insanbul

Anne Karnında Ay Ay Bebek Gelişimi 

Anne Karnında Ay Ay Bebek Gelişimi 

Anne adayları hamile olduklarını öğrendiği ilk andan itibaren, bebekleri için endişelenmeye ve onların gelişimini merak etmeye başlamaktadır. Bebeklerin nasıl gelişim gösterdiği, hangi ayda hareket etmeye başlayacağı, cinsiyetinin ne zaman belli olacağı, boyunun ne kadar uzadığı ya da kaç gram aldığı anne babaların en büyük merak konularındandır. Bebekler çeşitli nedenlere bağlı olarak erken ya da geç dönemlerde dünyaya gelebilmektedir. Fakat doğum süreçleri ve gelişim evreleri ne olursa olsun, tüm bebekler aynı gelişim süreçlerinden geçmekte ve dokuz aylık bu süreci tamamlamaktadır. Bu bağlamda anne karnında ay ay bebek gelişimi süreçlerini şu şekilde sıralamak mümkündür. 

1.Ay

Anne karnında ay ay bebek gelişimi süreçlerinde en hassas olan ve merak edilen aylardan biri, hamileliğin ilk ayıdır. Yumurta ve spermin buluşmasının ardından eşsiz bir mucizelikte olan süreç başlamaktadır. Döllenme süresi kişiden kişiye farklılık gösterebilen bir durumdur. Bu döllenme ile birlikte eşsiz bir süreç gebelik dönemine ilk adım atılmaktadır. Döllenen hücre büyümeye başladığı anda gelişim göstereceği rahime doğru ilerlemeye başlamaktadır. Rahim içinde kendine yer edinmiş olan hücre, burada bölünme sürecine başlamaktadır. Bu bölünmede bir yarım bebek, bir diğer yarım ise bebeğin beslenmesini ve oksijen almasını sağlayacak plesentadır. Bir aylık sürenin sonunda bebek ortalama bir iki milimetre boyutlarına ulaşmaktadır ve ultrasonla görünmesi için biraz daha büyümeye ihtiyacı vardır.

2.Ay 

Hamileliğin ikinci ayına geçiş yapılması ile birlikte bebek artık hücre olmaktan çıkıp, embriyo halini almaya başlamaktadır. Bu evrede embriyodaki ve plasentadaki  ilk kan damarları oluşmaya başlamaktadır. Dolaşım ve kalp sistemleri bu sayede yavaşça gelişmeye başlamaktadır. Bu dönemlerde bebeklerin kalbi, bir yetişkine göre yüzde yirmi daha fazla pompalama hareketi yapmaktadır. Yavaş yavaş şekil almaya ve gelişmeye başlayan embriyonun bacak ve kol uzuvları görülmeye, yüz bölgesi ise şekillenmeye başlamaktadır. Parmaklar ise bu dönemde daha perde şeklinde görüntülenmektedir. Bebeklerin beyin yapısı hızlı bir şekilde gelişmeye devam ederken, kafatası ise şeffaf bir görüntüye sahiptir. İkinci ayın sonuna doğru iki santimetre boyutlarına gelen embriyo, sekiz on gram ağırlığa ulaşmış olmaktadır. Ayrıca bu dönemde plasentanında fazla hormon salgılıyor olması, anne adaylarında kusma, şiddetli mide bulantısı ve baş dönmesi gibi belirtiler ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.

3.Ay

3.ayda bebek artık embriyo olmaktan çıkıp fetüs olma evresine geçmektedir. Bebeklerin tüm yaşamsal organları bu ay içinde oluşmaya ve gelişmeye başlamaktadır. Bebekler artık bu dönemde kendilerine kan hücresi sağlamakta olan yolk kesesine ihtiyaç duymamaktadır. Çünkü artık bu görevi karaciğer, kemik iliği ve dalak üstlenmektedir. 2.ayda perde gibi görünmekte olan parmaklar bu ay içinde ayrılmaya, kol ve bacaklar ile birlikte gelişmeye başlamaktadır. Bu ay içinde bebeklerin genital organı ve üreme sistemleri gelişmeye başlamaktadır. Yüz bölgesi üçüncü aya giriş ile birlikte çok daha belirgin bir hal almaktadır. Gözler bu ay içinde yüz bölgesinde daha fazla şekillenmeye, renk almaya ve yerini bulmaya başlamaktadır. Bebeklerin üçüncü ayın sonunda ortalama yirmi gram ağırlığa sahip olması beklenmektedir ve uzunluk olarak yedi sekiz santimetreye ulaşmaktadır. 

4.Ay

Hamileliğin en keyif veren dönemlerinden biri dördüncü aydır. Bebekler bu dönemde bilinçsiz olarak gülmeye ve kaşlarını çatmaya başlamaktadır. Gövde, baş, kollar ve bacaklar birbiri ile iyice uyumlu bir hale gelmektedir. Üreme sistemi iyice gelişmekte olan bebeklerin bu dönemde cinsiyeti kesin olarak belirlenebilmektedir. Kaş ve saç derisi üzerinde minik tüyler çıkmaya başlayan fetüsün 4.ay sonunda on on iki santimetre uzunluğa ve seksen yüz gram ağırlığa ulaşması beklenmektedir.

