Aylarca dünyaya gelmesini beklediğiniz minik bebeğiniz dünyaya gözlerini açtığında, anne babalar içinde yeni bir dönemin başlangıcına geçilmektedir. Anne babaların bu bağlamda çok panik yaşamakta ve birçok soruya cevap aramaktadır. Yenidoğan bebeklerin ilk banyosu ne zaman olmalı? sorusu da bu arayışlar arasında ilk sıralarda yer almaktadır.
Bu noktada ortaya koyulmuş çeşitli tezler bulunsa da, anne babalar bebeklerinin göbek bağı, cilt yapısı ve banyoya hazır olup olmaması gibi kriterleri göz önüne alarak belirleyebilme şansına sahiptir. Taze anne babalar bu sorunun en net cevabını çocuk doktorlarından alacak olasalar, Dünya Sağlık Örgütü tarafından verilen bilgi doğrultusunda bu sürenin doğumdan sonraki ilk yirmi dört saat olduğu belirtilmektedir.
Bebekler doğduklarında vücutlarını saran bir verniks adındaki bir katmana sahiptir. Bebek cildi için son derece faydalı ve verimli olan bu katman ve var ise kan, doğumdan sonra hemşireler tarafından temizlenmektedir. Doğduktan sonra banyoya hazır bir yapıya sahip olmayan bebekler, annelerinin kokusunu almaları, beslenmeleri ve yeni hayatlarına adapte olabilmeleri açısından annelerine teslim edilmektedir. Bu nedenle bebek ile anne arasında bağ kurulması, bebeğin annesinin kokusunu alması gibi tüm sürecin tamamlanmasından sonraki ilk yirmi dört saat bebeklerin banyo yapması için en uygun dönem olarak görülen zaman dilimidir.
Yenidoğan Bebekler Hangi Sıklıkla Yıkanmalıdır?
Yenidoğan bebeklerin ne zaman yıkanması gerektiği ve yıkanma sıklığının belirlenmesi aileler için oldukça önemli bir durumdur. anne babalar dünyaya gözlerini yeni açan minik yavruları için en iyi bakımı ve en doğru temizlik işlemlerini yapmak istemektedir. Özellikle yenidoğan bakımı büyük bir titizlik ve özen gerektirmektedir. Temiz ve düzenli birçok ebeveyn, alt açma işlemleri ve beslenme sonrasında bebeklerinin hassas bölgelerini ve yüz bölgesini temizlemeyi ihmal etmeyecektir. Bu temizleme ve silme işlemlerinin yapıldığı düşünüldüğünde yenidoğan bebeklerin, özellikle kış aylarında her gün yıkanmasını gerektirecek bir durum bulunmamaktadır. Ekstra haller dışında yenidoğan bebeklerin doğumdan sonraki ilk yılda haftada üç kez yıkanması yeterli bulunmaktadır.
Bunun en önemli nedeni bebeklerin yetişkinler gibi terlememesi ve çok sık yıkanmanın cilt kuruluğuna neden olabileceğidir. Son derece hassas bir cilt yapısına sahip olan bebeklerin, az yıkanması gibi sık yıkanması da olumsuz durumların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle ekstra ve olağan durumlar haricinde bebeklerin ilk bir yıl içinde hafta içinde üç kez yıkanması yeterli olacaktır.
Yenidoğan Banyo Suyu Sıcaklığı Ne Olmalıdır?
Yenidoğan bebekler son derece hassas bir cilt yapısına sahiptir. Banyo yaptıracağınız suyun sıcaklığını ayarlarken bileğinizin iç kısmı ile suyu kontrol edebileceğiniz gibi çok daha kesin bir sonuç elde etmek istiyorsanız, banyo termometresi de kullanabilirsiniz. Yenidoğan banyo suyunun sıcaklığının olması gereken seviye otuz yedi ve otuz altı buçuk derece arasında olmalıdır. Ayrıca ortam sıcaklığının da bebeklerin vücut yapısına uygun olması gerekmektedir.
Yenidoğan Bebekler Nasıl Yıkanmalıdır ?
Yenidoğan bebeklerin yıkanması konusunda aileler oldukça hassas davranmaktadır. Son derece hassas ve narin bir yapıya sahip olan bebeklerine zarar vermekten korkan birçok anne bebeklerin yıkanması konusunda zorlanmaktadır. Bebeklerin yıkanması konusunda ailelere yardımcı olacak püf noktalar şu şekilde sıralanmaktadır.
- Bebeklerin yıkanması için ortam ısısının 20-25 derece olması gerekmektedir. Bu durum banyo sonrası bebeklerin üşümesini engelleyecektir.
- Bebeklerin banyo suyunun ısısı 37 derece olmalıdır. Düz bir zemin üzerine yayılacak havlu üzerine küvet koyularak bebeklerin çok daha kolay yıkanmasını sağlamaktadır.
- Bebeklerin banyo sonrası giyeceği kıyafetler, hazır bulunmalı bebekler koltuk altı, bacak arası ve boyun gibi alanlar kurulandıktan sonra vakit kaybetmeden giydirilmelidir.
- Bebeklerin yıkanması sırasında, sadece su, bebek sabunu ve yumuşak bir mendil kullanılmalıdır.
- Yıkama sırasında ise bebeklerin vücut ısısını koruyabilmesi adına yıkanacak alanlar açılmalı ve diğer alanlar ince bir müslin ile kapatılmalıdır.