insanbul

Bebeklerde Uyku Düzeni

Bebeklerde Uyku Düzeni

Bebeklerde uyku düzeni oldukça önemli ve özen gösterilmesi gereken bir durumdur. Bebeklerin sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gelişebilmesi için en önemli gereksinimlerden biri olan uyku, bebekler ve anneler arasında büyük bir probleme dönüşebilmektedir. 

Bebeklerinin dünyaya gelmesi ile birlikte bambaşka bir dünyanın kapılarını aralamakta olan aile üyeleri, kimi zaman zorlu kimi zaman ise eşsiz zamanlar yaşayabilmektedir. Bebeklerin uyku düzeninin nasıl olması gerektiği ve bu sürecin nasıl ilerletilmesi gerektiği anne babaların en büyük sorunları arasında yer almaktadır.

Bebeklerin uyku düzeni dengelenmesi ve bebeklerin kendi başına uykuya dalmayı öğrenmesi oldukça önemli bir konudur. Bebeklerin uyku düzeni kurma sürecinde desteklemek için uygulanan çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Bebekler bu uygulamalar sayesinde kendi başlarına uyumayı öğrendiklerinde, hem daha verimli bir uyku süreci geçirebilecek hem de uyku sorunlarının önüne geçilecektir.

Bebeklerde Uyku Düzeni Yaş Aralığına Göre Değişiklik Göstermektedir

Bebeklerde uyku düzeni, bebeklerin yaş ve ay aralığına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Yenidoğan bebeklerde bebeklerin herhangi bir fiziksel sorunu olmadığında, bebeklerin normal bir düzende uyuması beklenmektedir.

Olası diş çıkarma, hastalık ya da huzursuzluk durumlarında bu uyku düzenlerinde sapma gözlemlenebilmektedir. Beş ve sekiz aylık bebeklerin gün içinde üç kez gündüz uykusu yapması gerekmektedir.Gündüz uykuları üç üç buçuk saat aralığında değişmekte olan bebeklerin, gece ise on on bir saat uyuması gerekmektedir.

Dokuz on dört ay aralığında bulunan bebekler gündüz uykularını iki ye düşürmektedir. Bu süreçte geceleri on on bir saat uyuyan bebekler, gündüz uykularını ise iki iki buçuk üç saate düşürmektedir. Bu süreçte bebekler hala gece uykularına kesintisiz bir şekilde devam edebiliyorsa bebekler için belirli bir düzen oluştuğundan söz etmek mümkündür.

İki yaşından sonra bebeklerin gündüz uykuları bire düşmektedir ve bu uyku iki iki buçuk saat sürmektedir. Bebeklerde uyku düzeni oluşturabilmek adına gündüz uykularının aynı saatlerde başlatılması ve bebeklerin aynı saatlerde kalkması sağlanmalıdır.

Ayrıca aksam uykuları da aynı saat aralıklarında gerçekleştirilmeli ve uyku öncesi rutinleri ile bebeklerin uykuya hazırlanması sağlanmalıdır.

Bebeklerin Uyku Düzeni Neden Bozulur

Bebeklerde uyku düzeni bozulmasına neden olabilecek birçok etken bulunmaktadır. Ailelerin yaşantısından dahi kolaylıkla etkilenebilecek olan uyku düzeninin bozulmasına katkı sağlayan en önemli etkenlerin başında genellikle hastalık halleri yer almaktadır. Ayrıca diş çıkarma dönemleri de bebeklerin uyku düzeninin bozulmasına neden olabilmektedir.

Her bebeğin aynı olmadığı biliniyor olsa da, birçok bebek diş çıkarma döneminde aşırı hassas ve huzursuz davranışlar sergilemektedir. Bu durum ise bebeklerin gece uykularını alamamalarına ve gündüz uykularını daha fazla yapmak istemelerine neden olabilmektedir.

Bebeklerin odası içinde yapılan değişiklikler, odasında uyuduktan sonra başka bir yerde uyanmaları, başka bir eve taşınma süreci, yüksek ses, ev içinde yaşanan huzursuzluklar, baba ve annenin düzensiz bir hayata sahip olması gibi etkenlerde bebeklerin uyku düzeninin bozulmasına neden olabilecek kriterler arasında yer almaktadır.

İyi Bir Uyku Düzeni İçin Bebeğinize, Uykuya Elverişli Bir Ortam Hazırlayın

Bebeklerin iyi bir uyku düzenine sahip olması, gelişimi ve sağlıklı bir vücuda sahip olması için oldukça önemlidir. Bebeklerin sağlıklı bir uyku düzenine sahip olması için dikkat edilmesi gereken birçok nokta bulunmaktadır. Bunların başında temiz bir yatak, huzurlu bir ortam, temiz bez, ideal ısılara sahip bir ortam, doğru aydınlatma ve tok bir karın gibi kriterler yer almaktadır.

Ayrıca bebeklerin uykuya dalmasını ve sağlıklı bir uyku düzenine sahip olmasını sağlayacak en önemli etkenlerden biri kesinlikle uykuya elverişli bir ortamda uyumasıdır. Bu nedenle bebeklerin gürültüsüz ve sakin bir ortamda yatırılması oldukça önemlidir.

@onlinehamile
Türkiye'nin Bakıcı Platformu
Türkiye genelinde 3 Milyon bakıcı portföyü ve ve 10.000'den fazla bakıcı iş ilanı.