insanbul

Yenidoğan Bebeklerin Kakası Neden Yeşil Olur?

Yenidoğan Bebeklerin Kakası Neden Yeşil Olur?

Yenidoğan bebeklerin kakası neden yeşil olur? sorusu birçok anne babanın en büyük merak konuları arasında yer almaktadır. İlk defa bebek sahibi olan tüm anne babalar, bebekleri hakkında çeşitli birçok endişeye kapılmaktadır.

Bu yeni anne babalık serüveninde, aile bireyleri bebeklerin kaka yapmasından yapmamasına, kaka renginin sarılığından yeşiline kadar tüm konuları derinlemesine merak etmekte ve birçok araştırma yapmaktadır. Özellikle yeni doğan bebeklerin kakası farklı renklerde olabilmektedir.

Yeşil bir kaka rengi ise yenidoğan bebeklerde gözlemlenmesi en mümkün kaka renkleri arasında yer almaktadır. Sarımsı ya da kahverengi gibi normal bir kaka rengi olan yeşil renkli kakalar, bu rengi çeşitli nedenlerden dolayı alabilmektedir. Yenidoğan bebeklerde yeşil kaka görülmesinin en önemli nedenlerden biri bebeklerin ishal olması, kan ilacı ya da vitamin kullanıyor olmasıdır.

Ayrıca diş çıkarma dönemi, enfeksiyon, bebeğin fazla gazlı olması, bebekte alerji bulunması ya da bebeklerin formül mama ile besleniyor olması da bebeklerde yeşil kaka görülmesine sebep olabilmektedir.

Yenidoğan Bebeklerde Yeşil Kaka Görülmesinin Nedenleri Nelerdir?

Yenidoğan bebeklerde yeşil kaka görülmesinin birçok nedeni bulunmaktadır. Yeşil renkli kaka görüntüleri anne babaların ürkmesine neden olan bir durum gibi görünüyor olsa da, genelde bu durum herhangi bir rahatsızlık nedeni ile ortaya çıkmamaktadır. Anne babaların bebeklerinin dışkılarının renginde değişiklik gördüğünde korkmamaları için bu değişikliğe neden olabilecek durumlar hakkında bilgi sahibi olmaları gerekmektedir.
Yenidoğan bebeklerde yeşil kaka görülmesinin nedenlerini şu şekilde sıralamak mümkündür.
  • Yenidoğan bebeklerin ilk kakaları siyah tonlarındadır, fakat bazı durumlarda bu rengin koyu yeşil ve yeşil tonlarında olduğu da gözlemlenebilmektedir.
  • Bebeklerin fazla safran salgılaması, kaka renginin yeşil olmasına neden olmaktadır.
  • Özellikle emzirilen bebeklerde, olgun süte geçildiğinde kaka rengi yoğun mekonyumdan kaynaklı yeşil renkli olabilmektedir.
  • Annelerin beslenme şekline bağlı olarak yenidoğan bebeklerde yeşil kaka gözlemlenebilmektedir.
  • Hatta bazı formül mamalarda bebeklerde yeşil kaka görülmesine neden olabilmektedir.
  • Bebeklerde bakteriyel ya da viral enfeksiyonlar yaşanması, yeşil renkli kaka oluşmasına neden olabilmektedir.
  • Yeşil kakalarda kan sızıntıları ya da kan görülmesi, bebeklerde alerjik reaksiyonlar görüldüğüne işaret ediyor olabilmektedir.

Bebeklerde Yeşil Kaka Sorunu Nasıl Çözümlenir?

Yenidoğan bebeklerin yeşil kaka görülmesi anne babaların endişelenmesine neden olan durumların başında yer almaktadır. Anne ve babalar genel olarak yeşil kaka gördüklerinde bunun bir hastalık belirtisi olduğunu düşünse de, yeşil kakaya eşlik eden sümüksü bir yapı, ateş ya da kusma gibi belirtiler olmadığında yeşil kaka bebeklerde sıklıkla görülebilen bir durumdur.

Bebeklerde ateş, kusma, halsizlik huysuzluk ve dışkının sümüksü bir yapıya sahip olduğu görüldüğünde alerjik ya da enfeksiyonel bir durum olduğundan şüphelenilmeli ve mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır. Bu bahsedilenler haricinde görülen yeşil kaka oldukça normaldir ve diş çıkarma dönemi, formül mama ile beslenme, aşırı gaz, enfeksiyon ya da yetersiz beslenme gibi durumlar yeşil kaka oluşmasına neden olabilmektedir.

Yenidoğan bebeklerde yeşil kaka sorununun giderilmesi için dikkat edilmesi gereken bazı durumlar bulunmaktadır. Bunların başında ise bebeklerin yeterince besleniyor olması yer almaktadır. Yeşil kaka görülen bebeklerin normalden daha sık ve daha düzenli emziriliyor olması bebeklerde görülen bu durumun en kısa süre içinde geçmesine neden olacaktır.

Annenin bu dönemde düzenli ve sağlıklı beslenmesi, bebeklerde görülen ishal ve yeşil kakanın düzelmesini sağlayacaktır. Ayrıca bu dönemde anne adayının ve bebeklerin üşütmemeye ve soğuktan korunmaya özen göstermesi gerekmektedir.

@onlinehamile
Türkiye'nin Bakıcı Platformu
Türkiye genelinde 3 Milyon bakıcı portföyü ve ve 10.000'den fazla bakıcı iş ilanı.