insanbul

Ten Tene Temasın Anne ve Bebek için Faydaları

Ten Tene Temasın Anne ve Bebek için Faydaları

Temas, sevgiyi göstermenin en etkili yollarından biri. Bu yalnızca bir bebek için geçerli değil; ailenize, eşinize, dostunuza, hayvanlara şefkatle temas etmek hayatla aranızdaki bağları çok daha kuvvetli kılıyor. Ten tene temas ise bebeğin doğduğu andan itibaren kendini güvende hissetmesini, sevildiğini anlamasını sağlıyor. Ten tene temas uygulandığında annenin ısısı bebeğe geçiyor, bebek annenin kalp atışlarını duyuyor, ilk bağ kuruluyor. İşte bireyin özgüven yaratımı tam o anda başlıyor. Ten tene temas nedir? Ten tene temasın bebekler için avantajları nelerdir? Babayla ten tene temasın faydaları var mıdır? Aklınızdaki soruları yazımızın okuyarak yanıtlayabilirsiniz.

Aşk ve bağlılık hormonu olan oksitosini daha önce duydunuz mu? Aşk deyince konudan uzaklaştık sanmayın, oksitosin anneyle bebeğin, hatta babayla bebeğin arasındaki aşk ve bağlılığı güçlendirmeye yarayan çok önemli bir hormon. Bu hormonu salgılamaya doğum gerçekleştiği an uygulanan ten tene temas ile başlıyorsunuz. İlk olarak anneyle kurulan bağ, babayla ilerleyen günlerde kurulacak diye bir kural yok. Bebeğini kucağına alan ve onun bakımıyla ilgilenen babalar çok kısa sürede oksitosin salgılamaya başlıyor ve bebekle bağları güçleniyor. Bu noktada babaların da anneler kadar ten tene temasa ihtiyaç duyduklarını söylemeliyiz.

Ten tene temas nedir?

Ten tene temas, doğum gerçekleşir gerçekleşmez bebeğin kurulanarak annenin göğsüne yatırılmasına deniyor. Bebeğin ve annenin çıplak teninin hemen birbirine değmesi, annenin oksitosin hormonunu arttırıyor. Bu ilk temasın yaklaşık bir saat sürmesi oldukça önemli. Bu süre zarfında birbirlerinin kokusunu alan, kalp atışlarını duyan anne ve bebek çok rahatlıyor, annenin sütü artıyor, bebekse kendini annesinin sıcak bedeninde son derece güvende ve iyi hissediyor. Yine bu süreçte bebek annesinin memesini kendi bularak emmeye başlayabiliyor.

Prematüre bebeklerde ten tene temas daha da önemli. Ten tene temas uygulaması yapılan prematüre bebeklerin çok daha iyi büyüdüğü bilimsel bir gerçek. Bu uygulama zaten gözlemler sonucunda ortaya çıkmış. Ten tene temasın yararı ilk defa Kolombiya’da bulunan bir hastanede tüm prematüre bebeklere yetecek kadar ısıtıcılı açık yatak olmaması üzerine keşfedilmiş olan bir uygulama. Hastanedeki uzmanlar çareyi bebekleri annelerinin çıplak vücuduna yerleştirmekte bulmuş. Çok faydalı olduğu anlaşılınca da tıbbi bir yöntem olarak literatüre girmiş ve şu an dünyanın her yerinde TTT uygulanıyor.

Ten tene temasın bebek için avantajları nelerdir?

Doğum gerçekleştiği anda annesinin göğsüne yerleştirilen bebekler çok daha sakin oluyorlar ve az ağlıyorlar. Bebekler, doğumdan sonra ilk 40 gün hala kendilerini anne karnında zannediyorlar. İşte ten tene temas bebeğin annesinin kalp atışlarını duyması için oldukça önemli. Bu sayede özgüveni de gelişmeye başlıyor. Ten tene temasın en önemli avantajlarından biri bebeğin meme ucunu bulmasını kolaylaştırması ve emzirme sürecine katkıda bulunması. Özellikle yenidoğan bebekler annelerinden aldıkları ısıyla kendi vücut ısılarını çok kolay dengeleyebiliyorlar. Bu da üşümelerini ve bunun bir sonucu olarak oksijen kaybına uğramalarını engelliyor. Bebeğin kanındaki oksijen seviyesi daha çabuk düzeliyor, stresi azalıyor. Rahat emen bebek, kendini çok daha güvenli hissederek uykuya dalabiliyor.

Ten tene temasın anneler için avantajları nelerdir?

Ten tene temas bebekler kadar anneler için de gerekli bir uygulama. Bu sayede anneler bebekleriyle ilk bağı kuruyor ve kendilerini çok daha güçlü hissediyor. Bebeğin annesini hızlıca emmeye başlaması da annenin özgüvenini güçlendiriyor. Bu annelerin pozitif bir emzirme deneyimi yaşamaları demek oluyor. Oksitosin hormonu artınca annelerin kanama ve lohusa bunalımı yaşaması riski azalıyor.

Babayla ten tene temas olur mu? TTT’nin babalar için faydaları nelerdir?

Kadınlar hamileliğin ilk günleri itibariyle anne olduklarını hissetmeye başlıyorlar. Pek çok erkek içinse durum böyle olmayabiliyor. Kimi erkeklerin babalık fikrine alışması için bebeğini kucağına alması gerekiyor. Bilimsel kanıtlar da bu yönde... Bebeğini kucaklayan, onun bakımıyla daha fazla ilgilenen babaların daha fazla oksitosin hormonu salgıladığını ve bebekle aralarındaki bağın bu sayede çok daha güçlü olduğunu işaret ediyor. Ten tene temas bu noktada babalar için belki de çok daha önem kazanıyor. Yenidoğan bebeğiyle hemen temas kurabilen bir baba bebeğin ihtiyaçlarına karşı daha hassas olabiliyor. Özgüveni artan baba o anda ebeveyn güveni de kazanıyor, kişide anksiyete düzeyi azalıyor.

Bebeğinizi kucaklamaktan, onunla temas etmekten yalnızca doğum gerçekleştiği an değil, ebeveynlik yolcuğunuz boyunca çekinmeyin. Unutmayın, temas etmek sevgiyi göstermenin, karşı tarafa bu hissi geçirmenin en etkili ve somut yollarından biri…

@onlinehamile
Türkiye'nin Bakıcı Platformu
Türkiye genelinde 3 Milyon bakıcı portföyü ve ve 10.000'den fazla bakıcı iş ilanı.