insanbul

Epizyosuz (dikişsiz) Normal Doğum

Epizyosuz (dikişsiz) Normal Doğum

Normal doğum yapmak isteyen ama epizyodan çekinen kadınlar dikkat: Epizyosuz yani dikişsiz normal doğum yapmak mümkün. Normal doğumdan epizyotomi yöntemi nedeniyle vazgeçmeyin; talebinizi doktorunuza mutlaka iletin! Epizyotomi nedir? Epizyosuz normal doğum için neler yapılmalı? Dikişsiz normal doğumu etkileyen faktörler nelerdir? Bu yazı ile yolunuz dikişsiz normal doğuma çıkarabilir! Unutmayın, “Ben, doğumda epizyo istemiyorum” demek sizin hakkınız ve kişisel tercihinizdir.

Doğum yaklaştıkça kadınların kaygıları ve soruları artıyor. Normal ve sezaryen doğum arasındaki gidiş gelişler hamileliğin daha ilk dönemlerinde başlarken yolun sonunun nereye varacağı ise her zaman için bir muamma… Pek çok anne öncelikle bebeğinin sağlığı için, daha sonra ise doğumun ardından kendi fiziksel rahatlığı ve ameliyat izi olmaması adına normal doğumu tercih ediyor. Normal doğum sırasında uygulanan epizyotomi yöntemi en önemli kaygı kaynaklarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Doktorların rutin bir uygulaması olarak uzun yıllardır kullanılan epizyotomi yöntemi yavaş yavaş terk ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü de (WHO) normal doğumlarda epizyotomi için yüzde 10 gibi düşük bir oranı öneriyor. Zorunlu durumlar haricinde normal olan, normal doğumda epizyotomi yöntemini kullanmamak!

Epizyotomi nedir?

Doğum sırasında bebeğin başı doğum kanalından geçerken perine bölgesi aşırı gerilebiliyor, bu da yırtılmaya neden oluyor. Epizyotomi, bebeğin başı çıkmadan önce vajina açıklığını arttırmak için perine bölgesine yapılan cerrahi kesi yöntemi olarak açıklanıyor. Açılan kesi doğumun ardından emilebilir dikişlerle kapatılıyor. Bu yöntem özellikle ilk kez doğum yapacak olan kadınlar için tercih ediliyor.

Epizyosuz Normal Doğum İçin Neler Yapılmalı?

Epizyotomi, normal doğum sırasında karar verilen bir uygulama. Bu noktada doktor tercihiniz çok önemli. Bazı doktorlar zaman kazanmak ve doğumu hızlandırmak için hemen epizyo uygulamak isteyebiliyor. Oysa normal doğum, bebeğin ve annenin hayati riskleri olmadığı takdirde hızlı olmak zorunda değildir. Doktorunuzun sizin doğum sürecinize saygılı olduğundan emin olmalısınız. Doğru doktor tercihinin yanı sıra epizyosuz normal doğum için yapılabilecekler şunlar olabilir:
  • Doğum sırasında annelerin önce kendilerini ve bebeklerini dinlemesi gerekiyor. Kontrol dışı ıkınmalar ve ani pelvis hareketleri vajinal yırtılma riskini arttırıyor. Bu noktada doğru nefes alıp vermek ve bedensel durumunuza göre ıkınmak epizyosuz doğum için önemli.
  • Epidural, ıkınma hissini azaltır. Bu da kesi açılması ihtimalini yükseltir. Ağrı eşiğiniz yüksekse epizyosuz normal doğum için epidurali tercih etmeyin.
  • Eğer epizyo tercih etmiyorsanız hamilelik boyunca bedeninizi buna hazırlamalısınız. İyi ve doğru beslenmek perineyi doğuma hazırlayan en önemli bir kriterdir. Hamilelik döneminde yaşanan hormonal değişim perine dokularını da etkiliyor. Protein, E vitamini, omega-3 yönünden zengin besinleri tüketmeye özen göstermelisiniz.
  • Hamilelik bir hastalık değildir. Bu nedenle aktif hayatınızı sürdürmeye devam etmelisiniz. Böylelikle bebeğiniz sizin hayatınıza henüz anne karnındayken uyumlanacaktır. Hareketlerinizi kısıtlamamak normal doğum için vücudunuzu daha da hazır hale getiriyor.
  • Her gün yarımşar saatlik yürüyüşler yapmanız ve 35. haftadan sonra perine masajına başlamanız epizyosuz normal doğumu kolaylaştırıyor.
  • Doğumun “sevgi” ile ilintili olduğunu unutmayın; zahmetli taraflarını değil, bebeğinizi size getiren bir yol olduğunu düşünün ve rahatlayın. Sakinliğiniz, normal doğum sürecinizi çok daha kolaylaştıracaktır.

Hangi Durumlarda Epizyotomi Yapılması Zorunludur?

Epizyotomi çoğu zaman bir tercih olsa da kimi hallerde tıbben zorunluluk durumuna gelebiliyor. Epizyotominin zorunlu olduğu durumlar ise şunlar:
  • Bebeğin kafasının büyük olması
  • Bebeğin makat gelişi
  • Bebeğin prematüre olması halinde epizyotomi yapılması gerekir.
  • Yeterli ve doğru ıkınmamak
  • Perinenin hassas olması

@onlinehamile
Türkiye'nin Bakıcı Platformu
Türkiye genelinde 3 Milyon bakıcı portföyü ve ve 10.000'den fazla bakıcı iş ilanı.