insanbul

Hasta Bakıcının Görevleri

Hasta Bakıcının Görevleri

Hasta bakımı, birçok insanın hayatında önemli bir yere sahiptir. Herkesin çevresinde bakıma muhtaç bir hasta, yaşlı ya da kaza gibi nedenler ile bakımının yapılması gereken bir insan bulunmaktadır.

Birçok insan özellikle kendi aile büyükleri ile çeşitli nedenlere bağlı olarak, bireysel olarak ilgilenememekte ve onların bakımını tam anlamı ile üstlenememektedir. Bu gibi durumlarda kişilerin en büyük kurtarıcısı olan hasta bakıcı hizmet, ailelerin üzerindeki birçok sorumluluğun hafifletilmesini sağlamaktadır. Hasta bakıcı ile çalışmak isteyen kişiler hasta bakıcının görevleri nelerdir? ya da hasta bakıcı ne iş yapar? gibi sorularına cevap arayabilmektedir.

Hasta Bakıcı Nasıl Olmalıdır?

Hasta bakıcılar, bakıma ihtiyaç duyan, yaşlı, hasta, temel ihtiyaçlarını kendi başına yerine getiremeyen ya da zorluk çeken kişilerin bakımını üstlenmekte olan kişilere verilen isimdir. Hasta bakıcılar, hasta kişilere ya da bakıma muhtaç kişilere hastane ortamlarında ya da ev ortamlarında destek olmak ile yükümlüdür. Bu kişiler hemşireler ve doktorların direktifleri doğrultusunda hastaların ilaçlarını vermek, kişisel bakımlarını yerine getirmek, yaşadığı odanın temizliğinin yapılmasını ve beslenmesini sağlamak gibi kişilerin gündelik birçok sorumluluğunu üstlenmektedir.

Hasta bakıcısı olarak görev yapacak kişilerin büyük bir sorumluluk barındıran görevleri bulunması nedeni ile bu kişilerin tamamen donanımlı ve eğitimli olması gerekmektedir. Ayıca genel görev tanımı hasta kişiler ile ilgilenmek olan hasta bakıcıların kesinlikle ilk yardım eğitimi almış olması oldukça önemlidir.

Hasta Bakıcı Ücretleri

Hasta bakıcılığı son derece özen ve sorumluluk gerektiren bir meslek grubudur. Bu bağlamda profesyonel kişiler ile çalışmanız, herhangi bir olumsuzluk ile karşılaşma durumunuzun minimalize edilmesini sağlayacaktır. Hasta bakıcı ücretlerinin belirlenmesi sırasında göz önüne alınması gereken birçok kriter bulunmaktadır. Bu kriterlerin başında hasta bakıcının görevleri ve hasta bakıcılardan beklentileriniz yer almaktadır. Hasta bakıcıların çalışma şekli de, ücretlerin değişkenlik göstermesine neden olan önemli bir kriterdir. Ayrıca hasta bakıcıların donanımı, almış olduğu eğitimler, tecrübeleri ve hastanın ihtiyaçları gibi durumlarda hasta bakıcı ücretlerinin belirlenmesinde baz alınan kriterler arasında yer almaktadır.

Hasta Bakıcıların Sorumlulukları Nelerdir?

Hasta bakıcılar, ev ya da hastane ortamında, hasta ve yaşlı kişilere hizmet vermek ile yükümlü kişilerdir. Hasta bakıcının görevleri oldukça sorumluluk ve titizlik gerektirmekte olmanın yanı sıra, geniş bir çeşitliliğe sahiptir. Hasta bakıcıların görev ve sorumlulukları, kişilerin istek ve talepleri doğrultusunda değişiyor olsa da, genel anlamda hasta bakıcı görevlerini şu şekilde sıralamak mümkündür. -+Hasta bakıcı görevleri arasında en önemli noktaların başında hastaların solunum değerlerini, ateş ve tansiyon değerlerini kontrol etmek yer almaktadır. Ayrıca hastaların varsa şeker ölçümü değerlerinin takibi de hasta bakıcıların sorumlulukları arasındadır.

  • Hastaların gündelik kullanması gereken ilaçların öğrenilmesi ve hastalara belirtilen saatlerde verilmesi
  • Hastaların durumunun kötüye gitmesi ya da olası tehlike durumlarında, doktorlara ve aile bireylerine haber verilmesi
  • Hastaların tuvalet ve beslenme ihtiyaçlarının giderilmesi, banyo ya da banyo yapamayacak durumda ise silerek temizliğinin yapılması.
  • Hastaların tıraş olması, ağız bakımının yapılması, saçlarının taranması ve bu gibi tüm kişisel bakımının yapılmasının sağlanması.
  • Hastalar ayağa kalkabilecek durumda ise bu kişilerin gündelik bir şekilde ev ya da hastane içinde yürüyüş yapılmasının sağlanması.
  • Hastaların egzersiz yapması gerekiyorsa, uzman hekim kontrolünde bu egzersizlerin yapılmasının sağlanması,
  • Hastalar yatalak ise yatak yarası olmaması adına sürekli pozisyonunun değiştirilmesi ve yaraları var ise yara bakımının yapılmasının sağlanması,
  • Hastaların moral kazanması adına onlar ile muhabbet etmek, sohbet etmek ya da şakalaşmak,
  • Hastaların durumu ve hastalıklarının gidişatı hakkında hasta yakınların aya da hemşirelere haber verilmesinin sağlanması hasta bakıcının görevleri arasında yer almaktadır.

Hasta Bakıcısı
Türkiye'nin Bakıcı Platformu
Türkiye genelinde 3 Milyon bakıcı portföyü ve ve 10.000'den fazla bakıcı iş ilanı.