insanbul

Beyin Yorgunluğu Nasıl Önlenir

Beyin Yorgunluğu Nasıl Önlenir

Beyin yorgunluğu sadece yaşla alakalı olmayıp her yaştan insanda görülebilir çünkü yaşa bağlı olarak organların işlevini yitirmesine bağlı olarak değil genelde psikolojik olarak ortaya çıkar.

İnsanın sadece beden yorgunluğu bulunmaz. Birçok sebebe bağlı olarak beyin yorgunluğu da gerçekleşebilir. Bu durumun oluşmaması adına bazı önlemler alınmalıdır. Analizler kararlar ve fikir yürütme gibi bütün zihinsel becerilerin işlevini yitirmesine neden olabilir. Bu anlamda yaşa veya genetik faktörlere bağlı olarak belirli zihinsel sorunların ortaya çıkması muhtemeldir. Bu zihinsel rahatsızlıklar genelde Alzheimer gibi bilincin tamamen ortadan kalktığı rahatsızlıklardır. Bunların önüne geçmek adına, belirli zamanlarda psikolojik ve zihinsel testlerden geçmek ve beyin yorgunluğunu önlemek gereklidir.

Sadece hastalıklardan ötürü değil insanın günlük yaşamında karşılaştığı bazı durumlar karşısında da beyin yorgunluğu gelişebilir. Bu durumlar genelde iş stresi yoğun iş temposu ve çeşitli psikolojik baskılardır. Psikolojik olarak olumsuz durumların zihni etkilemesi üzerine oluşabilen bir problemdir. Bütün bunların dışında sadece yoğun iş temposu ve benzeri durumlardan ziyade kalitesiz hayat, konforsuz hayat, kalitesiz çalışma ve olumsuz bazı koşullar da beyin yorgunluğunu tetikleyebilir. Bu durumların önüne geçmek adına bazı noktalara dikkat etmek mühimdir. İş ve sosyal yaşamda beyin yorgunluğunun yarattığı sorunları egale etmek ve bununla başa çıkmak adına birazdan vereceğimiz önerilere kulak asmalısınız.

Sağlıklı Beslenme Zihni Dengeler

Sağlık ve düzenli beslenme tıpkı fiziksel olarak insanın daha iyi bir noktaya gelebilmesi gibi beynin de daha iyi bir noktaya gelebilmesine yardımcı olur. Bu noktada sade sağlıklı yemekler yemek değil bazı yiyeceklerden de uzak durmak zihnin berraklığı ve sağlığı açısından önemlidir. Bu anlamda sadece zihnin değil bütün sindirim sistemi dahil çeşitli vücut parçalarının da rahatladığını görebilirsiniz. Kaliteli bir yaşam için ilk olarak beslenmenizi düzene sokmanız gerek. Çünkü beyinde var olduğunu zannettiğimiz bazı mutluluk hormonlarının reseptörleri bağırsak gibi sindirim sistemi organlarındandır. Buradan anlaşılacağı üzere doğru beslenme ve konforlu bir sindirim sistemi mutluluğun ve huzurun ilk adımıdır. Beyin yorgunluğunu önlemekte bu yüzden ilk olarak beslenmekten geçer. 

Beslenmenize dikkat etmek istiyorsanız ilk olarak aşırı yağlı veya fazla şekerli gıdalardan uzak durmalısınız. Aşırı fazla şeker veya tuz, vücudun dengesini bozarak daha çabuk yorulmasına ve daha çabuk uykusunun gelmesine neden olur. Bu durumda kişi uykusunu iyi alamaz ve hem fiziki olarak hem de zihinsel olarak iyi dinlenemez. Böylece beyin yorgunluğu oluşmuş olur. Ayrıca şeker kısa süreli de olsa insana dopamin salgıladığı için bir süre sonra uyuşturucu etkisi yaratarak dopamin seviyesinin insana yemesine neden olur. Bu durum nedeniyle de insan bir hayli mutsuz ulaşabilir ve beyin yorgunluğu yine gerçekleşecektir. Bu noktada vücudunuz için gerekli olan tüm vitaminlerin alınması için dengeli ve düzenli beslenmek önemlidir. Protein karbonhidrat ve sağlıklı yağ alımının dengeli yapılması ayrıca vitamin dengesini koruyacak meyveler veya sebzeler tüketilmesi en elzem noktalarındandır. Mineral dengesini sağlamak ve sindirimi kolaylaştırmak adına günde bir şişe maden suyu da tercih edebilirsiniz. Fakat bu noktada fazla maden suyu tüketmek çeşitli mide rahatsızlıklarına sebep olarak yine beyin yorgunluğuna sebebiyet verebilir ve bu nedenle abartmamakta fayda vardır.

