insanbul

Yatak Yaraları Nasıl İyileşir ?

Yatak Yaraları Nasıl İyileşir ?

Yatak yaraları nasıl iyileşir? sorusu hasta ya da yaşlı yakınlarının üzerinde uzun uzun araştırmalar yaptığı konular arasında yer almaktadır. Uzun süreler boyunca yatağa mahkum olmuş ve ileri yaştaki bireylerde daha sık rastlanmakta olan yatak yaraları, farklı sebeplerden dolayıda ortaya çıkabilmektedir. 

Tedavi edilmediği durumlarda, ciddi sorunlar ile karşı karşıya kalınmasına neden olan yatak yaraları, insan vücudunda farklı bölgelerde ortaya çıkmakta ve kişilerin yaşam kalitesinin büyük oranda azalmasına neden olmaktadır. Vücut yaraları, sadece sürekli yatan hastalarda değil sürekli hareketsiz durumda kalan yani tekerlekli sandalyede oturan, düzenli ve dengeli beslenmeyen ya da kan dolaşımı az olan hastalarda da görmek mümkündür.

 Vücut yaraları, ten doku ve renginde değişmeler, şişmeler ve bu bölgelerin normalinden sıcak ya da soğuk olması şeklinde kendini göstermektedir. Yatak yaraları uzun süre ve doğru biçimde tedavi edilmediğinde açık yaralar oluşmasına neden olabilmektedir. Yatak yaralarının iyileşmesi için kişilerin sürekli aynı pozisyonda yatırılmaması ve düzenli olarak pozisyonunun değişmesi gerekmektedir. Yatak yaralarının iyileşmesi için dikkat edilmesi gereken en önemli bir diğer nokta, kişilerin yatak temizliğinin düzenli bir şekilde yapılmasıdır. Hali hazırda yaraları bulunan kişilerin birde yatak hijyeni sağlanmadığında daha şiddetli sorunlar ile karşılaşması olağandır. Yatak yaralarının iyileşme sürecinde kişiler protein ağırlıklı beslenmeli, ciltteki nem dengesi sağlanmalı ayrıca hali hazırda var olan yaralar düzenli olarak pansuman yapılarak kontrol altına alınmalıdır. 

 

Hasta Bakıcısı
Türkiye'nin Bakıcı Platformu
Türkiye genelinde 3 Milyon bakıcı portföyü ve ve 10.000'den fazla bakıcı iş ilanı.