insanbul

Sütüm bebeğime yetiyor mu?

Sütüm bebeğime yetiyor mu?

Bir annenin emzirmeye başladığı ilk günlerden itibaren en çok düşündüğü konu sütünün bebeğinin doyması, beslenmesi ve gelişmesi için yeterli olup olmadığıdır. Özellikle emzirmenin ilk 10 gününün bebeklerin bağışıklık sistemi üzerindeki olumlu etkisini hatırladığımızda sütün yetmesi ve kesilmemesi için doğru beslenmek oldukça büyük önem taşıyor. Anne sütünün bebeği doyurup beslemesi içinse yapılması gerekenleri sizin için yazımızda derledik.

Annelik keyifli ve bir kadar da öğretici bir yolculuk. Minik bir kalpten başlayan bu yolculukta bebeğinizi kucağınıza aldığınız an itibariyle sorular sormaya başlarsınız? Size sorulan sorulara ise net ve güvenilir yanıtlar ararsınız. “İyi bir anne olabilecek miyim? Bebeğimle doğru iletişim kurabilecek miyim? Bebeğime iyi bakabilecek miyim?” gibi soruların pek çoğunun yanıtı ne yazık ki kitaplarda yok. Bu soruların cevabı ancak ve ancak güdülerle bulunuyor. Bazı sorular ve yanıtları da var ki işte onları bilimsel gerçeklerle açıklamak mümkün. Örneğin, anne sütünün bebeğin gelişimindeki önemi gibi. Peki ya sütünüz gelmiyorsa ya da bebeğinize yetmiyorsa… Anneliğin ilk günlerinden itibaren kafanıza takılan “Acaba sütüm bebeğime yetiyor mu?” sorusunun cevabını bulmanız o kadar zor değil. Bazı spesifik bilgilere sahip olmak ve özellikle sütünüzü çoğaltmak için yapmanız gerekenleri öğrenmek, bebeğinizle çıktığınız bu yolculuğun en önemli adımlarından biri oluyor.

Anne sütü neden önemlidir?

Doğumdan sonraki ilk bir hafta kadınların memelerinden gelen süre kolostrum deniyor. İşte bu süt bebeklerin bağışıklıkları için son derece önemli çünkü enfeksiyonlara karşı bir kalkan niteliği taşıyor. İkinci hafta itibariyle ise sütteki protein miktarı azalmaya başlıyor; laktoz, yağ ve kalori miktarı çoğalıyor. İşte bu özelliklerdeki süte de geçiş sütü deniyor. Daha sonraki dönemde ise olgun anne sütü dönemi başlıyor. Bu noktada mucizevi olansa her anne sütünün bebeğe göre farklı özelliklere sahip olması. Her annede yenidoğan bebeğin sindirim sistemine ve böbreklerine uygun farklı protein oranlarında süt oluştuğunu bilmelisiniz. İçerdiği vitamin ve mineraller açısından da durum farklı değil. Bu bağlamda düşünüldüğünde anne sütünün bebeğin gelişimindeki etkisi yadsınamaz. Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı emzirmenin önemine her fırsatta dikkat çekiyor. Bebeklerin özellikle ilk 6 ay yalnızca anne sütüyle beslenmesi yönünde teşvik edici kampanyalar da düzenleniyor. Bununla birlikte, uzmanlar her daim 2 yaşına kadar anne sütüyle beslenmenin bebeğin gelişimi için çok önemli olduğuna dikkat çektiğini hatırlatalım.

Anne sütünün faydaları nelerdir?

Özellikle ilk 6 ay anne sütünün bebeğin gelişiminde ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Anne sütünün diğer önemli faydaları ise şu şekilde sıralanabilir:
  • Bebeklerin zeka gelişimine katkıda bulunur.
  • Anne sütüyle doyan bebekler huzurlu olurlar ve iyi uyurlar.
  • Emzirmek yalnızca bebekler için değil anneler içinde oldukça faydalıdır. Doğum sonrasında rahmin hızlı toparlanmasına ve daha hızlı kilo verilmesine yardımcı olur.
  • Emzirmenin belki de en önemli faydalarından biri anne ile bebek arasında kopmayacak bir bağ kurmasıdır. Anneler emzirme sürecinde bebeklerini daha yakından tanıma fırsatını elde ederler.
  • Emzirmek meme kanseri, rahim ağzı kanseri gibi kadın kanserlerine karşı da koruyucu bir etkiye sahiptir.

Anne sütünün yetmediği nasıl anlaşılır?

Emziren anneler için belki de en önemli cevaplardan biri bu sorunun cevabı. Sütünüzün yetmediğini nasıl anlayacaksınız? Bunu anlamanın çok basit bir yolu var, bebeğiniz sürekli emmek istiyor ama yine de açlık ağlamaları yaşıyorsa ortada bir sorun var demektir. Memeyi almak istemiyorsa sütünüz az geliyor olabilir. Bunların yanı sıra bebeğiniz gelişim cetveline uygun şekilde aylık kilo aralığındaysa, boyu uzuyorsa, çiş ve kaka problemi yoksa sütünüz gayet yeterlidir. İlk 6 ayı bu verilerle geçirdikten sonra anne sütüne devam ederken ek gıdaya geçiş yapılmalı ve bebeğin beslenmesi ek gıdalarla desteklenmeli.

Anne sütü yapan besinler

Anne sütünü arttırmak için bazı besinlerden destek alınabilir. Şunun altını hemen çizelim; anne sütünü çoğaltmanın en etkili ve birincil yolu bol bol su içmek. Aklınıza gelen her an su içmelisiniz. Sabah kalkar kalmaz ve gece uyandığınız zamanlarda da mutlaka su içmeye özen gösterin. Su içmenin yanı sıra baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, sarımsak, arpa, yulaf, rezene, susam, havuç ve ceviz, fındık, badem gibi yemişler iyi birer süt yapıcı olarak en büyük yardımcılarınız oluyor.


Son olarak, annelik yolculuğunun ilk ve bu en güzel günlerini bebeğiyle huzurlu, güvenli ve eğlenceli geçirmek isteyen annelerin bu tavsiyeleri dikkate almasında yarar var.

@onlinehamile
Türkiye'nin Bakıcı Platformu
Türkiye genelinde 3 Milyon bakıcı portföyü ve ve 10.000'den fazla bakıcı iş ilanı.