insanbul

Bebeklerde Kalça Çıkıklığı

Bebeklerde Kalça Çıkıklığı

Bebeklerde kalça çıkıklığı, bölgedeki eklemlerin yapıları ile ilgili bir sağlık sorunu olarak tanımlanmaktadır. Küçük çocuklarda ve bebeklerde kalça ekleminin doğru bir şekilde gelişememesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Femur adı ile de bilinen uyluk kemiğinin, kalça ile birleşme alanı top şeklindedir. Bu alan ise kalça kemiğinde daire bir noktaya oturarak, eklem oluşturmaktadır. Bu eklem yapısı gereği soket ve top eklem olarak da bilinmektedir.

Bebeklerde gelişimsel kalça çıkıklığı bulunması durumunda, bu alandaki eklemin top kısmı oldukça dardır ve bu nedenle femur başı yerine sıkıca oturamamaktadır. Bu durumda ise kalça eklemi gevşek kalmaktadır. Bebeklerde kalça çıkıklığı olması durumunda femur başı yanlış bir pozisyonda konumlanmış demektedir. Bu durum ise kalça gelişiminin yanlış ve bozuk bir şekilde ilerlemesine neden olmaktadır. Yenidoğan bebeklerde görülmekte olan en yaygın kas ve iskelet sorunlarından biri olan kalça çıkıklığının, erken teşhis edilmesi oldukça önemlidir. Tedavinin doğru ve erken dönemlerde yapılması olası sorunların önüne geçmekte ve bebekler normal sağlığını korumaktadır.

Bebeklerde Kalça Çıkıklığı Gelişme Nedenleri

Bebeklerde görülmekte olan kalça çıkıklığının temel nedeni tam olarak bilinmemektedir. Kalça çıkıklığı oluşma durumunu tetikleyen faktörler arasında annelerin çocuk rahimde iken, ters doğum, genetik kalça çıkıklığı ve düşük amniyon sıvısı görülmesi gibi durumlar gösterilebilmektedir. Ayrıca anne adaylarının ilk gebeliği olması rahmin, tamamen gevşek olmaması bebeklere baskı uygulayarak, kalça çıkıklığı oluşma ihtimalinin artmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle ilk gebeliklerde, kalça çıkıklığı görülme ihtimali çok daha yüksektir. Ayrıca kalça çıkıklığı doğuşsal bir hastalık ve sendromların da bir parçası olarak gelişebilmektedir.

Kalça Çıkıklığı Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde doğuştan gelen ya da sonradan gelişen kalça çıkıklığı çeşitli belirtiler ile kendini göstermektedir. Bu nedenle hastalığın doğru ve tamamen tedavi edilebilmesi için düzenli doktor kontrolleri yapılması oldukça önemlidir. Kalça çıkıklığı sorununda erken tanı oldukça verimli sonuçlar elde edilmesini sağlamaktadır. Bu bağlamda erken tanı için son derece hayati önem taşıyan kalça çıkıklığı belirtilerini şu şekilde sıralamak mümkündür.

  • Bebeklerde iki bacak arasındaki uzunluğun farklı olması
  • Kalça eklemi hareketlerinin sınırlı olması
  • Bebeklerde emekleme, oturma ve yürüme gibi fonksiyonların olağandan geç ilerlemesi
  • Yürüyen bebeklerde aksama görülmesi
  • Bebeklerde bacak ve kalçada bulunan deri katmanlarının şekil ve sayılarının farklı olması gibi durumlar kalça çıkıklığı belirtileri arasında gösterilebilmektedir.

Kalça çıkıklığı belirtilerinin her bebekte farklı durum ve zamanlarda ortaya çıkabileceği unutulmamalı, ayrıca anne babaların olumsuz gördüğü her durumda bir uzmana başvurmaları gerekmektedir. 

Bebeklerde Kalça Çıkıklığı Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Kalça çıkıklığı özellikle yenidoğan bebeklerde daha sık görülmekte olan bir sağlık sorunudur. Kalça çıkıklığında erken tanı ve tedavi oldukça hassas ve önemli bir durumdur. Bebeklere uygulanacak kalça çıkıklığı tedavisi, bebeklerin eklem bölgesinde sorunun boyutuna ve bebeklerin yaşına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Yenidoğan kalça çıkıklığının tedavisi sırasında, pavlik bez adı verilmekte olan yumuşak dokulu breysler kullanılmaktadır. Tedavi amacı ile kullanılmakta olan bu bezler, birkaç aylık dönemde eklem yuvası ile kemiğin temasını sağlamaktadır. Bu işlem sayesinde eklem yapı alanları birbirleri ile daha uyumlu bir hal almaktadır. Altı aydan büyük bebeklerde breysler tedavisi büyük bir fayda vermemektedir. Bebeklerde uygulanacak tedavinin aksine çocuklarda bu durum, tüm vücudu saracak şekilde yapılmaktadır. Kalça çıkıklığının breysler ile tedavi edilemeyeceği durumlarda ise ameliyat yöntemi tercih edilebilmektedir. Pavlik bandaj uygulaması, hastalığın derecesi ya da tedaviye erken başlama gibi etkenlerde göz önüne alındığında, yüzde doksan beş oranında fayda vermektedir. Erken dönemde teşhis ve tedavi edilmemiş olan kalça çıkıklığı sorunları, çocukların ileri dönemlerde eklem iltihabı ya da şiddetli ağrı gibi sorunlar yaşamasına neden olabilmektedir.

@onlinehamile
Türkiye'nin Bakıcı Platformu
Türkiye genelinde 3 Milyon bakıcı portföyü ve ve 10.000'den fazla bakıcı iş ilanı.