insanbul

Bebek Beşiği Nasıl Seçilmeli?

Bebek Beşiği Nasıl Seçilmeli?

Anne ve babalar için hamileliğin en heyecanlı ve keyif veren süreci bebeğin eşyalarını hazırlamaktır. Özellikle bebek odasını hazırlamak her detayıyla hem eğlenceli hem de dikkat gerektiriyor. Bebek beşiği seçimi ise en önemli ayrıntılardan biri. Bebek beşiği nasıl seçilmeli? Bebek odası hazırlarken nelere dikkat edilmeli? Bebeğinizin odası hazır olsun ya da olmasın, bu yazı rahatı ve güvenliği için yazıldı!

Anne ve babalar için bebek odasını ve eşyaları hazırlamak elbette hem keyifli hem de eğlenceli ama üzerinde hassasiyetle durulması gereken bir konu. Bebek odası için yapılan seçimlerde ince eleyip sık dokumak gerektiğini hatırlatmakta fayda var.

Bebek Yatağı Seçmenin Püf Noktaları

Bebeklerin doğdukları andan itibaren ilk 40 gün boyunca kendilerini anne karnında hissetmeye devam ettiklerini biliyor muydunuz? Her konunun bazı püf noktaları vardır. Bebek yatağı seçimi konusunda da belli püf noktaları var ve bu püf noktaları size bebeğiniz için en doğru yatağa götürüyor. Bebek yatağı seçerken dikkat edilmesi gerekenler ise şöyle sıralanabilir:

  • Bebeklerin kendilerini anne karnındaymış gibi güvende ve rahat hissetmeleri için atılması gereken ilk adım doğru yatak seçimi… Sağlıklı gelişimi için bebeğin güvenli bir uyku yüzeyine ihtiyacı var. ASTM (American Society for Testing and Materials) bu konuda beşik şiltelerinin 2,54 cm’den daha ince ve sert olmasını öneriyor. Böylelikle şiltede çöküntü olmuyor, bebeğinizin ağız ya da burnunun kapanma riski ise ortadan kalkıyor.
  • Beşik hazırlarken yatağın kumaşına dikkat etmelisiniz. Bebek beşik yatağında sertifikalı ve onaylı tekstil ürünleri kullanılmalı. Antialerjik kumaşlar özellikle yenidoğan bebekler için önem arz ediyor. Yatak kumaşının yıkanabilir olması uyku hijyeni açısından dikkat edilmesi gereken bir başka en önemli nokta.
  • Satın alınan beşiğin modeli her ne olursa olsun koruyucu özelliklere sahip olmalı. Fileli yan duvarlar bu koruyucu özelliklerden biri. Böylece bebeğinizin uyurken düşme riskini ortadan kaldırabilirsiniz. Koruyucu file yoksa ve çıtalı bir model tercih ediyorsanız çıta aralıklarının sık olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Beşik seçiminde, beşiğin hafifliği de bir başka önemli ayrıntı olarak karşımıza çıkıyor. Bebeğiniz için ayrı bir da hazırlamış olsanız dahi emzirme sürecinde sık sık uyanacağından beşiği bir süreliğine kendi yatak odanıza almak isteyebilirsiniz. Böyle bir durumda beşiğin kolay taşınabilir olması özellikle anne için büyük kolaylık sağlıyor.
  • Hafifliğin yanı sıra beşiğin katlanabilen bir modelden tercih edilmesi de başka bir detay. Katlanabilir bir model tercih ederseniz gittiğiniz her yere özel aracınızda bebeğinizin yatığını taşıyabilirsiniz. Portatif modeller gittiğiniz her yerde bebeğin kendi yatağında uyumaya devam etmesi adına tercih edilir.
  • Bebeğiniz belli bir yaşa gelene kadar aynı yatağı kullanmayı istiyorsanız yatak derinliğinin ayarlanabilir olmasına dikkat edin. Özellikle ayaklanmaya başladıklarında bebeklerin yataktan çıkıp düşmemesi için yatak derinliğinin artırılabilir olması gerektiğinin altını çizelim.
  • Bebeğinizi sallayarak uyutmayı tercih ediyorsanız satın aldığınız yatağın beşik formatında yani sallanabilir olması gerekiyor. Gece uyanmalarında bebeği uzun süre kucakta sallamamak için formül şu: Sallanabilir bir yatak. Böylece giderek ağırlaşan bebeğiniz belinizde kalıcı hasar bırakmaz.
  • Dayanıklı ve kaliteli malzemeden üretilmiş bir bebek beşiği tercih etmelisiniz. Bu tercih size uzun süre kullanım avantajı getiriyor.

Bebek Odasını Nasıl Düzenlemeliyiz?

Bebek odaları her zaman cezbedicidir. İster kız ister erkek olsun, süslü ya da sade bir oda hazırlamak bir tercihtir elbette ancak bebeğinizin huzurunu ve konforunu sağlamanın belli yöntemleri olduğunu unutmayın. İlk olarak renk seçimine dikkat edin. Soft ve pastel renkler bebeğin kendini daha iyi hissetmesine yardımcı oluyor. Oda aydınlatması en önemli başlıklardan biri. Odanın gün ışığı alması bebeğin gelişimi ve huzuru için oldukça önemli. Akşam saatlerinde ise göz yormayacak ama ışığı eşit dağıtacak bir aydınlatma sistemi kurmalısınız. Cicili bicili halılar ve perdeler her ne kadar bebek odalarının vazgeçilmezleri arasında olsalar da bu gibi tekstil ürünlerinde anti-alerjik ve toz tutmayan ürünleri tercih etmelisiniz. Tüm mobilyaların işlevsel ve güvenli olmasının önemine de bir kez daha değinelim. Unutmayın, köşeli mobilya modellerinden kaçınmak, bebeğin oda içindeki güvenliğini sağlamak için bir olmazsa olmaz.

Son olarak, tüm bunları sistemli bir şekilde uyguladıktan sonra bebeğinize odasında rahatça vakit geçirme ve özgüvenini geliştirme fırsatını gönül rahatlığıyla sunabileceğinizin altını çizelim.

Bebek Bakıcısı
Türkiye'nin Bakıcı Platformu
Türkiye genelinde 3 Milyon bakıcı portföyü ve ve 10.000'den fazla bakıcı iş ilanı.