insanbul

Güne Zinde Başlamanın Yolları

Güne Zinde Başlamanın Yolları

Bir insanın yaşamında bir gün çok önemlidir. O güne zinde başlayan insanlar, genellikle günleri çok verimli geçirirler. Bu anlamda aslında, yaşamın sırrı hayatı verimli geçirmekten geçer. Ayrıca zinde bir gün demek kaliteli bir yaşam demektir. Zaten birazdan vereceğimiz önerilerle birlikte, daha kaliteli ve konforlu bir hayata merhaba diyeceksiniz.

Kendine zaman ayıramıyor musun?
Ev yardımcısı hizmetimizi inceleyebilirsin.

Günün en zor anlarından biri, insanların yataklarından kalktıkları andır. Özellikle uyku severler, yataklarını bırakmak istemezler. Hatta bazı insanlar, sanki hiç dinlenmemiş gibi yataklarından yorgun ve uykulu bir şekilde kalkarlar. Mesut ve dinamik bir şekilde gününe başlayan insanların sayısı bir elin parmaklarını geçmeyecek kadardır. Eğer sizlerde bu insanlardan biriyseniz, elbette ki güne daha zinde ve dinamik başlamayı isteyeceksiniz. Aslında herhangi bir sağlık probleminiz yoksa bunu başarmanın birkaç ufak noktası vardır. Bu ufak noktalar, hayatın gizli şifreleri gibidir. Bu noktalara çok dikkat ettiğiniz ve hayatınızı buna göre düzenlediğiniz taktirde gününüze daha dinamik ve mutlu başlayabilirsiniz. İşte detaylar…

Yatmadan Önce Yemek Yeme!

İnsanların birçoğu akşam yemeğinden sonra atıştırmalık olarak birçok farklı besin tüketirler. Aslında bu durum belirli bir saate kadar normal olsa da sonrasında alınacak besinler, vücutta belirli problemlere yol açacaktır. Bunlardan birisi de yatmadan iki saat öncesinde yemek yemektir. Bu noktada, uyumadan en az iki saat önce atıştırmalık, meyve veya ufak şeyler olsa bile, hiçbir şey tüketmemeniz gerekir. Özellikle kafein ve şeker içeren ürünlerin tüketiminden olabildiğince kaçınmalısınız. Bu anlamda özellikle, yeşil çay, siyah çay, kola ve kahve gibi içeceklerden uzak durmalısınız. Fazladan tüketeceğiniz bir meyve bile midenize ciddi rahatsızlık verebilir. Bu durum uyku kalitenizi düşürür. Düşen uyku kalitesi de vücudun dinlenmemesine yol açarak güne enerjiniz olmadan ve mutsuz başlamasına neden olur.

Alarmı Sakın Erteleme!

Günümüzde, özellikle akıllı telefonların çalar saat özellikleriyle birlikte, birçok insan uyanmak için telefon alarmı kurar. Fakat alarm çaldığında hemen uyanan insan sayısı neredeyse yok denecek kadar azdır. Bu durum aslında, psikolojik olarak sizi yatağa bağlar ve enerjinizi alır. Bunun önüne geçmek adına alarmı ertelemeden direkt olarak yataktan kalkmalısınız. Yatakta geçireceğiniz her süre, sizin daha az enerjik olmanıza neden olacaktır.

Bu anlamda yatakta asla oyalamamalısınız Ayrıca oyalanmak için, alarmı erken kurmakta olumsuz bir etki gösterecektir. Bunun yerine kalkacağınız saate alarm kurup direkt olarak kalkmalısınız. Uzmanların yaptığı araştırmalara göre, alarm çaldığında aslında teknik olarak uyanmış oluyorsunuz. Bunun ardından alarmı erteleyip tekrar uykuya dalıyorsunuz. Fakat bu durumdaki bir uyku asla derin olmayacaktır. Derin olmayan kısa uykular ve sürekli bölünen uykular, sizin daha yorgun hissetmenize, vücudunuzun dinlenememesine neden olur. Ayrıca alarm için müzik seçimi de önemli, uyanmak için şiddetli ve kötü sesli alarmlar yerine, sevdiğiniz bir müziği alarm olarak ayarlayabilirsiniz. Bu sizin daha mutlu uyanmanıza dolayısıyla daha enerjik olmanıza yardımcı olacaktır.

Uyanma Saatini Sabitleyin!

İnsanların birçoğu hafta içi okul ya da iş için sabit saatlerde kalkarlar. Ama hafta sonları alabildiğince uyumak için bu düzen bozulur. Fakat vücut akıllı bir saat gibidir. Kendi uyku ve uyanma saatleri vardır. Buna biyolojik saat denir. İnsan, düzenli bir şekilde uyumak ve uyanmak eylemlerinin ardından vücuduna bir biyolojik saat belirler. Bu durum, hafta içi bozulmaz. Fakat hafta sonları bozulur. Tabii ki hafta sonları her insan dinlenmek ister. Fakat aslında bu bir yalandır. Uyanma düzenininiz bozduğunuzda, vücudun biyolojik saatini de bozmuş olursunuz. Biyolojik saati bozulmuş bir vücut elbette ki yorgun olacaktır. Ayrıca iki gün daha fazla bu alışkanlığı sürdürmek sizin hafta içi de aynı alışkanlığı kolayca sürdürmenizi sağlayacaktır.

