insanbul

Koranavirüs Hamilelikte Bebeğe Bulaşır Mı?

Koranavirüs Hamilelikte Bebeğe Bulaşır Mı?

Korana virüs hamilelikte bebeğe bulaşır mı? sorusunun cevabı, pandemi döneminde anne olmaya hazırlanan birçok insan tarafından merak edilmektedir. 

Bu zorlu dönemde kendi sağlıklarını düşünmeye ek olarak bebekleri içinde endişelenmekte olan anne adayları birçok soruya cevap aramaktadır. Ülke ve dünya üzerinde görülmekte olan bu virüs hakkında detaylı bilgi sahibi olunmaması gibi birçok etken, virüsün insanları nasıl etkileyeceğini de yaşayarak öğrenilmesine neden olmuştur.

Gebelik döneminde koronavirüse yakalanan anne adaylarının düşük yaşamasına ya da bebeğin zarar görmesine neden olan semptomlara rastlanma sayısı oldukça azdır. Fakat yapılan bazı araştırmalarda bu dönemde koronavirüse yakalanan anne adaylarının erken doğum riski taşıdığı ve erken doğum yaptığı gözlemlenmiştir. Hamilelik döneminin ilk aylarında virüse yakalanan anne adaylarının enfeksiyon değerleri göz önüne alındığında bebeklere bu süreçte virüs geçmediği görülmüştür.

Gebeliğin son üç ayında virüse yakalanan anne adaylarından bebeklere yüzde üç buçuk gibi oldukça düşük bir oranda bulaşabileceği tespit edilmiştir. Tespit edilmiş bu oran anne adaylarından bebeklere geçebilecek olası diğer enfeksiyonlar ile aynı eşdeğere sahiptir ve birçok uzman bu durumun olası herhangi bir tehlike arz etmediğini belirtmektedir.

Korana Virüs Hamileler İçin Herhangi Bir Problem Oluşturur Mu?

Korana virüs, her insanda kendini farklı belirtiler ile göstermekte olan bir sağlık problemidir. Sağlıklı, genç ve bağışıklığı güçlü olan bir kişi bu hastalığı hafif bir şekilde atlatabilirken, yaşlı, kronik sorunları bulunan kişiler bu virüsle ciddi bir mücadele içine girmektedir.

Pandemi döneminde hamile olan kişiler ise bu virüs karşısında yüksek riskli gruplara dahil edilmemektedir. 2019 yılından itibaren görülmekte olan koronavirüsün anne karnındaki bir bebeğe geçmiş olduğu gözlemlenmemiştir. Fakat anne adayları için durum aynı şekilde ilerlememektedir. Anne adayının bu süreçte yaşamış olduğu fizyolojik ve hormonal değişiklikler, bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi belirtiler anne adaylarının da, diğer virüse yakalanan kişiler gibi ateş, eklem ağrısı, kusma, bulantı, ishal, solunum güçlüğü ve halsizlik gibi belirtiler ile karşı karşıya kalması mümkündür. 

Anne adaylarının bu dönemde bağışıklık sisteminde ciddi bir zayıflama göstermesi, diğer enfeksiyonların da ağır bir şekilde seyretmesine neden olabilmektedir. Koronavirüsün gebelik döneminde anne ve bebekler için herhangi bir olumsuzluk yarattığı gözlemlenmemiş olsa da, yapılan çalışmalarda bu virüsün erken doğuma neden olabileceği belirtilmiştir.

Gebeler Koronavirüsten Korunmak İçin Nelere Dikkat Etmelidir?

Koronavirüs hamilelikte bebeğe bulaşır mı? Virüs bebeğime ya da bana zarar verir mi ? gibi sorular pandemi döneminde hamile olan birçok anne adayı tarafından merak edilen konu başlıkları arasında yer almaktadır. Bu gibi sorular ile karşı karşıya kalmamak adına özellikle hamile olan kişilerin koronavirüse karşı daha ciddi önlemler almaları, bu virüsten kendilerini ve bebeklerini korumaları gerekmektedir. Gebelikte koronavirüsten korunmak için dikkat edilmesi gereken en önemli nokta kesinlikle hijyen ve toplum içine çok fazla karışmamaktır.

Bu süreçte anne adayları dışarı çıktıktan ve eve geldikten sonra ellerini en az yirmi saniye boyunca su ve sabun ile yıkamalıdır. Anne adayları bu süreçte zorunlu haller dışında dışarı çıkmamaya ve misafir kabul etmemeye gayret etmelidir. Anne adayları evden çıkmaları gereken durumlarda sosyal mesafe kurallarına dikkat etmeli ve kesinlikle maskesiz dışarı çıkmamalıdır. Bağışıklık sisteminin ciddi oranda zayıfladığı hamilelik dönemde anne adayları virüsten korunmak adına, sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen göstermesi gerektiği kadar, uyku düzenine de özen göstermeye dikkat etmelidir.

@onlinehamile
Türkiye'nin Bakıcı Platformu
Türkiye genelinde 3 Milyon bakıcı portföyü ve ve 10.000'den fazla bakıcı iş ilanı.