Uykunuzu Düzene Sokun

İnsan vücudunun uykuya ihtiyacı olduğu bilinen bir gerçek. Fakat insan vücudu gibi insanın bütün faaliyetlerinde çalışan beyin de uykuya ihtiyaç duyar. Gün içerisinde depoladığı bilgileri uzun süreli hafızaya atılması için beynin uyku halinde mesai yapması gereklidir. Fakat bu uyku standart bir uykudan ziyade gerçekten kaliteli bir uyku olmak zorundadır. Kalitesiz uyku beyin yorgunluğuna sebebiyet vererek unutkanlık gibi sorunlara temel hazırlayabilir. Bu temelle birlikte yine yazımızın başında bahsettiğimiz gibi Alzheimer hastalığına yol açabilir. Ayrıca günde 8 saat uyku, insan psikolojisinin düzenlenmesine ve stres seviyesinin minimum da tutulmasına yardımcı olur. Uyku saati kadar kalitesi de bir hayli önemlidir ve bunun için doğru yastık ve doğru yatak tercihinde bulunmak gereklidir.

Hareketsizlik Huzursuzluk Getirir

Hareketsizlik birçok sağlık sorununa sebebiyet verdiği gibi zihinsel sorunlara da sebebiyet verebilir. Ayrıca fiziksel dayanıklılığı bir hayli düşürdüğü için beynin daha çabuk yorulmasına neden olacaktır. Ayrıca hareketsiz bir yaşam beraberinde sağlık sorunları getirdiği için yaşam konforunu düşürecek ve stres seviyesini arttıracaktır. İnsan vücudunda artan stresle birlikte beyin daha aktif çalışmaya başlayacak fakat verimli bir şekilde çalışmayacaktır. Tıpkı verimsiz çalışan insanın bir hayli yorulduğu gibi beyin de aşırı derecede yorulacak ve beyin yorgunluğu gerçekleşebilir. Bu sebepten ötürü çalışırken masa başında ya da gün içinde hafif egzersizler yapabilirsiniz. Bu illaki bir yürüyüş bir koşu veya bir ağırlık çalışması olmak zorunda değildir. Masa başında yapılacak esneme hareketleri bile ya da ofiste gerçekleştirilecek ufak bir yürüyüş bile bu noktada beyin yorgunluğunu önlemede faydalı olacaktır. Fakat yine de en etkili egzersiz biçimlerinden birisi de hafif tempolu koşu veya tempolu yürüyüştür.

Tatile Çıkmayı İhmal Etmeyin

Sadece dinlenerek ve çalışarak bir hayatın geçmeyeceği fikri herkes tarafından kabul edilir. Bu durumdan yola çıkarak hayatınızın sadece iş ve ev arasında geçmemesi sağlamak için belirli aralıklarla izinlerinizi kullanarak tatile çıkmalısınız. Bu tatillerde beyninizi dinlendirilir ve huzur içinde dinlenebilirsiniz. Tatil sanıldığının aksine lüks bir ihtiyaç değil gerçekten insanın yaşamında temel ihtiyaçları arasında alması gereken bir husustur. Bütün eğitim hayatının veya çalışma hayatının getirdiği sinir ve stresi, insanlar genelde tatil yaparak atarlar. Tatil yapılmadığı takdirde, insanın zihninde biriken sinir ve stres bir süre sonra beyin yorgunluğunu tetikleyerek son derece verimsiz bir insan haline gelmesini sağlayabilir.

Zamanınızı Yönetin

Zaman yönetimi hem işlerin çabuk bitmesinde hem de stres seviyesinin minimumda tutulmasını da çok önem teşkil eden bir konudur. Özellikle işlerini son güne bırakan insanlarda sinir ve stres katsayısı artacağı için beyin yorulacaktır. Bu durumda, yorulan beyin, aynı zamanda işlerin bir hayli verimsiz yapılmasına neden olarak insanı başarısız kılacaktır. Başarısızlıkların önüne geçmek adına beyin yorgunluğunu engellemelisiniz. Beyin yorgunluğunu ise zamanınızı iyi yöneterek çözebilirsiniz. Ayrıca zamanı yönetirken hangi saat aralığında çalışmalı ve ne kadar süreyle mola verilmeli konularına da dikkat etmeli ve buna göre bir planlama yapmalısınız.

Beyin Egzersizleri Yapın

Zihin tıpkı bir çocuk gibi eğitilebilir bir organ olan beynin ürünüdür. Eğitilen beyinle zihin de gelişir ve daha verimli hale gelir. Verimli bir beyinle çalışmak iş verimliliğinizi de son derece artırarak başarılı olmanızda büyük bir adımı oluşturur. Zihnin eğitilmesini de ürünün unsurlardan biri de beyin egzersizleridir. Bu noktada yapılan beyin egzersizleri sadece zihni eğitmekle kalmayıp aynı zamanda demans ve Alzheimer gibi ilerleyen yaş hastalıklarının da oluşmasını engeller. Bu konuda kitap okumak, film izlemek, satranç oynamak, sanatla uğraşmak ve bulmaca çözmek faydalı olacaktır.

Tüm bu hususlara dikkat ederek beyin yorgunluğunu önlemek mümkündür. Ayrıca bu hususlar sadece beyin yorgunluğunu engellemekle kalmayıp hayat konforunuzu ve kalitenizi de bir hayli artıran hususlardır.

Faydalı Bilgiler
Türkiye'nin Bakıcı Platformu
Türkiye genelinde 3 Milyon bakıcı portföyü ve ve 10.000'den fazla bakıcı iş ilanı.