insanbul

Bakıcı Ücretleri 2023

Bakıcı Ücretleri 2023

Aileler çocukları, hastaları veya bir aile büyükleri için hasta bakıcı seçerken birçok seçeneğe dikkat ederler. Bu noktada bakıcının eğitimi, farklı kişilik özellikleri ve farklı özellikleri seçimlerde etkili olur fakat ailelerin en çok ilgilendiği konuların başında ise bakıcı ücretleri gelmektedir. Bu konuda bizlerin vereceği bakıcı ücreti fikirleri, sizlerin bakıcı tutma hakkında belirli fikirler edinmesine olanak sağlayacaktır.

Geçmiş yıllardaki fiyatlara baktığımız zaman yatılı bakıcılar genellikle normalde bakıcılardan daha fazla ücret alırlar. Normal bakıcılar gün içinde belirli saat aralıklarında çalışırlar fakat yatılı bakıcılar haftanın 6 günü hizmet verip bir gün izin kullanacaklardır. Fiyatları da buna göre değişiklik gösterir, bu anlamda 2022 fiyatlarına bakıldığında ortalama yatılı bakıcı ücretleri, 5.500 ila 8500 TL arasında değişmektedir. Bu rakamlar 2021 yılında 4500 TL ile 6000 TL arasında değişiklik gösterir. Fakat yeni yılda dolar kurunun da dalgalanması hasebiyle bu bakıcı ücretlerinde değişiklikler olabilir. Asgari ücrete gelecek zamla birlikte bakıcı ücretlerinde de bir yükselme gerçekleşecektir.


Gündüz hasta bakıcı ücretleri, genellikle bakıcının özelliklerine ve referanslarına göre değişiklik gösterse de belli bir taban ücretleri bulunur. Bu ücretler 2021 yılında 3500 TL ile 5.000 TL aralığında olup 2022 yılında 4500 TL ile 6500 TL aralığındadır. 2023 yılında da tahmini olarak 10.000TL ile 20.000TL rakamların üstünde rakamlar da seyredeceği dile getirilmektedir. Özellikle asgari ücret artışıyla birlikte tıpkı yatılı bakıcılar gibi gündüz hasta bakıcı ücretleri de bir hayli değişecektir.

Bakıcı ücretleri 2023 yılında artacağı için belirli oranlarda bakıcı seçerken bütçe kontrolünü elde tutmak önemlidir. Bu anlamda çocuk bakıcısı, bebek bakıcısı, yaşlı hasta bakıcısı, dadılar, oyun ablası veya Nepalli bakıcı ve Filipinli bakıcı gibi yabancı bakıcı adayları arasından seçim yaparken bütçenizi bunlara göre ayarlamalı ve ona göre hareket etmelisiniz.

Bakıcı Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Bunlarla birlikte seçeceğiniz bakıcı adaylarının özelliklerine ve güvenilirliğine de mutlaka önem vermelisiniz. Çünkü yeri gelecek hastanızı yeri gelecek canınızdan parçanız çocuğunuzu onlara emanet edeceksiniz. Bu noktada bakıcıların güvenilir ve sadık olması sizlerin daha iyi bir hizmet alması için en önemli unsurların başında yer alır. Özellikle çocukları sevmeyen sabırsız, kolayca paniğe kapılan biri, sizin için hiç iyi bir bakıcı adayı olmayacaktır. Bu noktada çocuğunuz herhangi bir problem karşısında paniğe kapılan bakıcı yüzünden zarar görebilir. Çocuğunuzun kişisel gelişimi ve sosyal becerileri anlamında da bu tarz bir bakıcı oldukça zararlı olacaktır. Bu nedenle sabırlı, kendinden emin ve problemler karşısında paniğe kapılmadan problemleri oldukça hızlı bir şekilde çözebilen bakıcılara yönelmek sizler adına daha iyi bir seçenek olacaktır. İyi bir bakıcı, çocukların aşırı hareketlilik ve hiperaktivite gibi sorunlarına karşı ya da çok fazla soru sorma eğilimine, çeşitli huysuzluklarına ve farklı agresifliklerine karşı oldukça sabırlı, iyi niyetli bir yaklaşım sergiler Özellikle yaşlı hastaların fiziksel ve ruhsal ihtiyaçlarının karşılanması çok önemlidir. Bu noktada da yaşlı hastaların bu ihtiyaçlarına karşı duyarlı, merhametli, anlayışlı ve şefkatli olan bakıcılar iyi bakıcılardır. Tam tersi olan bakıcılar genellikle yaşlı hastaların bu ihtiyaçlarını karşılamada sıkıntı yaşarken hastanın ruhsal durumu hakkında da oldukça olumsuz bir sürecin içine, hastayı sürükleyebilir.

