insanbul

Anne Ve Bebeğin Birlikte Uyuması Güvenli Mi?

Anne Ve Bebeğin Birlikte Uyuması Güvenli Mi?

Yenidoğan bebekler için kendilerini en güvende hissettikleri yatak ana kucağıdır. Doğduğu andan itibaren bir süre boyunca kendini hala annesinin karnında zanneden bebeğin huzur ve güveni için anne ile birlikte uyuması çok büyük önem taşıyor. “Anne ve bebeğin birlikte uyuması güvenli mi?” sorusuna cevap arayanlar için özel bir yazı hazırladık.

Yoksa siz de mi bebeğin ilk beşiğinin anne kucağı olmasını normal bulmayanlardansınız?n Bebeğinizle uyuyorsunuz diye sizi eleştirenler mi var? Modern yaşam yaklaşımları, anne ve bebek üzerine yazılmış kitaplar, araştırmalar… Şimdi hepsini bir kenara koyun ve kalbinizin sesini dinleyin! Asıl soru şu: Sizin ve bebeğinizin neye ihtiyacı var? Bilimsel gerçekleri okumak önemli ama annelik güdülerini takip etmek de bir o kadar gerekli. Unutmayın, her anne hem kendi hem de bebeği için en iyisini kalbinde hisseder. Bilime ve tecrübeli yakınlarınıza kulaklarınızı tıkayın demiyoruz tabi ama önce iç sesinize kulak verin. 


Şimdi gelelim asıl soruya; anne ve bebeğin birlikte uyuması güvenli mi? Belli bir yaşa kadar güvenli. İşte o dönemin bilimsel açıklaması da aşağıda yer alıyor.

Co-sleeping nedir?

Anne ve bebeğin birlikte uyuması yani co-sleeping tüm dünyada doğum sonrasındaki gündem başlıklardan biri. Araştırmalar 1 yaşına kadar bebekle aynı yatakta uyumanın riskli olduğunu işaret ediyor. Bebeğin nefes almasına engel olabileceği yönünde görüşler var. Ancak anne ile bebek birlikte uyumak için aynı yatakta olmak zorunda değiller. Anne yanı yatakları bu konudaki en etkili çözümlerden biri. Taşınabilir bebek beşiği ile de geceleri bebeğinizi olduğunuz yerde tutabilirsiniz.

Peki, anne ile bebek neden birlikte uyumalı? Bunun en önemli sebeplerinden biri ani beşik ölüm riskinin ortadan kaldırılmasıdır. Yapılan araştırmalar özellikle ilk 6 ay anne ve bebeğin birlikte uyumasının SIDS (sudden infant death syndrome / ani beşik ölümü) için koruma sağladığını gösteriyor. Bunun yanı sıra bebeğiyle yakın temas içinde olan annenin oksitosin hormonu artıyor; bu durum anne sütün çoğalmasına etki ediyor ve emziren anneler için bunun önemi elbette yadsınamaz.

Bebeğinizle Aynı Odayı Paylaşın

Anne ve bebeğin birlikte uyuması demek aynı yatakta uyumak zorundasınız demek değil. Aynı odayı paylaşarak da bu yakınlığı sağlayabilirsiniz. Günümüzde doğumdan itibaren tüm dünyada yaygın olarak tercih edilen bu yöntemle bebekler kendilerini çok daha rahat ve güvende hissediyor. Annesinin kokusunu gece boyunca almaya devam eden bebek daha az uyanıyor ve daha sağlıklı bir uyku süreci geçiriyor. Bu da bebeğin gelişimine olumlu katkı sağlıyor. 

Anne Ve Bebeğin Aynı Yatağı Paylaşmasının Avantajları Neler?

Tarihte uzun yıllar anne ile bebeğin aynı yatağı paylaştığını hatırlatarak başlayalım. Uzman görüşleri farklı noktaları işaret etse de anne ile bebeğin özellikle ilk zamanlarda aynı yatağı paylaşmasının bazı avantajları var. O avantajlar ise şöyle:
  • Anne ile bebeğin aynı yatağı paylaşmasının en önemli avantajı annenin de bebeğin de daha uzun ve sağlıklı uyku uyuyabilmesidir. 
  • Anneler aynı yatakta olduklarında bebeklerini daha rahat ve daha sık emzirebilir. Bu da hem bebeğin gelişimi için hem de anne sütünün artması için oldukça önemlidir. 
  • Annenin dinç olması bebek için çok önemlidir. Bebeğiyle birlikte uyuyan anne daha iyi bir gece geçireceğinden ertesi gün boyunca kendini daha iyi hisseder ve bebeği için çok daha verimli olabilir.
  • Ani beşik ölümü riski azalır.
  • Psikolojik olarak hem anne hem de bebek çok daha iyi hissederler.

Anne Ve Bebek Birlikte Nasıl Güvenli Uyur?

Anne ve bebeğin birlikte uyumasının güvenli olup olmadığı konusunda aklınızda soru işaretleri olabilir. Bu soru işaretlerini uyku sürecini güvenli hale getirerek bertaraf edebilirsiniz. Anne ve bebeğin aynı yatakta güvenle uyuması için şunları yapabilirsiniz:
  • Yatağın çok yumuşak olmaması önemli, yüzeyi sağlam olmalı ve içe göçmemeli.
  • Yatağa bebek için ayrı bir yatak monte ettiyseniz sağlam olduğuna dikkat etmelisiniz.
  • Yatakta bebeğin nefes almasına engel olacak şekilde fazladan yastık, peluş gibi eşyalar olmamalı.
  • Bebeği eşinizle aranıza almamalısınız. Yanınızda olmalı ancak düşme riskine karşı da korumalı bir sistem kurmalısınız.

Bebek bakıcısı hizmetimizden yararlanmak isterseniz size bir telefon kadar yakınız.

Bebek Bakıcısı
Türkiye'nin Bakıcı Platformu
Türkiye genelinde 3 Milyon bakıcı portföyü ve ve 10.000'den fazla bakıcı iş ilanı.