insanbul

Doğumdan Sonra Saç Dökülmesi

Doğumdan Sonra Saç Dökülmesi

Hamilelik, doğum ve doğum sonrası kadınların fizyolojik olarak birçok değişimi aynı anda yaşadığı zorlu bir süreç. Değişen hormonların ve hızlı kilo alıp vermenin yanı sıra bu süreçte karşılaşılan problemlerden biri de saç dökülmesi olabiliyor. Doğum sonrası saç dökülmesinin nedenleri nelerdir? Saç dökülmesini durdurmak için neler yapılır? Doğumdan sonra saç dökülmesi ile ilgili detayları yazımızda derledik.

Hamilelik bir kadının en özel yolculuğudur. Ancak bu yolculuk kimi anneler için çok daha zorlayıcı olabiliyor. Her kadın için hamileliğin farklı dinamikleri var. Yaş, fiziksel durum ve hamileliğin yaşandığı mevsim sürece olumlu ya da olumsuz etki eden faktörler. Özellikle fiziksel durumunuz bu süreçte oldukça önem taşıyor çünkü hamileliğin değişmez bir gerçeği var, o da vücudunuzda mutlaka bazı değişimler yaşayacak olmanız.


Kilo alıp vermek bu değişimlerden ilki... Bununla birlikte hormonlarınızda yaşayacağınız iniş ve çıkışlar psikolojinizi, uyku düzeninizi ve günlük alışkanlıklarınızı bile etkiliyor. İşte doğumdan sonra yaşanan saç dökülmesi de hormonal bir etki olarak karşımıza çıkıyor. Kadınlar açısından çok büyük bir öneme sahip olan östrojen hormonu hamilelikte oldukça yükseliyor. Doğum sonrası östrojen hormonunun düşmesi ise saç dökülmesine neden olabiliyor. Hemen endişeye kapılmayın.

Çünkü bu oldukça normal bir durum. Bilmediğiniz kimyasallara başvurmayın. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldıysanız öncelikle doktorunuza danışmanız gerektiğini hatırlatalım. Altını çizmemiz gereken başka bir nokta daha var: Doktorlar da bu süreçte ilaç kullanılmasını önermiyorlar çünkü yaşanan saç dökülmesi sorunu genellikle 3 ila 6 arasında ortadan kalkıyor. 6 aydan sonra saç dökülmesi hala devam ediyorsa ilaç kullanılması önerilebiliyor.

Saç Dökülmesini Durdurmanın Yolları Nelerdir?

Doğum sonrası saçlarınız için en hassas dönem! Östrojen seviyesindeki düşmenin yanı sıra özellikle emziren kadınların vücudundaki vitamin ve mineraller de anne sütüyle bebeğe geçiyor. Eğer vitamin ve mineraller takviye edilmezse saç dökülmesi sorunu yaşanması ihtimali de yüksek. Saç dökülmesini durdurmak veya azaltmak için alınacak önlemlerden bazıları ise şunlar:
  • Bilmediğiniz kimyasal ürünleri kullanmayın. Saçınızı bu süreçte boyamayın, saç boyası saçınızın daha da güçsüzleşmesine neden olabilir. Sprey ve saç kremi gibi ürünlerden uzak durun.
  • Fön makinesi, saç şekillendirici gibi ısı kaynaklı ürünleri kullanmamanızda fayda var. Unutmayın, zaten güçsüzleşen saçınızda dökülmenin yanı sıra kopmalar da meydana gelebilir.
  • Banyo sonrasında saçınızı sık bir tarakla değil geniş dişli tarakla tarayın.
  • Saç dökülmesini durdurmanın en etkili yolu vücudu içeriden beslemektir. Omega-3 yönünden zengin besinler ile takviye almalısınız. Emziriyorsanız, Omega-3 yönünden sengin beslenmek bebeğiniz için de son derece faydalı olacaktır.
  • Bitkisel özlü ve biyotin içeren şampuanları tercih etmelisiniz. Böylelikle saç dökülmesini azaltabilirsiniz.

Östrojen Hormonu Nedir?

Östrojen hormonunun bebeğinizin cinsiyetini belirleyen iki hormondan biri olduğunu biliyor muydunuz? Diğeri ise testosteron. Yumurtalık tarafından salgılanan bir kadınlık hormonu olan östrojen; adet döngüsü, meme oluşumu, gebelik gibi birçok konuda başrol oyuncularından biri... Kadınlarda menopoz süreci östrojen hormonu üretiminin azalmasıyla başlıyor. Yumurtalık rezervleri azalan kadınlar menopoz dönemine giriyorlar. Kadınlara oranla daha az olsa da erkeklerde de östrojen hormonu olduğu bilgisini de paylaşalım.

Östrojen İçeren Besinler Nelerdir?

Doğum sonrası düşen östrojen oranını arttırmanın en etkili yollarından biri; vücudu içeriden beslemektir. Peki, hangi besinler östrojen içeriyor? Kuru meyveler (özellikle kuru üzüm), hurma, keten tohumu, sarımsak, susam ve şeftali gibi besinleri tüketmek vücudun östrojen seviyesini yükseltmeye yardımcı oluyor. Saç dökülmesinin tek sebebi östrojen hormonu değil elbette. Ancak saç dökülmesiyle birlikte hafıza sorunları da yaşıyorsanız, el ve ayaklarınız soğuksa, uyku problemleri ve yorgunluk arttıysa doğum yapmış olun ya da olmayın; östrojen seviyenizi ölçtürmenizde fayda var.

@onlinehamile
Türkiye'nin Bakıcı Platformu
Türkiye genelinde 3 Milyon bakıcı portföyü ve ve 10.000'den fazla bakıcı iş ilanı.