insanbul

Yenidoğan Bebeklerde Emzik Kullanımı

Yenidoğan Bebeklerde Emzik Kullanımı

Yenidoğan bebeklerde emzik kullanımı, minik yavrularını kucağına almış olan birçok anne tarafından merak edilmekte olan bir konudur. Yenidoğan bebeklerde emzik kullanımı tamamen ebeveynlere ve görüşlerine kalmış olan bir durum olarak nitelendirilebilmektedir. 

Emme refleksi ile doğan bebeklere emzik verildiğinde direk emmeye başlasa da, birçok uzman yenidoğanlara en az bir ay geçtikten sonra emzik verilmesinin daha doğru olduğunu vurgulamaktadır. Fakat yenidoğan bebeklere hemen emzik verilmesinin de büyük bir sorun yarattığı görülmemektedir. Bebekler kendilerini güvende hissedebilmek adına emmek istemektedir. Buna ek olarak yenidoğan bebeklerde emzik kullanımı, bebeklerin çok daha kolay bir şekilde uykuya dalmasını sağlaması sayesinde birçok anne tarafından tercih edilmektedir.

Yenidoğan Bebeklerde Emzik Tercihi

Yenidoğan bebeklerde emzik kullanımı birçok annenin kafasının karışmasına neden olmaktadır. Emzik kullanımı ile ilgili olumlu ya da olumsuz birçok etkenden bahsediliyor olsa da, birçok uzman doğru tercihler yapıldığında ve emzik kullanımına doğru zamanda başlandığında bebeğin damak ve diş yapısı ile ilgili herhangi bir olumsuz sorunla karşılaşılmayacağını vurgulamaktadır.

Fakat emzik kullanımı kesinlikle annenin tercihleri ve bebeğin ihtiyaçlarına göre yapılmalıdır. Yenidoğan bebeklerde emzik tercihi yapılırken son derece dikkatli olunması gerekmektedir.

Ortodontik bir yapıya sahip olan damaklı emzik modelleri, bebeklerin ağız yapısının bozulmasını engeller, damak ve diş gelişimini olumsuz etkilemez. Ayrıca ortodontik damaklı emzik modelleri, hava alan bir yapıya sahiptir ve bu özelliği sayesinde bebeklerin emme hareketine kolaylıkla uyum sağlar.

Yenidoğan bebeklerde emzik kullanımı sırasında tercih edilebilecek bir diğer model, uçlu emziklerdir. Anne göğüs ucunu andıran bir yapıya sahip olan bu emzik modelleri, bebeklerin kolaylıkla emmeye adapte olmasını sağlamaktadır. Bu emzik modelleri bebeklerin yoğun emme reflekslerine dayanabilecek ve sağlığa zararı bulunmayan silikon maddelerden imal edilmektedir.

Bebek Emzikleri Ne Zaman Değiştirilmelidir?

Bebeklerin emme refleksi ile doğması ve bu içgüdünün tatmin edilmesinin onların kendilerini güvende hissetmesine bağlı olarak, birçok anne yenidoğan bebeklerde emzik kullanımı konusuna olumlu yaklaşmaktadır.

Yenidoğan bebekler için tercih edilebilecek birçok emzik modeli ve markası bulunmaktadır. Anneler bebeklerinin yaşı ve ihtiyaçlarına uygun seçim yaptıklarında, bebeklerin diş, ağız ve damak yapısı ile ilgili herhangi bir olumsuzluk ile karşılaşmayacaktır.

Bebekler için kullanılan emziklerin genel olarak kauçuk ve silikondan üretiliyor olması nedeni ile zaman içinde yenilenmesi gerekmektedir. Düzenli olarak kullanılan bebek emzikleri, kullanım durumu da göz önüne alınarak dört ile yedi hafta gibi sıklıklar ile değiştirilmeli ve yenilenmelidir. Ayrıca bebeklerin emzik ucunu çiğnemesi, deforme etmesi ve emziğin parlaklığını kaybetmesi durumlarında da emzik değişim süresi göz önüne almadan, değiştirilmelidir.

Emzik Kullanımı Diş Yapısının Bozulmasına Sebep Olur Mu?

Yenidoğan bebeklerde emzik kullanımı birçok anne tarafından tercih edilmekte olan bir durumdur. Emme refleksi oldukça yüksek olan bebeklerin, kolaylıkla uykuya geçebilmesini ve sakinleşmesini sağlayan emzikler, annelerin en büyük kurtarıcıları arasında yer almaktadır.

Emzik kullanımının zararlı olup olmadığı hakkında birçok araştırma yapılması aile bireylerinin bu konuya soru işareti ile yaklaşmasına neden olsa da, birçok uzman emzik kullanımının doğru ve bilinçli bir şekilde yapılması halinde bebeklerin diş ve ağız yapısı üzerinde herhangi bir olumsuzluğa sebebiyet vermediğini vurgulamaktadır.

Ailelerin emzik kullanımı sırasında endişelenmesine sebep olan en önemli durum, bazı uzmanların emzik kullanımının diş yapısını bozduğunu belirtmesidir. Bebekler emzik emdikleri sırada, ön dişlerini dilleri ile öne itme harekeleri yapmaktadır. Bu hareketin yapılması sırasında üst ve ön dişler hareket etmekte ve bu sırada ise alt dişler arkaya gitmektedir.

