insanbul

Gebelikte Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?

Gebelikte Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?

Hamilelik serüvenine başlayan birçok anne adayının en büyük sorunlarından biri mide bulantısıdır. Bu nedenle birçok anne adayı gebelikte mide bulantısına ne iyi gelir? sorusuna cevap aramaya çalışmaktadır. Nedeni kesin olarak bilinmeyen ve hamilelik döneminde değişen hormon seviyelerine bağlı olarak değişkenlik gösteren mide bulantısı sorunu, anne adaylarının özellikle ilk üç aylık dönemde yaşam kalitesinin düşmesine neden olmaktadır.

Gebelik dönemindeki her bin kadından beşinde görülmekte olan mide bulantısı şiddeti kişiden kişiye bağlı olarak farklılık gösterebilmektedir. İlk gebelikte daha sık rastlanmakta olan kusma ve mide bulantısı sorunları, anne adaylarının sabah saatlerinde daha fazla etkilenmesine neden olmaktadır. Ayrıca gebelikte mide bulantısı sorunu genç yaşta hamile kalan kişilerde ve çoğul gebeliklerde daha sık rastlanan bir durum olarak görülmektedir. Gebelikte mide bulantısı sorunu yaşayan kişiler bu durumun hafiflemesi için çeşitli yollar denemektedir. Mide bulantısından kurtulmak için yapılabilecekleri şu şekilde sıralamak mümkündür.

Gebelik Döneminde Mide Bulantısı Sorunu Yaşayanların Dikkat Edebileceği Noktalar

• Gebelikte mide bulantısı sorunu yaşayan kişiler bu sorundan kurtulmak için az az ve sık sık yemek yemeye özen göstermelidir. Bu sayede kişiler hem mide yanmalarından hem de mide bulantısı etkilerinden kurtulmayı başarmış olacaktır. 
• Özellikle bu dönemde kişiler mide asidinin artmasını sağlayacak ve mide bulantısını tetikleyecek kızartma, baharatlı ve yağlı yiyeceklerden uzak durmaya özen göstermelidir. 
• Hamilelik dönemindeki anne adayları sabah bulantılarını önlemek için kahvaltı yapmadan önce tuzlu kraker ile güne başlamayı denemelidir. 
• Hamilelik döneminde kullanılan demir ilaçları anne adaylarının yaşadığı bulantı sorunlarını tetikleyebilmektedir. Bu nedenle kişiler uzmanlarına onayı ile bu dönemde ilaç kullanımına ara verebilmektedir. 
• Mide bulantısını önlemek için anne adayları sıvı alımının yeterli olduğundan emin olmalıdır. Bu nedenle kişiler öğün aralarında yeteri kadar sıvı tüketmeye özen göstermelidir. 
• Stres ya da yorgunluk gibi hallerde mide bulantısının tetiklenmesine neden olmaktadır. Bu nedenle anne adayları bu dönemde gevşemeye ve dinlenmeye özen göstermelidir.

Gebelikte Mide Bulantısını Engellemek İçin Neler Yapılabilir ? 

Gebelik döneminde mide bulantısı sorunları, anne adaylarının yıpranmasına ve zorlanmasına neden olabilmektedir. Hormon değişiklikleri, stres, yorgunluk, hareketsizlik, sindirim sisteminde yaşanan değişiklikler ve yanlış yeme alışkanlıkları anne adaylarının mide bulantısı sorunları yaşamasındaki en önemli nedenler arasında yer almaktadır. Anne adaylarının yaşam kalitesinin büyük oranda düşmesine neden olan bu sorunun engellenmesi için dikkat edilebilecek bazı noktalar bulunmaktadır. Mide bulantısını engellemek amacı ile anne adaylarına yardımcı olacak ayrıntıları şu şekilde sıralamak mümkündür.

Egzersiz

Özellikle gebelik döneminde düzenli olarak egzersiz yapmak anne adaylarının sabah bulantılarının giderilmesini sağlayan en önemli ayrıntılardan biridir. Bu dönemlerde anne adaylarına önerilmekte olan egzersizler ağır salon sporları değil, hafif egzersizler, doğa yürüyüşleri, yüzme ya da yoga gibi rahatlatıcı sporlardır. Düzenli olarak yapılacak olan bu egzersizler kişilerin yaşadığı hormon sorunlarından uzaklaşmasını ve rahatlamasını sağlayacaktır.

Zencefil

Zencefil, hangi formunda tüketilirse tüketilsin anne adaylarının gebelik döneminde yaşadığı mide bulantısı sorunlarının azalmasını sağlayıcı bir etkiye sahiptir. Zencefil çay olarak tüketebileceği gibi yemeklerde de kullanılabilmektedir. Anne adayları gebelik döneminde her bitki çayını tüketmemelidir. Bu nedenle özellikle bitki çayları tüketilirken, mutlaka bir uzman görüşü alınmasında fayda bulunmaktadır.

Tuzlu Kraker 

Mide asitlerinin bastırılmasına büyük fayda sağlayan tuzlu kraker çeşitleri, gebelik döneminde de anne adaylarının en büyük destekleyicileri arasında yer almaktadır. Özellikle sabah bulantılarının bastırılması için tercih edilebilecek olan tuzlu kraker, simit ya da ekmek gibi besinler anne adaylarının her zaman çantasında bulunmalıdır.

Narenciye ve Nane Kokuları

Bazı kokuların kişileri rahatlatma ve dinginleştirme özelliği bulunmaktadır. Narenciye ve nane kokuları da bunlar arasında yer almaktadır. Hamilelik döneminde neredeyse her koku anne adaylarının rahatsızlık duymasına neden olsa da, nane ve narenciye kokularının anne adaylarını rahatlattığı gözlemlenmiştir. Bir mendile, elinize ya da burun çevrenize sürebileceğiniz bu kokular yaşadığınız mide bulantısı sorunlarının da azalmasını sağlayacaktır.

@onlinehamile
Türkiye'nin Bakıcı Platformu
Türkiye genelinde 3 Milyon bakıcı portföyü ve ve 10.000'den fazla bakıcı iş ilanı.