insanbul

Çamaşır Lekeleri Nasıl Çıkar?

Çamaşır Lekeleri Nasıl Çıkar?

Lekeler, kıyafetlerinizle vedalaşmanızı gerektirmiyor.  Gelişen kimya teknolojisiyle lekelerden tek ürünle kurtulmak mümkün oluyor. Ancak her zaman bu tip ürünler elinizin altında bulunmayabilir. Bu sebeple leke çıkarıcı olmadan leke çıkarma konusunu inceleyeceğiz. 


Leke oluştuğu anda hızlı davranmak önemlidir. Mümkünse lekeli kıyafeti hemen suya basmalısınız, yapamayacaksanız yalnızca lekeli kısmı ıslatın. Sıcak su, lekelerin giysiye daha da işlemesine yol açar. Bu nedenle yağ lekeleri dışında kullanımı tavsiye edilmez. Lekelerin çoğu beyaz sirke ile kolayca çıkmaktadır. Kullanacağınız suya 1/ 4’ü kadar sirke ekleyin. Lekeli çamaşırı bu sirkeli su karışımında en az yarım saat bekletin. Ardından çamaşır makinesinde tekrar yıkayın. Nispeten basit lekeler için bu yöntemi uygulayabilirsiniz. 

Ancak kurtulması daha zor olan, protein içeren lekeler için farklı bir yöntem izlemeniz gerekir. Kan, yumurta ya da et sularının lekelerini çıkartırken soğuk su ve sabun yeterli olacaktır. Unutmayın, lekeye ne kadar hızlı müdahale ederseniz o kadar kolay kurtulursunuz. Ayrıca asidik içerikli temizleyici olduğundan sirke ve türevlerini kullanmamalısınız. Son olarak çıkması en zor olan leke çeşidinden bahsedelim. Yağ lekelerinin çamaşırlardan temizlenmesi oldukça zordur ama imkansız değildir. Diğer lekelenmelerden farklı olarak bu noktada sıcak su kullanmalısınız. 

Elinizin dayanacağı en yüksek sıcaklıkta su ve beyaz sabun kullanarak giysiyi çitileyin. Bu işlemi gerçekleştirmenize rağmen sonuç alamadıysanız, sirke karbonat ikilisinden yararlanabilirsiniz. Sıcak su içindeki kıyafetin üzerine sirke ve karbonat ekleyin. Çitileme işlemini tekrarlayın. Leke çıktıktan sonra makineye atarak temizlik işlemini tamamlayabilirsiniz.

Günlük Temizlikçi
Türkiye'nin Bakıcı Platformu
Türkiye genelinde 3 Milyon bakıcı portföyü ve ve 10.000'den fazla bakıcı iş ilanı.