5.Ay

Anne karnında ay ay bebek gelişimi sürecinde artık çok heyecanlı dönemlere hızlıca geçiş yapılmaktadır. Anne adayları artık bu dönemde bebeklerinin minik hareketlerini hissetmeye ve algılamaya başlamaktadır. Son derece heyecan verici ve mutlu hissettiren bu süreçte anne adayları, bebeklerinin cinsiyetlerini öğrenmiş olacaktır. Beşinci ayda bebeklerin organ gelişimleri büyük bir oranda tamamlanmaktadır. Kulak ve bacak kemikleri bu dönemde iyice sertleşmeye başlamaktadır. Beyinden gelen sinir ucu köklerinin bağlanması ve kemik yapısının sertleşmesi ile birlikte bebekler bu dönemde artık sesleri çok daha rahat bir şekilde duymaya başlamaktadır. Beşinci ayın sonunda bebeklerin iki yüz elli üç yüz gram ağırlığa ve on üç on altı santimetre uzunluğa sahip olması beklenmektedir.

6.Ay

Bebekler bu dönemde doğuma uygun olmasa da, vücutları birçok işlevi yerine getirmek için uygun hali almaktadır. Bebeklerin cilt alt yapısı bu dönemde yeterince yağlanmaması nedeni ile bebekler dolgun bir görüntüye kavuşmamıştır. Bu dönemde sinir uçları ve beyin arasındaki bağlantının artmış olması bebeklerin daha hassas bir yapıya kavuşmasını sağlamıştır. Anne babasına ait sesleri bebekler bu dönemde ayırt etmeye başlamaktadır. Tat alma ve üreme sistemi gelişimi bu dönemde büyük bir hız kazanmaktadır. Bebeklerin ciğerleri bu dönemde iyice gelişme göstermiş ve anne karnındaki yaşam için başarılı bir hal almıştır. Bu sebeple altıncı ayın sonunda erken doğan bebeklerin hayatta kalma olasılığı neredeyse yüzde elliden fazladır. Bu dönemde ise bebeklerin sekiz yüz gram ağırlığında ve yirmi üç yirmi dört santimetre uzunluğunda olması beklenmektedir.

7.Ay

Yedinci ay içinde anne adaylarının karın bölgesi, artık iyice büyümekte ve dikkat çekmektedir. Bu aya giriş yapılması ile birlikte bebeklerin vücut sistemleri ve tüm organları gelişimini neredeyse tamamlamıştır. Bu dönemde yaşanan en büyük gelişim bebeklerin kilo ve uzunluğunda yaşanacaktır. Bebekler bu dönemden sonra hızlıca uzamaya ve kilo almaya başlayacaktır. Bebeklerin saçları bu dönemde gürleşmeye, kirpik ve el tırnakları uzamaya bağlamaktadır. Bebeklerin ciğer gelişimi tam olarak gelişimini tamamlamamış olsa da, dışarıdaki yaşama büyük oranda uyum sağlayacak kapasitededir. Bebekler bu dönemde gözlerini rahatlıkla açıp kapayabilecek gelişim seviyesine ulaşmış olacaktır. Ayrıca yedinci ayın sonunda bebeklerin kırk kırk bir santimetre uzunluğa ve bir -  bir buçuk kilo ağırlığa sahip olması beklenmektedir.

8.Ay 

Anne adaylarının bu dönemde kendilerinde yaşadığı en büyük değişiklik göğüslerden, kolostrum adı verilen sıvının gelebiliyor olma ihtimalidir. Ciğer gelişimi bu dönemde olgunlaşma sürecini tam tamamlamamış olsa da, diğer aylara göre oldukça gelişmiştir. Bebekler bu dönemde hızlı bir şekilde kilo almaya başlamaktadır. Bu nedenle yaşam alanı daralan bebeklerin, hareketlerinde azalma ve tekmelerinin çok daha zayıf hissediliyor olması son derece normaldir. Bebekler bu dönemde doğum kanalından kolay ilerleyebilmek için baş aşağı doğum pozisyonu almaya başlamaktadır. Sekizinci ayın sonunda iki-  iki buçuk kilo ağırlığında olan bebeklerin, kırk kırk beş santimetre uzunluğa sahip olması beklenmektedir.

9.Ay

Bebeklerin anne karnında ay ay gelişim sürecinin en heyecanlı dönemi dokuzuncu aydır. Anne adayları artık bu dönemde bebeklerini kucaklarına alacakları günü saymaktadır. bebeklerin gelişim süreci bu dönemde tamamen sona ermektedir. Fakat beyin hücreleri bu süreçte hala hızlıca artmaya devam etmektedir. Bebeklerin cilt yapısında bulunan ayva türleri bu dönemde tamamen dökülmeye başlamaktadır. Bebekler için son derece önemli olan ve cilt yapısını koruyan verniks tabakası bu ayda iyice kalınlaşmaya başlamaktadır. Rahim içindeki alanın kısıtlanması nedeni ile bebekler tekme atmakta ve hareket etmekte zorlanabilirler. 

@onlinehamile
Türkiye'nin Bakıcı Platformu
Türkiye genelinde 3 Milyon bakıcı portföyü ve ve 10.000'den fazla bakıcı iş ilanı.