insanbul

Bebeklerde Zeka Gelişimi İçin Neler Yapılmalı

Bebeklerde Zeka Gelişimi İçin Neler Yapılmalı

Anne baba olma yolunda ilerleyen tüm bireyler kendileri için en değerli canlı olan yavruları için her şeyin en iyisini istemekte ve bu konu üzerinde birçok araştırma yapmaktadır. Bebeklerin zeka gelişimi nasıl olur? 

Bebeklerde zeka gelişim süreci ilk olarak anne karnında başlamakta olan bir süreçtir. Annenin beslenme alışkanlıkları ve çevresel faktörler, bebeklerin zihinsel ve fiziksel gelişiminin etkilenmesine neden olmaktadır. Anneler özellikle bu süreçte sağlıklı ve bebeğe fayda sağlayacak şekilde beslenmeye özen göstermelidir.

  • Ceviz, 
  • Taze meyve ve sebzeler,
  • Beyaz et, kırmızı et,
  • Yumurta ve özellikle balık.
Doğum süreci tamamlandıktan sonra sıfır iki yaş arasındaki bebeklik dönemi de, diğer gelişim süreçleri gibi zeka gelişimi için oldukça önemlidir.Somut ve soyut nesneler arasında bulunan ilişkiyi kavrayabilme, problemleri çözebilme, akıl yürütebilme, çabuk öğrenme ve karmaşık durumları kavrayabilme gibi çeşitli birçok işlevi içinde barındıran zeka kavramı, doğumdan sonra anne ve babalar tarafından desteklenerek, zeka gelişimine katkı sağlanması gerekmektedir.
Bu süreçte bebekler ile zeka gelişimine destek olacak oyunlaroynanmalı, bebekler televizyon, tablet ve telefondan uzak tutulmalıdır. Ayrıca bebeklerin anne ve babaları ile olan iletişimi, ihtiyaçlarının karşılanmış olması ve kendilerini güvende hissetmeleri de zeka gelişiminin desteklenmesinde büyük bir rol oynamaktadır.

Zeka Gelişimi İçin Neler Yedirilmelidir?

Bebeklerde zeka gelişimi için neler yedirilmelidir? sorusuna verilecek en doğru cevap bu süreçte bebeklerin doğal ve düzenli beslenmesidir. Doğumdan sonraki ilk altı aylık süreçte bu gibi temel nedenlerden dolayı anne sütünün önemi daha da artmaktadır. Vitamin ve mineral açısından son derece zengin olan anne sütü bebeklerin zeka gelişimini doğrudan etkilemektedir. Fakat çeşitli nedenlerden dolayı bebeklerini emziremeyen annelerde üzülmemelidir ki, gelişen teknoloji ile birlikte formül mamalarda yüksek oranda mineral ve vitamini içinde barındırmaktadır. Bebeklerde ek gıdaya geçiş ile birlikte taze meyve sebzeler, ev yoğurdu, süt, ceviz, yumurta ve özellikle omega 3- omega 6 açısından son derece zengin olan balık gibi besinlerin düzenli aralıklar ile tüketiliyor olması gerekmektedir. 

Bebeğiniz İle Bol Bol İletişim Kurun 

Bebeğinizin zeka gelişimini desteklemek için onunla bol bol iletişim kurmanız son derece önemlidir. Bebeğinizle sürekli konuşmanız hem dil becerilerinin gelişmesine, hem de sizi anlamaya  ve cevap vermeye çabalamasına destek olacaktır. Bebeklerde zihinsel gelişim sürecinin desteklenmesinde büyük bir değere sahip olan iletişim, iki kelimelik ya da tek kelimelik komutlar ile başlatılmalı ve daha uzun cümleler ile pekiştirilmelidir.

Bebekler kesinlikle birey gibi görülmeli ve çocuk sesleri ile iletişim kurmaktan kaçınılmalıdır. İleri dönemlerde bebeklere kavramları anlamaya teşvik edecek sorular yöneltilmeli, bol bol kitap okumalı, zeka kartlarından yardım alınmalı ve kitaplar üzerinde bulunan resimler üzerinden hikayeler anlatılmalıdır. Anne babalar unutmamalıdır ki bebekleri ile kurdukları her iletişim ve yaptıkları her etkinlik, zeka gelişiminin desteklenmesine katkı sağlamaktadır. 

Ayrıca bebeklere özgür alan bırakılması, sürekli müdahaleden kaçınılması ve etrafında bulunan nesneleri tanımasına izin verilmesi de bebeklerinzeka gelişimini destekleyen çevresel faktörlerarasında yer almaktadır. Bu nedenle bebekler mevsim şartlarına uygun dışarı çıkartılmalı, yaşıtları ile etkileşim kurması sağlanmalı ve bebeğin beyninin süreklilik içine aktif kalması sağlanmalıdır. 

@onlinehamile
Türkiye'nin Bakıcı Platformu
Türkiye genelinde 3 Milyon bakıcı portföyü ve ve 10.000'den fazla bakıcı iş ilanı.