insanbul

Bebekler İçin Güvenlik Önlemleri

Bebekler İçin Güvenlik Önlemleri

Hepimizin bildiği gibi bebekler, kendilerini koruyamamaktadır. Dolayısıyla da anne ve babalarının korumasına muhtaçtırlar.

Anne ve babaların elden geldikçe bebeklerini yalnız bırakmaması, bırakma durumu mecburi ise sık aralıklarla kontrol sağlamaları gerekmektedir. Özellikle emekleme ve yürüme dönemlerinde bebeklerin kontrol edilmesi çok daha büyük bir gereklilik haline dönüşmektedir. Çünkü etrafta bulunan hiçbir nesneyi tanımayan ve tanımak için heyecanlı olan bebeklerin tehlike vb. kavramlar hakkında bilgileri bulunmamaktadır. Tehlike kavramından yoksun oldukları için yüksek bir yerden atlama, balkon demirlerine tırmanma ya da sokak köpeği gibi zarar verme ihtimali olan canlıların üzerine korkusuzca ilerleme gibi davranışlarda bulunmaları ihtimal dahilindedir. Bebeklerin bu dönemde yaptığı tüm hareketler, korkusuzca olanlar da dahil, dünyayı keşfetme eğilimlerinden dolayı gerçekleşmektedir. Ancak bu keşfetme sürecinde ebeveynleri tarafından güvenlik önlemleri alınmazsa istenmeyen durumlar ortaya çıkabilmektedir. Evde bebek bakıcısı çalışıyorsa kesinlikle dikkatli olması konusunda uyarılmalıdır.


Bir bebek için evin her alanında güvenlik önlemi alınmalıdır. Bebeğin bulunma ihtimali olan her alanda güvenlik önlemi de olmalıdır. Örneğin; bahçeli eve sahip olan bir ailenin sadece ev içerisinde değil bahçe içerisinde de çeşitli önlemler alması bir gerekliliktir. Alınan tüm önlemler yaşanma ihtimali olan kazaların önüne geçmek içindir. Fakat burada atlanmaması gereken önemli bir husus bulunmaktadır. Bebek için önlem aldıktan sonra bebeği serbest bırakma gibi bir davranışta kesinlikle bulunulmamalıdır. Evet, önlemler kaza riskini en aza indirmek için alınır ama asla kaza riski yok demek mümkün olmayacaktır. Dolayısıyla ev işiyle uğraşmak gibi küçük çaplı işlerde dahi bebekleri bir büyüğün yanında bırakmak gerekmektedir.

Bilindiği üzere çoğunluk olarak evlerin birden fazla odası bulunmaktadır. Her oda farklı amaçla kullanıldığı için içerisindeki eşyalar bile çok farklı olabilmektedir. Örneğin; mutfak için alınacak önlemler ile salon için alınacak önlemler aynı değildir. Bu sebepten dolayı evin farklı bölümleri için değişik tedbirler almak gerekmektedir. Her bölüm için alınacak tedbir, bebeğin kaza riskini en aza indirmektir.

Mutfakta Bebekler İçin Alınacak Önlemler

Özellikle gün içerisinde annenin en çok meşgul olduğu alan mutfaktır. Dolayısıyla annesinin uzun zamanlar mutfakta vakit geçirdiğini gören bebeklerin mutfağa karşı ilgileri de büyüktür. Bu sebeple de en çok kazanın yaşandığı yer mutfaktır.

Bu bilgileri öğrendikten sonra kişilerin akıllarında çok kaza yaşanıyorsa bebeği mutfağa sokmam gibi düşünceler dolanmaya başlamaktadır. Ancak bu düşünce ve tutum son derece gereksizdir. Çünkü bebeğin merak unsuru, her şeyden üstündür. Dolayısıyla da anne ve baba istediği kadar bebeği mutfaktan uzak tutmaya çalışsın bebek bir fırsatını bulduğu an mutfağa girecektir. Bebeği uzak tutmak yerine alınacak birkaç önlem bebeğin güvenliğini yüksek oranda karşılayacaktır. İlk olarak sıcak suyun bulunduğu ya da ısınmış fırın gibi taşınabilir aletlerin bulunduğu zamanlarda bebeğin mutfağa girişi engellenmelidir. Çünkü bebek keşfetmek için bu sıcak noktalara dokunacaktır ve yanacaktır. Eğer mutfakta yeni kullanılmış ve sıcaklığı yüksek olan bir ürün yoksa bebeğin mutfağa girmesine izin verilmelidir.

İkinci bir önlem ise mutfak dolapları ile ilgilidir. Bebekler, merak duygularından ötürü tüm dolap ya da çekmeceleri açmak ve karıştırmak isterler. Bu sebepten dolayı da başlarına ciddi kazalar gelebilmektedir. Başlarına mutfak dolaplarından dolayı kaza gelmesini önlemek içinse mutfak dolaplarının kitlenebilir nitelikte olması gerekmektedir. En azından kesici ve delici alet bulunduran kapakların kesin olarak kilitlenebilir olması ya da asla bebeğin ulaşamayacağı noktalarda bu aletlerin muhafaza edilmesi gerekmektedir. Yine temizlik malzemeleri de bebek için risk oluşturabilecek grupta yer almaktadır. Temizlik malzemelerinin ne olduğunu bilmeyen bebek içebilir, ısırabilir ya da gözüne sürebilir. Dolayısıyla bu malzemelerin kesinlikle bebeklerin ulaşamayacağı dolaplarda muhafaza edilmesi ya da kilitli bir dolap sisteminin kurulması gerekmektedir.

