insanbul

Okul Çağındaki Çocukların Beslenmesinde Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Okul Çağındaki Çocukların Beslenmesinde Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Okul çağındaki çocukların beslenmesinde nelere dikkat etmeliyiz? sorusu okul çağına gelmiş birçok anne tarafından merak edilmekte olan önemli bir sorudur.

Altı ile on iki yaşları arasını kapsayan ilkokul çağı dönemi, çocukların en hızlı gelişme ve büyüme gösterdiği evredir. Bu dönem içinde çocuklar sadece fiziksel olarak değil, fizyolojik, zihinsel ve psikolojik olarak da hızlı bir gelişim göstermektedir.


Yaşantıları boyunca sahip olacakları davranışların temelinin atıldığı bu dönemde, sağlıklı ve doğru beslenme alışkanlıklarının kazanılması, çocukların yaşantıları boyunca sağlıklı bir yaşam bilinci elde etmelerini sağlayacaktır. Ayrıca çocukların bu dönemlerde elde ettikleri doğru beslenme alışkanlıkları, ileri dönemlerde hastalıklara yakalanma risklerinin minimum seviyelere inmesine olanak sunacaktır.

Çocuklarda Beslenme Alışkanlıkları

Okul çağındaki çocukların beslenme alışkanlıkları çok hızlı bir şekilde değişebilmektedir. Bu nedenle ailelerin çocuklarının beslenmeleri ve beslenme düzenleri ile ilgili sürekli bir takip içinde olmaları gerekmektedir. Özellikle okul çağındaki çocuklar arkadaşlarından, çevresindeki çocuklardan, ailesinden, İnternet ortamındaki videolardan ve ailesinden gördüklerine bakarak kolaylıkla beslenme alışkanlıklarını değiştirebilme potansiyeline sahiptir.

Fakat bu dönemdeki çocukların gelişim ve büyüme salınımının en hızlı dönemleri olması, okul çağındaki çocukların doğru şekilde beslenmelerini gerektirmektedir. Bu nedenle aileler ve okul içinde ise öğretmenler çocukların beslenme alışkanlıklarını kontrol ederek, gelişimlerine katkı sağlamalı ve doğru beslenme alışkanlıkları kazanmalarına destek olmalıdır.

Okul çağındaki çocukların beslenmesinde nelere dikkat etmeliyiz? sorusu çocuklarının doğru bir beslenme alışkanlığı kazanmasını isteyen birçok anne tarafından merak edilmektedir. Çocukların doğru bir şekilde beslenmesi yeterli miktarlarda karbonhidrat, yağ ve protein alımı ile doğru orantılıdır. Çocukların duyduğu enerji ihtiyacı, vücut ağırlığı, yaş, fiziksel aktivite ve cinsiyet gibi kuramlara bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.

Bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli detay enerji alımı ile harcanan enerji oranının aynı olmasıdır. Enerji alımı, harcanan enerjiden fazla olduğunda çocuklar hızlı bir şekilde kilo almaya başlayacaktır. Bu nedenle kilo eğilimi mevcut olan çocukların fiziksel aktivitelerinin arttırılması, televizyon, bilgisayar ya da tablet ile geçirilen zamanın kısıtlanması gerekmektedir.

Okul Çağındaki Çocukların Beslenme Çantalarına Neler Konulmalıdır?

Çocukların özellikle okul döneminde doğru ve dengeli beslenmesi, fiziksel, psikolojik ve zihinsel gelişimleri açısından oldukça önemlidir. Çocukların beslenme düzeni ev ortamında oluşturuluyor olsa da, okul dönemindeki çocukların bu düzeni bozmadan genel yaşamına devam etmesi, yetişkinlik döneminde birçok sağlık sorunundan korunmasını sağlayacaktır.

Çocukların gün içinde yeterince karbonhidrat, protein ve yağ alıyor olması gerekmektedir. Annelerin okul dönemi boyunca çocuklarının beslenme düzenini beslenme çantalarına koydukları yiyecekler ile kontrol edebilmektedir. Bu bağlamda çocukların beslenme çantasında bulunması gereken besinleri şu şekilde sıralamak mümkündür.

  • Beslenme çantalarına koyulacak sandviçlere eşlik edecek, ayran ya da meyve suyu koyulmalıdır.
  • Beslenme çantalarına ekstra durumlar haricinde, kesinlikle paketli gıdalar koyulmamaya özen gösterilmeli ve bunun yerine evde hazırlanmış besinlere yer verilmelidir.
  • Beslenme çantalarına sandviç koyulacaksa porsiyon kontrolü yapılmalı, bu sandviçlerin içine özellikle yaz aylarında çabuk bozulabilecek tavuk gibi besinler ve hazır soslar kullanılmamalıdır.
  • Beslenme çantaları içine pişmiş ve çiğ gıdalar ayrı ayrı konulmalıdır.
  • Evde hazırlanmış börek, poğaça ya da keke gibi besinlerin yanına ayran ya da süt koyulabilmektedir.
  • Beslenme çantalarına mutlaka su konulmalı ve çocukların su tüketimi yapması desteklenmelidir.
  • Beslenme çantaları içine ara öğünlerde tüketmek üzere kayısı, hurma, fındık, badem ya da ceviz koyulması, hem taşıma hem de tüketim açısından oldukça kolay olacak ve çocukların zihinsel gelişimine ciddi bir katkı sağlayacaktır.

Çocuk Bakıcısı
Türkiye'nin Bakıcı Platformu
Türkiye genelinde 3 Milyon bakıcı portföyü ve ve 10.000'den fazla bakıcı iş ilanı.