insanbul

Bebeklerde gaz sancısına ne iyi gelir?

Bebeklerde gaz sancısına ne iyi gelir?

Kucakta sallamak, sırtını ovalamak, karnına masaj yapmak… Bazen bunların hiçbiri çare olmayabilir. Özellikle bebeklerin yaşadığı en büyük sıkıntılardan biri gaz sancısıdır, tabi yeni annelerin de… Peki, zamanla bebeklerin de annelerin de üstesinden daha kolay gelebildiği gaz sancısı neden olur? Bebeklerde gaz sancısına ne iyi gelir? Gaz sancısı belirtileri nelerdir? Bu soruların cevaplarıyla bebeğinizin gazını almaya siz de hazır olabilirsiniz.

Sağlıklı her insan gaz çıkarır, ancak bebeklerde buna alışmak zorlu bir süreç olabilir. Esasen fazla gaz çıkarması bebeğin sindirim sisteminin sağlıklı çalıştığının bir işaretidir. Ancak kimi zaman bağırsaklarda biriken gazı bebek çıkaramaz ve rahatsız edici şekilde gaz sancısı yaşamaya başlar. Gaz sancıları ağırlıklı olarak bebekler 2-3 haftalık olduklarında başlar. Büyüdükçe daha çok süt tüketen, özellikle anne sütüyle beslenen bebeklerde gaz sancısı yaşamamak için emziren annelerin kendi beslenmelerine dikkat etmelerinde büyük fayda vardır. Annelerin tükettiği besinler direkt olarak sütüne geçtiğinden gaz yapan besinlerden ve içeceklerden emzirme dönemi boyunca uzak durulması bebeğin sağlıklı ve huzurlu büyümesi için önemlidir. Aksi takdirde sürekli ağlayan, acı çeken ve huzursuz bir bebeği sakinleştirmeye çalışmak anne için de oldukça yorucu ve yıpratıcı bir süreç olur.

Gaz sancısı belirtileri

Gaz sancısının belirtileri herkes için aşağı yukarı aynıdır. Karında şişkinlik, ağrı ve kramp, basınç hissi… Bunların her biri gaz sancısının başladığının belirtisidir. Bağırsakta biriken gaz çıkarılamadığı takdirde her birey sıkıntılı birkaç saat yaşayabilir. Yenidoğan bebeklerin şiddetli ağlama nöbetleri gaz sancısının en iyi belirtilerinden biridir. Ağlamasının yanı sıra bebeğinizin yüzü kızarmışsa gaz çıkamadığı için zorlanıyor olabilir. Gaz sancısı çeken bebekler ağlarken bir yandan da bacaklarını karınlarına çekerler. Eğer bebeğinizde bu belirtiler varsa hemen gazını çıkarmanın yollarına başvurmalısınız.

Gaz sancısının bebeğin büyümesinde ya da sağlıklı gelişiminde olumsuz bir etkisi yoktur. Yalnızca belli bir dönem boyunca bebeğe sıkıntı verir. Bebekler büyüdükçe, farklı gıdalarla beslenmeye başladıkça metabolizmaları ve sindirim sistemleri duruma alışmaya başlar ve gaz sancıları da giderek azalır.

Gaz sancısı neden olur?

Gaz sancısı oluşmasının birden fazla sebebi vardır. Bakteriyel ve hormonal sebepler gaz sancısı yaratabilen aynı zamanda da sağlık sorunlarıdır. Ancak gaz sancısı çoğunlukla üşütme, hareketsizlik ve hatalı beslenmeden kaynaklanır. Bebeklerin sabahları ve akşamları vücutlarına masaj yapmak ve hareket etmelerini sağlamak gaz sancısını azaltıcı etkide bulunabilir. En yaygın gaz sancısı sebepleri ise şu şekilde sıralanabilir:
  • Hareketsizlik… Bildiğiniz gibi sağlıklı yaşam sürmenin formüllerinden biri bol bol hareket etmektir. Bu yetişkinler için olması gerektiği kadar bebekler ve çocuklar için de geçerli bir formüldür.
  • Alerjiler… Besin alerjileri gaz sancılarına yol açabilir. Özellikle hassas bağırsak sendromu gibi sağlıklı sorunları yaşayanlar kendilerine dokunduğunu bildikleri besinleri tüketmekten kesinlikle uzak durmalıdır. Bebeklerde besin alerjisi testlerinin 2 yaşına kadar yapılması önerilmez. Bu nedenle bebeğinizin gaz sancısının besin alerjisinden kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için biraz zamana ihtiyacınız olabilir. Bu süreçte doğal yöntemleri tercih edebilirsiniz.
  • Beslenirken hava yutmak bebekler için gaz sancısının birincil sebepleri arasındadır. Annelerini emen bebekler sık sık hava yutabilirler. Bu da gaz sancısı yaşamalarına neden olabilir.
  • Üşütme... Karın ve ayak bölgesinden soğuk alma sonucu gaz sancısı oluşabilir. Bu konu bebekler için üzerinde daha da hassasiyetle durulması gereken bir konudur.
  • Gaz sancısının oluşma nedenlerinden biri de asitli, şekerli ve yağlı besinleri tüketmektir. Emziren annelerin bebeklerini gaz sanıcısından korumaları için bu gibi besinlerden uzak durmaları faydalı olur.

Bebeklerde gaz sancısını gidermenin yolları

Bebekler beslenirken sık sık hava yutmaları için annelerin azami dikkat göstermesi önemlidir. Beslenme sonrasında gazın oluşmasını beklemek yerine potansiyel gazı hemen çıkarmak sorunu baştan önlemenin etkili bir yoludur. Daha önce de üzerinde durduğumuz gibi emziren annelerin gaz yapan besinlerden uzak durmaları bebeğin huzuru için çok önemlidir. Anneler kuru baklagil, lahana, karnabahar ve süt ürünleri gibi gaz yapıcı gıdaları fazla tüketmemelidirler. Her şeyi deneyip yine de gaz sancısının önüne geçilemediyse bebeğin sırtına ılık bez konabilir, oda sıcaklığındaki zeytin yağı ile karnına veya sırtına masaj yapılabilir. Bu gibi yöntemler gazın daha kolay ve çabuk çıkmasına yardımcı olur. Uzman önerisi olmadan bebeğe ilaç verilmemesi gerektiğini de burada hatırlatalım.

Hamile Anneler
Türkiye'nin Bakıcı Platformu
Türkiye genelinde 3 Milyon bakıcı portföyü ve ve 10.000'den fazla bakıcı iş ilanı.