Bir diğer önlem ise buzdolabı süsleri ile ilgilidir. Bilindiği gibi birçok evde buzdolaplarının üzerine mıknatıslı ve rengarenk süsler asılmaktadır. Bu süsler, keşfetme döneminde olan bebeklerin oldukça ilgisini çekmektedir. Bebekler süsleri almaya ve o süsler ile oynamaya meyillidirler. Yine bebekler ilk dönemlerde dünyayı ağız yoluyla tanıdığı için ilk yapacakları hareket buzdolabı süsünü ağzına götürmek olacaktır. Eğer süs küçükse ya da kopma ihtimali bulunan küçük süsler içeriyorsa durum risklidir. Çünkü bu küçük parçalar, bebeğin boğazına kaçarak boğulma gibi kazalara sebep olabilmektedir. Dolayısıyla anne ve babaların buzdolabı süsleri konusunda dikkatli olması, olabildiğince bu süsleri buzdolabının üst kısımlarına, bebeğin erişemeyeceği alanlara, asması gerekmektedir.

Bu önlemler en net alınması gereken önlemlerdir. Ancak bunlar gibi pek çok önlem çeşitlendirilebilmektedir. Örneğin; eğer çamaşır makinası mutfakta yer alıyorsa kesinlikle çocuk kilidi olan bir makine tercih edilmelidir. Aksi halde merak eden bebek içine girip kapağını kapatmaya çalışabilmektedir. Aynı durum bulaşık makineleri için de geçerlidir. Eğer bulaşık makinelerinin kapağı kapanmazsa bebek içerisine girmeye çalışabilmektedir. Bu durum sadece içerisine girip zarar görmesi olarak algılanmamalıdır. Örneğin; eğer makinede yeni yıkanmış sıcak bulaşık bulunuyorsa bebek yanabilir ya da makinenin herhangi bir noktasında elektrik kaçağı vs. gibi bir durum söz konusuysa elektriğe kapılabilir. Dolayısıyla kesinlikle önlemler alınmalıdır.

Banyoda Bebekler İçin Alınacak Önlemler

Evin her noktasında olduğu gibi banyoda da bebeğin yalnız olması tehlikeli bir durumdur. Sürekli duş alındığı için banyolar ıslak alanlardır. Kayganlaşan sert zemin, tek başına olan bebeğe zarar verebilmektedir. Dolayısıyla da bebeğin banyoya anne ya da babasıyla beraber girmesi doğru olandır. Ayrıca bebeğin yıkanması noktasında da belli güvenlik önlemleri alınmalıdır. İlk olarak bebeğin yıkanacağı suyun sıcaklığı çok önemlidir. Suyu kontrol etmeden bebeği suyun içerisine bırakmak çok yanlış bir davranış olacaktır. Eğer su çok sıcaksa bebek yanabilir, su soğuksa üşütüp hasta olabilir. Yine bebek suyun içerisine girdiği andan çıktığı saniyeye kadar ebeveyninin yanında olması gerekmektedir. Bebeği kesinlikle bu zaman diliminde yalnız bırakmamak gerekir. Aksi halde boğulma gibi tehlikeli durumlar yaşanabilmektedir.

Banyo içerisinde fön ya da düzleştirici gibi aletlerin kabloları da bulunabilmektedir. Eğer banyoda bu biçimde cihazlar bulunuyorsa kablolarından da bebeği uzak tutmak gerekmektedir. Çünkü merak eden bebek, kablolardan tutarak çalışan cihazlara dokunup yanabilir ya da kabloları ısırmak gibi eylemlerde bulunarak kendine zarar verebilir. 

Mutfak dolaplarında olduğu gibi banyo dolaplarında da temizlik malzemeleri vardır. Bunun yanı sıra banyo dolaplarında kişisel bakım malzemeleri de bulunmaktadır. Bu malzemeler çoğunlukla banyo dolaplarında muhafaza edilmektedir. Ancak eğer banyo dolapları bebek tarafından erişilebilirse risk söz konusudur. Çünkü merak duygusu oldukça ön planda olan bebekler, banyoya girdikleri gibi çekmece ve dolapları da karıştırmaya başlamaktadır. Eğer kimyasal içerikli ürünler bebeklerin erişebileceği dolaplardaysa ve kilitli bir sistem söz konusu değilse bebek için risk oluşacaktır. Dolayısıyla kimyasal içerikli olan ürünlerin ya bebeğin ulaşamayacağı üst raflarda muhafaza edilmesi ya da kilitli dolap sistemi ile korunması gerekmektedir.

Eğer banyoda çamaşır makinesi ya da kurutma makinesi gibi aletler varsa ve bebeğin erişebileceği noktalardaysa, örneğin; dolap içerisinde değilse; bu makinelerin de çocuk kilidi olan makinelerden tercih edilmesi gerekmektedir. Böylelikle olası bir risk durumu ortadan kaldırılacaktır.

Bebek Bakıcısı
Türkiye'nin Bakıcı Platformu
Türkiye genelinde 3 Milyon bakıcı portföyü ve ve 10.000'den fazla bakıcı iş ilanı.