Bebeklerin emzik emme sürelerine bağlı olarak arka ve ön çene arasındaki mesafe genişlemektedir. Bu nedenle ise bebeklerde emzik kullanımının en geç iki yaşında sonlandırılması gerekmektedir. Bu dönemde emzik kullanmayı bırakan bebeklerdeki çeneler arasında mesafe kendiliğinden kapanabilmekte ve herhangi bir olumsuzluğun oluşmasına sebebiyet vermemektedir.

Fakat emzik kullanımı üç ve dört yaşlarına kadar devam ettiğinde, arka ve ön çeneler arasındaki mesafe, daha da genişlemekte ve kapanması zorlaşmaktadır. Bu durum ise bebeklerin diş yapısının zarar görmesine, ön dişlerinin v şeklinde bir bozukluğa sahip olmasına neden olabilmektedir. Emzik kullanımı bu nedenle doğru ve bilinçli bir şekilde yapılmalı, olası sağlık sorunlarının önüne geçmek amacıyla gerekli dönemde emzik kullanımı bırakılmalıdır.

Emzik Kullanımı Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yenidoğan bebeklerde emzik kullanımı sırasında dikkat edilecek birçok nokta bulunmaktadır. Emzik seçiminin doğru yapılması ve emzik kullanımı sırasında yanlış tutumlar sergilenmesi bebeklerin diş ve ağız yapısında çeşitli sorunlar oluşmasına neden olabilmektedir.
Olası sorunları önlemek adına, emzik kullanımı sırasında dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde sıralamak mümkündür.
  • Emzik kullanımına bebekler en az bir aylık olduktan sonra başlanmalıdır.
  • Kauçuk ve tamamen doğal malzemelerden üretilen emzikler, bebeklerin olası ısırmalara karşı tehlike yaşamasını engelleyecektir. Çünkü kauçuk malzemelerden üretilen emzik modelleri, ısırık ve dişlemelere karşı oldukça dayanıklıdır.
  • Emzik seçimi sırasında bulaşık makinesinde yıkanabilen ve sıcağa dayanıklı ürünlerin tercih edilmesi gerekmektedir. Elde yıkanan emzikler tamamen hijyenik bir şekilde temizlenmemekte ve sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.
  • Yırtılan, deforme olan ya da delinen emzikler kesinlikle kullanılmamalıdır.
  • Emzikler kullanılmaya başlanmadan önce kesinlikle sıcak su ile dezenfekte edilmelidir.
  • Emzikler kullanım durumu da göz önüne alınarak dört ile yedi ayda bir değiştirilmelidir. Ayrıca emziklerin delinmesi ya da yırtılması durumunda bu süre beklenmeden emzikler yenilenmelidir.
  • Emzik tercihi yapılırken bebeklerin ağız yapısı ve yaşı gibi kriterler göz önüne alınmalıdır. Bir yaşından küçük bebeklere ise damaksız emzik kullanılmalıdır.
  • Emzikler kullanılmadığında kesinlikle emzik kutularında saklanmalıdır.
  • İki yaşına gelen çocuklara ağız ve diş yapısı üzerinde kalıcı hasar vermemek adına emzik kullanımı bıraktırılmalıdır.
  • Emzik satın alırken standartlar doğrultusunda üretilmiş emzikler tercih edilmelidir.

Emzik Kullanımından Vazgeçirme

Emzik kullanımının sonlanacağı dönemlerde bebeklere kesinlikle baskı yapmamak ve durumu olağan bir seviyede tutmak gerekmektedir. Bebeklerin emzik emme sürelerini, emzik bırakma döneminde olabildiğince kısaltmak ve bu sürede onları başka şeyler ile oyalamak gerekmektedir. Bebeklerin emzik emmek istediği anlarda sevdiği meyve ya da sebzeler ile o istediği ertelemesi ya da unutması sağlanmalıdır.

Emzik bırakma dönemlerinde bebeklerin parmak emmeye yöneldiği sıklıkla gözlemlenen bir durumdur. Bu nedenle anne babalar bebeklerini sürekli takip etmeli ve böyle bir durumla karşılaştığında onu uyarmadan dikkatinin dağılmasını sağlamalıdır. Bebeklerin emzik emmediği durumlarda onları, abartmadan tebrik etmek ve ödüllendirmek hoş bir teşvik olabilmektedir. Bu süreçte anne babaların da bebekleri kadar sabırlı ve kararlı olmaları gerekmektedir.

Özellikle ağlama krizlerinde ya da uyku dönemlerinde anne babalarda direnmeli ve bebeklerini susturmak adına kesinlikle emzik vermeyi tercih etmemelidir. Bu süreçte herkesin kararlı ve istikrarlı davranması bebeğinizin kısa süre içinde emziği bırakmasını sağlayacaktır.

Son olarak ise emzik kullanımı sırasında kesinlikle direk emziği çöpe atmak ya da emziğe kötü şeyler sürmek gibi uygulamlar bebeklerde travma oluşmasına neden olabileceği için kesinlikle tercih edilmemeki ve süreci zaman yayarak, en doğru şekilde yönetilmesi sağlanmalıdır.

@onlinehamile
Türkiye'nin Bakıcı Platformu
Türkiye genelinde 3 Milyon bakıcı portföyü ve ve 10.000'den fazla bakıcı iş ilanı.