insanbul

Ek Gıdaya Geçişte Annelere Hayat Kurtaran Tavsiyeler

Ek Gıdaya Geçişte Annelere Hayat Kurtaran Tavsiyeler

Bebekler doğumdan sonraki ilk altı aylık dönemde ana besin kaynağı olarak sadece anne sütüne ihtiyaç duymaktadır. Bu süreç iki yaşına kadar uzatılabilmekte fakat, altı aydan sonra ek gıda serüvenine geçilmektedir. 

Anne sütü ile beslenen bebeklerde altıncı aydan sonra ek gıdaya geçiş önerilmektedir.

Mama ile beslenen bebeklerde bu sürece daha erken geçilmektedir. Ek gıdaya geçiş ile birlikte bebeğiniz, tüm hayatı boyunca tüketecek olduğu besinler ile tanışmaya başlayacaktır.

Bu sürece başlarken bebeğinizi sütten kesmenize gerek yoktur. Çünkü bebeğinizin anne sütünden alacağı mineral ve vitaminlere de ihtiyacı bulunmaktadır.

Ek gıdaya geçişte annelere hayat kurtaran tüm tavsiyeleri bu yazımızda sizin için derledik, Keyifli okumalar.

Ek Gıdaya Ne Zaman Geçilmelidir?

Bebeklerde ek gıdaya geçiş süreci altıncı ay ile birlikte başlamaktadır. Bu durum özellikle anne sütü alan bebeklerde altıncı ay olsa da, formül mama alan bebeklerde daha erkene çekilebilmektedir. Birçok bebek altıncı ayda ek gıda sürecine adapte olabilse de, bazı bebekler bu süreci kabullenmekte zorluk yaşayabilmektedir. Bu süreçte bebekleri zorlamamaya özen göstermeli ve onun durumunu kontrol ederek süreci ilerletmeye özen göstermelisiniz. Bebeklerin dik oturmaya başlaması, kolları ile yiyeceklere uzanması, gözleri ile yiyecekleri takip etmesi ve siz bir şeyler yerken ağzını şapırdatması bebeğinizin ek gıdaya hazır olduğunun bir göstergesidir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler:

Ek gıda döneminde yeni besinler ile ilk defa tanışan her bebek aynı tepkiyi vermemektedir. Bebekler kimi besinleri reddederken, kimi besinleri iştahla tüketmekte Ek gıdaya geçiş yapıldığında bebeklerin ufak bir mideye sahip olduğu unutulmamalı ve çay kaşığı ile tadım yapılmaya başlanmalıdır.

Ek gıda sürecinde bebeklerin besinlere reaksiyon verip vermeme durumu göz önüne alınarak her besin üç gün denenmeli ve diğer besinler garanti altına alındıktan sonra karıştırılmaya başlanmalıdır. Bebeklere hazırlanmakta olan öğünlere en az bir yaşına kadar tuz ve şeker eklenmemelidir.

Ek gıda sürecine adım atılırken reaksiyon riski en az olan besinler yani patates, havuç, kabak, şeftali, armut, muz, ya da elma gibi sebze meyveler tercih edilmelidir. Bu besinler buhar ile haşlanmalı ve püre halinde tüketilmesi sağlanmalıdır.

Bebeklerinde yeni tanışmakta olduğu ek gıda serüveninde, bebekleri zorlamadan ilerlemeli ve besin reddi ile karşı karşıya kalındığında anne sütü ile bebeğin dinlenmesi sağlanmalıdır. Sürekli besinleri reddeden bebeklerde ise ek gıdaya geçiş dönemine ara verilmeli ve maksimum on gün sonra tekrar denenmeye başlanmalıdır.

Bazı bebekler yemekleri yemezler. Bu gibi durumlarda ise besinleri ezmeden haşlayarak bebeklerin kendileri yemeleri için BLW yöntemi tercih edilebilmektedir. Bu yöntem kesinlikle anne kontrolü altında tercih edilmelidir.

Ayrıca ek gıdaya geçiş ile birlikte bebeklerin kaka renginde değişiklikler gözlemlenebilmektedir. Bu durum aşırı kabızlık ya da aşırı renk ve koku problemi yaratmadığı takdirde anneler ve babalar tarafından normal karşılanmalıdır.

Sizlerde ek gıda döneminde bebeğinize yardımcı olmak ve onların ihtiyaçlarını daha verimli karşılayabilmek adına ilk olarak bebeğinizi dinlemeyi öğrenmeli ve onun genel durumuna göre hareket etmelisiniz. Bu süreçte bebeğiniz sizin rehberiniz olacaktır.

@onlinehamile
Türkiye'nin Bakıcı Platformu
Türkiye genelinde 3 Milyon bakıcı portföyü ve ve 10.000'den fazla bakıcı iş ilanı.