insanbul

Çocuğa Öksürük Şurubu Verirken Dikkat

Çocuğa Öksürük Şurubu Verirken Dikkat

Çocuklar boğazlarında yaşanan enfeksiyondan ötürü sık sık öksürür. Ebeveynler ise bunun çözümü olarak öksürük şurubu kullanır.

Mevsim geçişlerinin yaşandığı aylarda hastalıklar ve salgınlar artmaktadır. Bunun en büyük sebebi, hava değişimleri sebebiyle yaşanan birtakım bağışıklık sorunlardır. Elbette ki bundan en çok etkilenen grupların başında çocuklar gelmektedir.


Bu yazımızı 27 yıldır Çocuk bakıcısı hizmeti sağlayan insanbul.com olarak sizler için derledik.

Sıkça karşılaşılan problemlerden olan öksürük genellikle, grip ya da enfeksiyonlara bağlı olarak ortaya çıkar. Öksürük şurubu içerdiği bazı maddelerden ötürü farklı yan etkilere neden olabilir. Bunun önüne geçmek adına evde bazı karışımlar hazırlayabilirsiniz. Bu çocuğunuzun sağlığı için hem daha faydalı olacak hem de daha doğal bir yöntem olacaktır.

Öksürük şurubu kullanırken yapılan hataların başında, doktora başvurmadan alınan öksürük şurupları gelmektedir. Bu noktada, ebeveynler tavsiye üzerine farklı öksürük şuruplarını, çocuklarına içiriyorlar. Fakat, bu çok yanlış bir tutum olmakla birlikte oldukça da tehlikeli olabilir.

Örneğin, çocuğun öksürük şurubu içindeki bir maddeye karşı alerjisi var fakat siz bunu bilmiyorsunuz. Çocuk öksürük şurubunu içtiğinde, vücudu alerjik reaksiyon göstereceği için hayati tehlike yaratacak sorunlar ortaya çıkabilir.

Öksürük şurubu kullanımının kesinlikle, ilgili bir hekimin muayenesinin ardından yapılması gerekir. Bunun dışında herhangi bir tavsiyeyle öksürük şurubu kullanmak çok yanlıştır. 

Öksürükle ilgili dayanılmaz derecede bir sorun yoksa, bunu öksürük şurubu yerine bazı doğal karışımlarla çözmek her zaman daha doğru ve iyi olacaktır. Özellikle soğuk algınlığı kaynaklı öksürükler için bu doğal karışımlar çok idealdir.

Bol Su Tüketimi

Bol su tüketimi, boğazdaki enfeksiyonun daha kolay geçmesi için ilk başvurulan yöntem olarak karşımıza çıkar. Vücut enfeksiyon sebebiyle ateşlendiği zaman, alınabilecek önlemlerin başında bol su tüketimi gelir. Çünkü vücut, sıcaklığını dengelemek adına bolca su tüketir. Bu durum da vücutta bir su açığı oluşmasına neden olur. Bu açığı kapatarak vücudun ihtiyacı olan mineral ve vitamini almak gerekir. Bu mineral ve vitaminler, sadece vücudun ihtiyacını karşılamakla kalmayarak, vücutla ilgili bilumum bütün hastalıklara karşı da ekstra bir bağışıklık kazanmasını sağlar.

Bal ve Ballı Karışımlar

Bal bildiğimiz üzere, şeker menşeili bir madde olarak dikkat çeker. Bu noktada hasta ve yorgun vücudun bolca enerjiye ihtiyacı olacaktır. Ayrıca vücutta bulunan kan hücreleri, virüslerle savaşırken de bolca enerji harcar. Bu durum da vücudun bitkin düşmesine neden olur. Bal ve ballı karışımlarda gereken enerjiyi almanıza yarayarak sizleri dinç tutacaktır. Bunun yanında boğazdaki iltihaplara da iyi gelir. Enfeksiyon sebebiyle oluşmuş iltihapların sökülmesi ve öksürüğün kesilmesi için birebir bir maddedir.

Uyku Esnasında Yastık Pozisyonu

Birçok insan uyku esnasında yanlış yastık pozisyonunda uyur. Bu durum, geniz akıntısının yanlış yolda ilerlemesine yol açar. Gece boğazda birikecek ve mideye akmayacak geniz akıntısı, boğazda tıkanma yaratarak ağrıya sebebiyet verir. Vücudun enfeksiyon kaynaklı biriktirdiği iltihap yani ölü hücrelerin bir şekilde dışarı atılması gerekir. Bu noktada öksürük bu yöntemlerin başında yer alır. Fakat geniz akıntısının doğru olmadığı vakitlerde, vücut doğru öksüremeyerek iltihabı sökemez.

