindekiler  ile kavga etme
  • Bağımsızlığını kanıtlamak için destek alarak yaptığı şeyleri  bireysel olarak yapmaya çalışmak
  • Cevap alana kadar Neden?, Nasıl, Niçin?, Kim? gibi sorular sormak
  • Söylediklerinin hemen olmasını istemeleri ve istedikleri yapılmadığında duygu kontrolü yapamadıkları için öfke krizlerine girmeleri
  • Çevresinde bulunan kişilere kendilerini kanıtlamak amacı ile inatlaşmaları
  • Eşyalarını ya da oyuncaklarını paylaşmak istememeleri
  • Vurma, ısırma ya da itme gibi agresif hareketler
  • Geceleri uykudan uyanma, uyumak istememe ve bunun gibi uyku sorunları
  • Ağlama krizleri, tepinme, kendini yere atma ve durup dururken yüksek sesle bağırma gibi davranışlar en sık karşılaşılmakta olan 3 yaş sendromu belirtileri arasında yer almaktadır. 

3 Yaş Sendromunu Daha Kolay Atlatabilmek İçin Neler Yapılabilir ?

Çocuklarda 3 yaş sendromu olarak adlandırılan bu dönemde anne ve babaya büyük bir yük düşmektedir. Anne ve babanın çocuklarına karşı aynı tutarlılıkla yaklaşması, sürecin daha verimli tamamlanmasını sağlayacaktır. Öfkelenen, huysuzluk yapan, ağlayan ya da kendini yerlere atan çocukları karşısında aileler her zaman sakinliğini korumaya ve çocuklarına sevecen bir ses tonu ile yaklaşmaya çalışmalıdır. Aileler çocuklarının bir birey olma çabasında olduğunun fark etmeli ve onlara birey gibi davranmaya başlamalıdır. Anne babalar her olayda tutumlu davranışlar sergilemeli, çocukları ile konuşurken ona değer verdiklerini ve dinlediklerini göstermek adına boy seviyesine inerek konuşmalıdır. Aileler çocukları ile göz teması kurmaya dikkat etmeli ve onları sevdiklerini ifade etmekten çekinmemelidir. Anne babalar özellikle öfke nöbetleri sırasında kesinlikle çocuklarını yargılamamalı, onun kendini yalnız hissetmesini engellemeli ve bu evrenin geçmesini sabırla beklemelidir. 

Çocuk Bakıcısı
Türkiye'nin Bakıcı Platformu
Türkiye genelinde 3 Milyon bakıcı portföyü ve ve 10.000'den fazla bakıcı iş ilanı.