Bu noktada bir bakıcı seçerken bir insan kaynakları firmasıyla iletişim kurmak çok önemlidir. Bireysel çalışan bakıcıların güvenilirliğini olmasa da insan kaynakları firmaları aracılığıyla çalışan bakıcıların güvenilirliği bir hayli fazladır. Ayrıca bu bakıcılara yaşanabilecek herhangi bir sıkıntıda direkt olarak firmayla muhatap olarak hizmet sonrası destek alabilir, gerektiğinde bakıcıyı değiştirebilir veya farklı faaliyetlerde bulunabilirsiniz. Fakat burada da yine firmanın güvenilir bir firma olduğu hususuna dikkat etmeniz ve firmanın lisanslarının tam olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

Özellikle adaylarla görüşürken beklediğiniz hizmetler hakkında adaylara, detaylı bilgi vermelisiniz. Aksi takdirde ilerleyen zamanlarda görev tanımıyla ilgili bakıcıyla bazı sorunlar yaşayabilirsiniz. Bu noktada eksiksiz bilgi verdiğiniz bakıcı adayı, görev tanımını net bir şekilde bileceği için görevi bu şekilde kabul edecek ya da etmeyecektir. Bu noktada birçok aile bakıcıdan asıl işi yani çocuk bakımı veya hasta bakımı dışında bazı ev işlerinde de yardımcı olmasını ister. Bunların önceden konuşulup ücrete dahil edilmesi gereklidir. Bu noktada görüşme sırasında bunları belirtmemek yine yukarıda bahsettiğimiz üzere bakıcıyla aranızda belirli sorunların ortaya çıkmasına yol açacaktır.

Dikkat etmeniz gereken birkaç nokta daha vardır. Bu noktalardan birisi bakıcının fiziki ve ruhsal açıdan herhangi bir probleminin olmamasıdır. Özellikle çocuk bakıcıları veya hasta bakıcıları gibi gerçekten çocuk psikolojisi ve hasta psikolojisinin olumsuz etkilenmemesi adına bakıcı psikolojisinin de düzgün olmalıdır. Bu noktada bakıcı, çocuk ve hastanın fiziksel ihtiyaçlarını karşılasa da bazı psikolojik ihtiyaçlarının da karşılanmasında yardımcı olacaktır. Bu noktada hastanın kendini yetersiz hissettiği veya yalnız hissettiği durumlarda hastanın yanında olduğunu ve hastanın yetersiz olmadığını ona telkinlerle veya belli davranışlarla göstermesi bakıcının, psikolojik olarak hastayı desteklemesinin bir örneğidir. Kendi psikolojisi ve ruhsal sıkıntıları bulunan bir hasta bakıcı, bu gibi görevleri yerine getiremeyerek hasta psikolojisi konusunda iyi bir hizmet vermez. Bu yüzden bakıcı psikolojisi de en az fiziki sağlığı kadar önemlidir. Bu konu aslında hastalardan ziyade çocuk bakıcılarının daha çok ilgilendirir çünkü çocuklar gelişimini tamamlamadığı sürece gerçekten saatli bir bomba gibidirler. Gelişimi tamamlanmamış bir çocuğu şekillendirmek, o kadar kolaydır ki olumsuz her davranıştan etkileneceklerdir. Bu yüzden seçeceğiniz çocuk bakıcısının oldukça eğitimli oldukça karakterli ve ahlaki yapısının tam olması gerekmektedir. Çünkü çocuklar kendilerinden büyükleri rol model olarak alırlar bu yüzden çocuğa bakacak bakıcının yine ahlaki yapısının karakteristik özelliklerinin ve ruhsal sağlığının üst düzeyde olması ve çocuğun bu denli gelişimine olumlu bir katkı vermesi gerekir.

Bir bakıcı seçimi yaparken mülakat esnasında bakıcının sizlerin beklentilerini ve isteklerini ne kadar tatmin edip etmediği ya da ihtiyaçlarınızı ne kadar karşılayıp karşılamadığı hususu çok önemlidir. Bu hususta verdiğiniz ücretin alacağınız hizmeti karşıladığını düşünmeniz sizlerin hizmetten daha memnun ayrılmasının en temel şartlarındandır. Bu noktada hareketli bir küçük çocuğa bakım verecek bir bakıcının, yeterli fiziksel enerjiye sahip olup olmadığı, huysuz bir hastanın bakımını üstlenecek bakıcının yeterli psikolojik derinliğe sahip olup olmadığı gibi durumlar sizlerin ön mülakatta sezebileceği veya çeşitli eğitimlerine göz atarak anlayabileceği durumlardır. Bakıcıların becerilerini sorgulamak sizler için en doğal durumdur.

Özellikle yukarıda da belirttiğimiz üzere bakıcı seçimi yaparken insan kaynakları firmalarından veya çeşitli bakım ajanslarından yardım alabilir ve farklı seçenekleri bir arada bulabilirsiniz. Bu seçenekler arasından size en uygun adayı ajans, zaten size yönlendirecektir. Siz de isteklerinizi belirtip buna göre bir aday tercihinde bulunabilirsiniz.

Bebek Bakıcısı
Türkiye'nin Bakıcı Platformu
Türkiye genelinde 3 Milyon bakıcı portföyü ve ve 10.000'den fazla bakıcı iş ilanı.