Nemli Ortam

Vücutta oluşan iltihabın öksürük yaratma nedenlerinin başında iltihap gelmektedir. Bu noktada, alınabilecek ilk önlem, boğazı nemli tutmak olacaktır. Nemli bir boğaz, iltihapları yumuşatır. Kuruluğa bağlı boğaz çatlaklarını ve nefes borusu çatlaklarını önler. Bu durumda, enfeksiyon kaynaklı yaraların daha çabuk iyileşmesi ve boğaz ağrısının kolay kesilmesi için gereklidir. Ayrıca nemli ortam burnun da kurumasının önüne geçer. Nemli burun her zaman iltihap barındıran mukozanın daha kolay dışarı atılmasına yardımcı olacaktır. 

Burun Tıkanıklığını Gidermek

Burun tıkanıklığını yine yukarıdaki gibi nemli ortamlar tercih ederek geçirebilirsiniz. Fakat burun tıkanıklığının yarattığı öksürük ve tıksırık gibi şeylerin önüne geçmek adına alınabilecek bazı önlemler vardır. Bunların başında, burun spreyleri gelir. Bu burun spreyleri reçeteli olarak verilir. Fakat 5 günden fazla kullanılmaması tavsiye edilmez. Uzun süreli kullanımlarda bağımlılık yaratabilir. Bunun yerine doğal deniz suyu kaynaklı burun spreylerini tercih edebilirsiniz.

Dinlenme

Vücut, hastayken oldukça bitkin ve yorgun düşer. Özellikle de ateşli enfeksiyonlarda, vücut ekstra enerji harcayacağı için ekstra efor sarfetecektir. Bunun önüne geçmek adına, iyice dinlenmelisiniz. Bu noktada alınabilecek önlemlerden en kolayı, vücudu dinlendirmek olacaktır. Bol bol uyku vücudun dinlenmesini büyük oranda sağlayacağı için oldukça işe yarar bir yöntemdir. Bunun haricinde çok fazla ağır iş yapmamalı ve sokakta gezmemelisiniz. Evinizde, dinlenme odanızı havalandırarak bunu yapmak daha iyi olacaktır.

Bitkisel Bazlı Pastil

Eczanelerde farklı pastiller boğaz ağrısı ve öksürük için birebir gibi sloganlarla satılırlar. Fakat, bu durum pek de doğru değildir. Özellikle şeker içerek pastiller, öksürüğü kesebilir fakat vücuda farklı zararla verecektir. Bu noktada, daha bitkisel bazlı pastiller kullanmak sizin faydanıza olacaktır. Özellikle zencefil, limon ve bal karışımlı pastiller, boğaz ağrısına ve öksürüğe iyi gelen şeylerin başında gelir. Öksürük şurubu içmek yerine, alınacak bir adet pastil, bütün hastalık sürecinin daha konforlu atlatılmasını sağlayacaktır.

Tuzlu Su Gargara

Boğazda enfeksiyon olduğunda, bolca mikroba da ev sahipliği yapar. Bu noktada boğaz ağrısının en büyük sebebi, belirli bazı yaralardır. Bu yaralarda, zamanla iltihaba bağlı olarak bazı mikroplar türer. Bu mikroplar da yaranın geç iyileşmesine ve ağrımasına sebebiyet verir. Bu noktada, yapılacak en iyi şey bu mikropları temizlemektir. Bunun için alkol bazlı gargaralar kullanabilirsiniz. Fakat bunlar sağlık için son derece tehlikeli olabilir. Özellikle çocuklar, bu gargarları yutabilir. Bunun önüne geçmek adına, tuzlu su ya da sirkeli su gibi mikrop kırıcı, antibakteriyel ürünlere yönelinebilir.

Alerjilere Dikkat!

Hastalık sonrasında geçmeyen öksürüğün bazı başka sebepleri olabilir. Bu bazı başka sebeplerden en yaygını olan alerjidir. Alerjiler, hastalandığınız vakitlerde nüksedebilir. Siz de bu durumu hastalık kaynaklı zannedebilirsiniz. Fakat özellikle dinlenme ve hasta odasında, bulunan bazı toz gibi alerjen farklı maddelere karşı daha duyarlı olmalısınız. Odayı sık sık havalandırmalı ve bir alerji testi yaptırmalısınız.

Faydalı Bilgiler
Türkiye'nin Bakıcı Platformu
Türkiye genelinde 3 Milyon bakıcı portföyü ve ve 10.000'den fazla bakıcı iş ilanı.