insanbul

Hamilelikte çatlaklar nasıl önlenir?

Hamilelikte çatlaklar nasıl önlenir?

Hamilelik dönemi kadınların fizyolojik pek çok değişim geçirdiği bir dönem. Karın bölgesinde ve memelerde oluşan çatlaklar psikolojik olarak da olumsuz etkiler bırakabiliyor. Bu süreci psikolojinizde çatlaklar oluşmadan geçirmenin yolu ise hamilelik çatlaklarını önlemek! Hamilelik çatlakları nasıl önlenir? Oluşan çatlaklar daha sonra giderilebilir mi? Kafanızın rahat olduğu bir hamilelik yaşamak için önlem almaya şimdi, bu yazıyla başlayabilirsiniz.

Hamilelik bir kadının gerek fizyolojik gerek psikolojik ve elbette hormonal birçok değişim yaşadığı bir süreç. Salgılanan hormonlar psikolojik gel-gitlere yol açarken, alınan kilolar da fizyolojik gel-gitlere yol açıyor. Hamileliğin bir kadının vücudunda oluşturduğu en dikkat çekici hasarlardan biri ise bu dönemde alınan kilolar, karnın ve memelerin şişmesi nedeniyle oluşan vücut çatlakları... Ancak çatlaklar korkulu rüya değil, yalnızca vücudunuzda oluşacak çatlaklar nedeniyle bu dönemi keyfiyle yaşamayı ihmal etmemelisiniz. Doğada her şeyin bir çaresi olduğu gibi çatlakları önlemek için de çareler mevcut.

Kilo almak vücut çatlaklarına sebep olur mu?

Vücutta oluşan çatlakların en temel sebeplerinden biri hızlı kilo alıp vermektir. Üstelik bu yalnızca hamilelik geçirenler için geçerli bir durum değil. Kadın, erkek, yaşlı veya çocuk fark etmeksizin hızlı kilo alıp veren herkeste eğer tedbirsiz davranıldıysa çatlaklar oluşabilir. Tabi konu hızlı kilo alıp vermek olunca kadınların bu durumu yaşadığı en spesifik dönem hamilelik... Kimi kadınlarda cilt bu hızlı değişime hazır olmadığından ayak uyduramıyor ve elastik liflerde kırılmalar oluşuyor. Hızlı kilo alınması ile en sık memelerde, karında ve üst bacaklarda çatlaklar görülüyor. Hamilelik sürecinde kilo alınması kaçınılmaz bir durum, ancak salt kilo almamak için bebeği besinsiz bırakmamak gerekiyor. Bu süreci kontrollü kilo alarak geçirir ve çatlaklar için bazı özel yöntemler uygularsanız hasarsız ya da en az hasarla doğumu ve daha sonrasında kilo verme dönemini atlatabilirsiniz.

Hamilelerin yüzde 90’ında bu çatlaklar 6 ve 7’nci ay itibariyle ortaya çıkıyor. Annesinde gebelik çatlakları olanlarda daha fazla görülmesi muhtemel. Bu noktada genetik faktörleri de gözden kaçırmamalısınız.

Çatlak oluşumunu önlemek için neler yapılabilir?

Hamilelik çatlaklarını önlemek istiyorsanız cildinizi her zaman nemli tutmalısınız. Üstelik bunun için kozmetik kremlere mahkum değilsiniz. Evde hazırlayacağınız doğal losyonları gebeliğinizin ilk günlerinden itibaren karnınıza ve meme uçlarınıza her gün uygulamalısınız. Böylelikle elastik liflerin direncini artırabilirsiniz. Bol bol su içerek vücudunuzun nem dengesine katkıda bulunmanız gerektiğini de unutmamalısınız. Uzmanlar sıvı alımının özellikle hamileliğin ikinci yarısında arttırılmasında fayda olduğuna dikkat çekiyor.

Hamilelik çatlakları pembemsi ve mor renkte çizgiler şeklinde görülmeye başlıyor ve zaman içerisinde beyaza dönüyor. Uzun, ince çizgiler şeklinde olabildikleri gibi bu çatlakların genişliği kimilerinde parmak kalınlığında da görülebiliyor.

Hamilelik çatlaklarını önlemek için doğal formüller

Hamileliğinizin ilk günlerinden itibaren vücudunuzu nemli tutmanız çatlak oluşumunu büyük oranda önlüyor. Hamilelikte bebeği korumak adına ilaç kullanılmadığı, deri yoluyla dahi kimyasal alınmadığı göz önünde tutulduğunda ise en iyi çare yine doğal formüller oluyor. İşte çatlak oluşumunu önleyen doğal yöntemlerden bazıları:
  • Kakao yağı: Vücudunuzu yağlayarak nemlendirebilirsiniz. Kakao yağı çatlak oluşumunu önleyici doğal yağlardan biri ve bu yağı aktarlardan rahatlıkla edinebilirsiniz. Kan dolaşımını hızlandırdığı için etkisi de büyük olan kakao yağını çatlak oluşum potansiyeli yüksek bölgelere günde iki kez uygulayabilirsiniz.
  • Zeytinyağı: Her evde mutlaka olan sihirli bir iksir, zeytinyağı. Şimdilerde bütçesel olarak cepleri biraz zorlasa da her gün bir kaşık zeytinyağıyla kapınızı çatlaklara kapatabilirsiniz.
  • Aloe Vera: Son dönemde sıkça duyulan, popülaritesi artan aloe vera hamilelik çatlaklarında da karşımıza çıkıyor elbette. Pek çok cilt uygulamasında kullanılan, mucizevi etkileriyle dillere pelesenk olan aloe veranın cildi iyileştirici etkisinden hamileliğinizin ilk günlerinden itibaren faydalanmaya başlayabilirsiniz. Çatlakların bulunduğu bölgenin üzerini aloe vera jeli ile ovalayın. 15 dakika bekleyin ve ılık su ile durulayın.

Hamilelik çatlaklarını bertaraf etmek için vücudunuzu nemli tutmaya doğum sonrasında da en az 6 ay kadar devam etmelisiniz. Aldığınız alınan kiloları verirken de vücudunuzda çatlaklar oluşabileceğini unutmayın. Kilo verilen dönem boyunca tedbiri elden bırakmamakta ve doğal formülleri uygulamaya devam etmekte fayda var.

@onlinehamile
Türkiye'nin Bakıcı Platformu
Türkiye genelinde 3 Milyon bakıcı portföyü ve ve 10.000'den fazla bakıcı iş ilanı.