Güne Başlarken Metabolizmanızı Hızlandırın!

Özellikle hızlı bir metabolizmanın anahtarı sudur. Tıpkı yaşamın anahtarı olduğu gibi aslında gününüzün daha mutlu ve enerjik geçmesini sağlayan yegane unsurların başında yer alır. Uyandığınızda içeceğiniz bir bardak su, metabolizmanızın ateşlenmesinde etkili olacaktır. Tıpkı benzin alan bir araba motoru gibi, vücudunuz da çalışmaya başlayacak ve enerji üretecektir. Ayrıca bunların dışında, insan vücudu uyku sırasında su kaybı yaşar. Bu kaybın telafisi için de bir bardak su içmek gerekir. Su kaybeden vücut, dolasıyla yorgun olacaktır. Ayrıca su, insan vücudunda rahatlatıcı etkiye sahip olduğu için de daha pozitif bir güne merhaba diyeceksiniz. Bunun için siz de uyandığınızda hemen içmek için, yatağınızın başucunda bir bardak su bulundurabilirsiniz.

Güneşin Sizi Selamlamasına İzin Verin!

Sabah dinç ve enerjik olmanın anahtarlarından biri de güneştir. Atalarımız, “Güneş giren eve, doktor girmez.” Demişlerdir. Aslına bakacak olursak güneş, vücudun ihtiyacı olan birçok maddenin temin edilmesi için çok gereklidir. Bu yüzden de sabahları güneş ışığıyla uyanmalısınız. Bunun içinse, gece yatmadan evvel perdenizi aralamalı ve sabah güneşin odanızı aydınlatmasına izin vermelisiniz. Bununla beraber, güneş ışınları sabahları odanızı dolduracak ve sizi selamlayacaktır. Güneşin yaydığı ışınlar doğal ışınlardır. Bu ışınılar beyninize çeşitli sinyaller gönderir. Bu sinyallerle birlikte, beyin vücuda, melatonin ve adrenalin hormonlarının salgılanması için emir verir. Bu hormonlar, vücudun alarm çaldığında kalkmaya hazır halde olmasını sağlar. Doğal olarak da uyanmaya hazır vücutla birlikte, sabahları daha çabuk ve enerjik bir şekilde kalkabilirsiniz.

Hafif Spor ve Egzersizi Es Geçmeyin!

Spor yapmayı sevin ya da sevmeyin bu egzersizler için ayıracağınız 15 dakika, sizlerin sabahları daha enerjik uyanmasına yardımcı olacaktır. Spor sevmeyen insanların bile, günlük bu hafif egzersizlere ayıracak 15 dakikası vardır.

Bu egzersizler, sizlerin sabah üzerinizde bulunan ağırlığın atılmasına ve vücudun oksijen alarak kanı temizlemesine yardımcı olur. Toksin maddelerden arınan kan ve artan kan dolaşımı vücudun daha dinç olmasını sağlayacaktır. Özellikle bu egzersizleri camın önünde ve cam açıkken yapmanız, hem sabah güneşinin faydalı ışınlarını almanıza hem de temiz havayı ciğerlerinize çekmenize yardımcı olacaktır.

Ayak parmaklarınızı ve dirseklerinizi çalıştırmalısınız. Açıp kapama hareketleriyle, bu çalışmayı yapabilirsiniz. Bu sayede hem egzersiz yapmış olacaksınız hem de vücudunuz fazla yorulmadan esnemiş olacaktır.

Kahvaltı Yapmayı Unutmayın!

Bütün uzmanların söylediği ve halk arasında da sıkça bilinen bir doğru olan kahvaltı, güne enerjik başlamanın bir diğer yoludur. Özellikle gece uyku esnasında tamamen acıkan vücut, güne başlaması için enerji alabileceği bazı kaynaklara ihtiyaç duyar. Bu kaynakları alana kadar, vücut sadece yaşamsal faaliyetlerini sürdürecek kadar enerji kullanacaktır. Bu durum sizin sabahları daha cansız ve yorgun hissetmenize neden olur. Bunun içinse kahvaltı öğününü atlamamalısınız.

Burada dikkat etmeniz gereken tek nokta kahvaltı öğününü atlamamak değildir. Kahvaltı esnasında hangi besinleri tüketip hangi makroları aldığınız da büyük önem teşkil eder. Bu anlamda, sağlıklı bir kahvaltı bu faydaları size sağlayacaktır. Aksine sağlıksız bir kahvaltı ise, gününüzün daha az enerjik geçmesine neden olacaktır. Öncelikle kahvaltıda ağır, yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmalısınız. Baharat midenizi rahatsız edeceği gibi yağlı ve ağır yemeklerin sindirimi zor olduğu için bunlar da midenizi rahatsız edecektir. Bunlar yerine bol yeşillikli ve protein ağırlıklı bir kahvaltı daha sağlıklı olacaktır.

Bütün bu noktalara uyarak daha enerjik ve mutlu bir hayata merhaba diyebilirsiniz. Sağlıcakla…

Faydalı Bilgiler
Türkiye'nin Bakıcı Platformu
Türkiye genelinde 3 Milyon bakıcı portföyü ve ve 10.000'den fazla bakıcı iş ilanı.