insanbul

Hamilelikte Kan Uyuşmazlığı

Hamilelikte Kan Uyuşmazlığı

Hamilelikte kadınlar en duygulu, en keyifli ve en stresli günlerini yaşıyorlar. Bebeğin ilk kalp atışını duyduktan sonra doğumuna kadar olan zaman zarfında pek çok konuda iyi ve detaylı bilgi edinmek büyük önem taşıyor. Kan uyuşmazlığı ise bilgi sahibi olunması gereken önemli ve popüler başlıklardan biri. Kan uyuşmazlığı hakkında daha hamileliğin ilk günlerinde detaylı bilgi sahibi olmak demek, bebeğin sağlığını riske atmamak demek. Hamilelikte kan uyuşmazlığı nedir? Kan uyuşmazlığı neden olur? Kan uyuşmazlığı bebeği etkiler mi? Kan uyuşmazlığı nasıl tedavi edilir? İşte cevaplar!

İnsan vücudu tıpkı bir makine gibidir. Makinenin bir parçasında sorun çıkarsa çarklar dönmeyi bırakabilir, devrelerde sorun çıkabilir. Bu nedenle makineyi çalıştırırken özenli olmak ve parçaların bakımını iyi yapmak gerekiyor. Bir bebek için bu süreç doğumla, anneler içinse hamilelikle başlıyor. Sağlıklı bir doğum yapabilmek ve dünyaya sağlıklı bir bebek getirebilmek için yaklaşık 10 ay boyunca çok dikkatli hareket etmek, ince eleyip sık dokumak ve tedbiri elden bırakmamak şart! Hamilelik boyunca anne ve bebeğe bazı testler yapıldığını pek çoğumuz biliyoruz. Tıp bilimindeki ilerlemeler bebeğin sağlığına dair pek çok doneyi daha doğmadan bize veriyor. Kan uyuşmazlığı da bu doneler arasında yer alıyor. Geçmiş yılarda bebek ölüm oranına ciddi katkısı olan kan uyuşmazlığı bilimin bugünkü ışığında geçmişteki kadar korkutucu değil. Tabi dikkat edilirse…

Kan Uyuşmazlığı Nedir?

Kan uyuşmazlığı esasen anne ile babanın kan gruplarıyla ilgili bir durum. Şöyle ki annenin kanı Rh (-), baba kanı Rh (+) ise kan uyuşmazlığı kaçınılmaz oluyor. Bu durum her zaman bebek için bir sorun yaratmıyor elbette ancak bebeğin kan grubu Rh (+) bir kan grubundan ise, annenin savunma sistemi durumu yabancı bir madde olarak algılıyor ve kan hücrelerini parçalamaya başlıyor. Annenin vücudu bebeğin kanında Rh (+) hücrelere rastladığında direkt olarak savunmaya geçiyor. 

A-B-0 uyumsuzluğu şu durumlarda gerçekleşiyor: *Anne 0 ve bebek B, A veya AB’dir. *Anne A ve bebek B veya AB’dir. *Anne B ve bebek A veya AB’dir.

Annenin kanı Rh (-), bebeğinki ise Rh (+) ise kan uyuşmazlığı ortaya çıkıyor.

Kan Uyuşmazlığı Bebeği Etkiler mi?

Annenin vücudu savunmaya geçip hücreleri parçalamaya başlarsa anemik bir bebek dünyaya gelebilir. Aneminin ise neden olduğu bazı komplikasyonlar var. Sarılık bu komplikasyonların başında geliyor. Bebeğin karaciğerinde ve dalağında genişleme olabiliyor.

Fetalis hidrops da kan uyuşmazlığı nedeniyle bebekte görülebilecek başka bir ciddi komplikasyon. Bebeğin organları anemiyi kaldıramazsa kalbi bozulmaya başlıyor ve fetal doku ve organlarda sıvı birikiyor ve ne yazık ki fetüs anne karnında hayatta kalamayabiliyor. Son olarak, beyinde bilirubin birikmesine neden olabiliyor ve bu birikim beyin hasarına yol açabiliyor.. Beyinde bilirubin birikmesinin tıptaki adı ise Kernicterus

Kan Uyuşmazlığı Nasıl Tedavi Edilir?

Kan uyuşmazlığını önlemenin basit bir yolu var; daha hamileliğin başındayken bir kan testi yapılması. Eğer Rh uyuşmazlığı tespit edilirse Anti-D immün globulin adı verilen erken korunma iğnesi yapılıyor. Bu iğne gebeliğin 28. haftasında uygulanıyor. Doğumdan sonra bebeğin kan grubu pozitif ise 72 saat içinde yeniden Anti-D iğnesi yapılması gerekiyor.

@onlinehamile
Türkiye'nin Bakıcı Platformu
Türkiye genelinde 3 Milyon bakıcı portföyü ve ve 10.000'den fazla bakıcı iş ilanı.