insanbul

Yenidoğan Bebek Bakımı

Yenidoğan Bebek Bakımı

Yeni doğan bebek bakımı hakkında bilinmesi gereken tüm detayları, Bebek Bakıcısı hizmeti veren Bebek ve çocuk gelişimi uzmanlarımız tarafından derledik. İyi okumalar.

Yenidoğan Bebek Beslenmesi

Dünyaya gözlerini yeni açan ve bu ortama yabancı olan yenidoğan bebeklere, kesinlikle dışarıdan insanların çok sık temas edilmesi önlenmeli ve bebeğin annesi ile bütünleşmesi adına yaratılan ortamın ihlal edilmemesine dikkat edilmelidir. Anne ve bebek doğum sonrası ilk temas ettikten sonra, anne ile özellikle beslenme sırasında hep aynı teması kuracaktır. Bu temas anne ve yenidoğan bebek arasındaki bağın kuvvetlenmesine büyük bir katkı sağlayacaktır.

Anne sütü yenidoğan bebek beslenmesi açısından son derece önemlidir. Uzmanlar tüm anneler olağan dışı durumlar haricinde kesinlikle ilk altı ay anne sütünü önermektedir. Yenidoğan bebeklerin ilk beslenmesi doğum anından yarım saat ya da bir saat sonra yapılmaktadır. Bu süreçten sonra devam edilmesi gereken emzirme düzeninin sıklığı bebeğin ihtiyaç durumuna ve annenin süt durumuna göre değişkenlik göstermektedir. Anne sütü alan bebeklere ilk altı ay su verilmesi önerilmemektedir.

Doğumdan sonra sütü gelen ve bebeğini besleyebilecek durumda olan kişilerin bu şekilde devam etmesi, bebeklerin sosyal gelişiminden zeka durumuna kadar birçok olguyu doğrudan ve olumlu bir şekilde etkilediği belirtilmektedir. Tabi ki çeşitli nedenlerden dolayı sütü gelmeyen ve bebeğini anne sütü ile besleyemeyecek durumda olan kişilerin, hekimlerinin önerdiği toz mamalar dışında herhangi bir ürünü kullanmaması gerekmektedir.

Son olarak yenidoğan bebeklerde görülmekte olan sarılık sorununun, yenidoğan bebek beslenmesi ile doğrudan alakalı olduğu unutulmamalı ve bebekler uyusa dahi nazikçe uyandırılarak beslenmeleri yapılmalıdır.

Yenidoğan Bebeklerde Alt Değiştirme

Yenidoğan bebeklerde alt değiştirme işlemi sık sık yapılmalıdır. Özellikle beslenme öncesinde bebeklerin altı temizlenmeli ve bu beslenme sürecinin sakin bir şekilde tamamlanması sağlanmalıdır. Altı kirli olan bebeklerde huzursuzluk, ağlama ve ayaklarını yukarı kaldırma gibi çeşitli farklı hareketler gözlemlenebilmektedir.

Beslenme sırasında bebeklerin bağırsak hareketleri hızlanmakta ve siz beslenme öncesi bebeğin altını açtıysanız dahi, beslenme sonrasında da aynı işlemi tekrar etmeniz gerekmektedir. Yenidoğan bebeklerde alt değiştirme sırasında belirli bir süre su ile ıslatılmış pamuk kullanılması önerilmektedir.

Son derece hassas bir cilt yapısına sahip olan bebeklerin, cildinin zarar görmemesi ve pişik olmaması adına pişik kremi alt açma işlemi sırasında kullanılmalıdır. Kız bebeklerde alt temizleme işlemi önden arkaya yapılmalıdır.

Yenidoğan Bebeklerde Göbek Bakımı ve Banyo

Yenidoğan bebeklerde göbek bakımı, göbek kordonu düşene kadar büyük bir önem taşımaktadır. bu bölgenin kuru ve temiz olması son derece önemlidir. Yenidoğan bebeklerin göbek kordonu, günde iki ya da üç kez alkollü pamuk ile temizlenmelidir.

Göbek kordonunun bezin dışında kalmasına da özen gösterilmelidir. Yenidoğan bebek banyosu ise göbek kordonu düştükten sonra yapılmalı, o alanın mikrop kapması engellemek adına ise çok güzel bir şekilde kurulanmalıdır. Bebeklerin iki günde bir ya da gün aşırı banyo yapması yeterli olacaktır.

@onlinehamile
Türkiye'nin Bakıcı Platformu
Türkiye genelinde 3 Milyon bakıcı portföyü ve ve 10.000'den fazla bakıcı iş ilanı.